'Kayıp İmam Dünya'yı Yönetiyor'

'Kayıp İmam Dünya'yı Yönetiyor'
İran cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yaptığı konuşmada, Şia'nın kayıp imamının dünyanın tüm işlerini organize ettiğini ve o olmasaydı hiçbir varlığın olmayacağını söyledi.

Ahmedinejad: Mehdi hazretleri olmasa dünya yıkılırdı

İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad yaptığı konuşmada İmam Mehdi'nin dünyanın tüm işlerini organize ettiğini, tüm varlıkların varlığını ondan aldığını iddia etti. Ahmedinejad'ın Mehdi inancı mensubu bulunduğu, Şiiliğin İsna Aşeriyye-12 İmam kolundaki İmamlık ve Mehdilik inançlarına dayanyor.

Şia dendiğinde bugün ilk akla gelen ve halihazırdaki Şii nüfusunun ezici çoğunluğunu oluşturan İsna Aşeriyye-12 İmam Mezhebindeki İmamet inancı ile Sünni Müslümanların İmamlık-Emirlik inançları arasında büyük farklar bulunuyor.

Sünnilere göre İmam ister emir, ister halife olarak da isimlendirilsin siyasi otorite manasında kullanılıyor. İmamların masumluğu (günahlardan korunmuşluğu) bulunmuyor. Yine imamların belirlenmesinin vahiyle değil seçilme veya varis bırakma gibi insan iradesine dayanan koşullarla gerçekleştiği kabul ediliyor.



Bu nedenle Sünnilikte imamlık makamına, bu makama çıkmaya engel bir özelliği bulunmayan herhangi bir şahsın çıkmasında dini bir engel bulunmadığına inanılıyor.

12 İmam Şiiliği'nde ise İmamet makamı nübüvvet (peygamberlik) makamına denk ve hatta daha da üstün olarak görülen bir makam. İmamlar doğrudan vahiyle belirleniyor, bu nedenle bu imamların yerine başka bir ismin Müslümanların lideri olması makamı gasp ve küfür olarak görülüyor.

Bu nedenle 717-720 yılları arasında Emevi Halifesi olan Ömer bin Abdulaziz, Sünnilerce adalet timsali, zulme son veren, Ali'nin ailesinin üzerindeki baskıları kaldıran bir şahıs olarak görülürken, Şiilerce yaptığı iyiliklerden bazıları kabul görmekle beraber hükümdarlığı imama devretmediği için "gasıp ve kafir, olsa olsa azabının hafiflemesi için dua edilebilecek bir kimse" olarak görülüyor.

Hata işlemekten masum olan bu imamların geçmişte ve gelecekte yaşanan tüm olayları bileceği, yaratılışından sona ereceği güne kadar kainatı yönettikleri, tüm dilleri bildikleri ve benzeri tüm üstün özelliklere sahip olduklarına iman edilmesi Şiiliğin olmazsa olmaz şartı olarak kabul ediliyor.

Molla Murteza Kazvini: İmam gaybı ve kalplerde olanı bilir



Şia'ya göre aynı soydan ve birbirleri ardınca gelen 12 İmam ise şunlar:

Ali
Hasan
Hüseyin
Ali bin Hüseyin (Zeynelabidin)
Muhammed Bakır
Cafer Sadık
Musa Kazım
Ali Rıza
Muhammed Taki
Al Naki
Hasan Askeri
Mehdi bin Hasan (İmam-ı Zaman, Kaim)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
282 Yorum