Yıllardır Manşetlerden Düşmedi

Yıllardır Manşetlerden Düşmedi
Türkiye sigara ve tütünle mücadele konusunda son yıllarda çok büyük ve radikal adımlar attı.

Hâlâ da atmaya devam ediyor. Sigara yasağının ardından hazırlanan yeni kanun ile kapalı mekânlarda nargile içilmesine de dün (27 Ocak) itibariyle yasak getirildi.

Son bir adım da; yurda giriş kapılarındaki Free Shop’larda sigara satışı yasaklanacakmış.

Sabah Gazetesinin manşetten verdiği habere göre özetle; Dünya Sağlık Örgütü'nün, sigarayı bıraktırma mücadelesinde örnek ülke olarak seçtiği Türkiye, şimdi de uluslararası tütün kaçakçılığının önlenmesinde küresel liderliğe soyunuyor. Dünya Sağlık Örgütü dünyada her yıl 6 milyon kişinin ölümüne sebep olan sigarayla mücadele için en radikal adımına Türkiye liderlik yaptı. Türkiye, 12-17 Kasım 2012 tarihleri arasında, Güney Kore'nin başkenti Seul'de imzaya açılan Tütün Kontrol Sözleşme Çerçevesi'ne, 12 ülkeyle birlikte aynı anda taraf oldu. Bu imza ile Türkiye, yurda giriş sırasında Free Shop'lardan sigara satışını yasaklamaya hazırlanıyor. Free Shop'larda sadece yurtdışına çıkarken sigara almak mümkün olacak.” (27 Ocak 2013-Safure Cantürk)  

 10res.jpg

Sigara konusundaki yukarıda ki haberi okuduktan sonra bundan tam 30 yıl önceki bir gazetenin başlığındaki haber ülkemizin sigarayla mücadele konusunda aldığı mesafeye çok çarpıcı ve ibretlik bir örnek olur.

İşte 12 Eylül hükümetinin işbaşında olduğu ve Gümrük ve Tekel Bakanlığını Ali Bozer’in üstlendiği o dönemdeki icraatlardan birine ait haberin başlığı:

“Yurt dışından gelen, daha fazla sigara getirebilecek.”
“Yolcuların, yurda girerken beraberinde getirdikleri tütün ve sigara miktarındaki sınırlama kaldırılarak günün koşullarına göre yeniden belirlenecek.” (27 Ocak 1983-Hürriyet)

KAÇAKÇIYA YOL ÇOK!
Zaman gazetesinin 27 Ocak tarihindeki manşeti de “kaçak sigara” ile ilgili.

Gazetenin özel haberinde özetle;

“Türkiye tam bir kaçak sigara cenneti. Hemen hemen bütün sınır noktalarından ülkeye kaçak sigara giriyor. Resmi raporlara göre 2009 yılında 21 milyon paket sigara yakalanırken 2012’nin sadece ilk sekiz ayında ise 160 milyon paket sigara ülkeye sokulmak istenmiş.
Türkiye’de yakalanan kaçak sigara miktarı son dört yılda on kat artarak 200 milyon paket seviyesine yaklaşmış. Ülkede içilen sigaranın ise yaklaşık beşte biri kaçak. Bu da devletin yılda 4 milyar lira vergi kaybetmesi anlamına geliyor.” (27 Ocak 2013-Bünyamin Köseli)

 10res1.jpg

Bu haberden tam 40 yıl önceki gazetenin bir haberinin başlığı da yine kaçak sigara. Ama o dönemde devletin mücadelesi sigarayla değil de sanki kaçakçıyla…

İşte o haberin başlığı:  

Gümrük ve Tekel Bakanı Haydar Özalp: “Kaçak sigarayla mücadeleyi yapanların cebinde kaçak sigara var” (27 Ocak 1973-Hürriyet)

10res2.jpg

Aşağıda ki başlıklar da Yılmaz Çetiner’in kaleminden “Büyük sigara kaçakçılığının hikayesi”ne ait bazı başlıklar:

“Kent sömürüsünün içyüzü. İsviçre’de yapılan Kent, İtalya’dan yola çıkıyor. Fransız Kız Lisesi’nin deposunda binlerce paket kent sigarası. Sigara kaçakçıları faaliyete devam için çeşitli yollar bulur. On motordan biri mahsus yakalanır. 180 kuruşluk Kent yedi liraya satılıyor. Halk iyi sigara içmek istiyor. Kaybettiğimiz 5,5 milyar lira ile ne yapılır?” (21-24 Ocak 1973-Hürriyet)

Sigarayla ilgili geçmişe ait tevafuklarda içeren haber turunda ve ortaya çıkan rakamlarında bize gösterdiği o ki; kaçakçılıkla mücadele de bir mesafe alınamasa da,  sigarayla mücadelede çok yol alındığını söyleyebilir.

Araştırmacı Mustafa Yakutcan / Habervaktim.com

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum