Chelsea Benfica Maçının Geniş Özeti

Chelsea Benfica Maçının Geniş Özeti
Hollanda'nın Amsterdam kentinde Benfica ile Chelsea arasında oynanan final maçında UEFA Avrupa Ligi Kupası 42. kez sahibini buldu. Gülen taraf maçı 2-1 kazanan Chelsea oldu.

UEFA Avupa Ligi finali İngiltere ve Portekiz'in devlerini karşı karşıya getirdi. Chelsea ve Benfica takımları Amsterdam Arena'da kozlarını paylaştı. Kupanın sahibi mücadeleyi 2-1 kazanan Chelsea oldu.

Chelsea'nin gollerini 59. dakikada Fernando Torres ve 90+2'de Ivanovic kaydetti. Benfica'nın tek golü ise penaltıdan 68. dakikada Oscar Cardozo'dan geldi.
Bir yanda yeni teknik direktörünü bekleyen, gelecek sezon belirsizliği yaşayan ve geçen sezon kaldırdığı Şampiyonlar Ligi şampiyonu unvanını Avrupa şampiyonu olarak devam ettirmek isteyen Chelsea vardı. Diğer yanda ise ligde Porto'ya karşı büyük yara almış ve 1962'deki Avrupa Şampiyonluğunu tekrarlamak isteyen Benfica... Zafer uzanan taraf ise Londra temsilcisi oldu.

Temsilcimiz Fenerbahçe'yi eleyerek finale uzanan Benfica takımı için adeta olmazsa olmaz hedefti UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu. Hafta sonu alınan 2-1'lik Porto yenilgisi sonrasında şampiyonluk şansını büyük ölçüde rakibine devreden Portekiz temsilcisi için Avrupa şampiyonluğu daha da bir önem kazanmıştı. Kırmızı-beyazlılar bu kupanın kendileri için ne kadar önemli olduğunu gösterdikleri istekli oyunla kanıtladılar.

TORRES İLKİ YAŞADI

Geçtiğimiz sezonun Şampiyonlar Ligi Şampiyonu Chelsea, bu sezon da UEFA Avrupa Ligi şampiyonu olarak prestijini korumak istiyordu. İlk yarıda rakibinin  gölgesinde kalan ve hücum anlamında beklenen etkiyi gösteremeyen Chelsea ikinci yarıda bulduğu gollerle zaferini ilan etti. Bu sonuçla Chelsea'nin golcüsü Fernando Torres Dünya Kupası, Avrupa Şampiyonası, Şampiyonlar Ligi, UEFA Avrupa Ligi şampiyonluğu yaşayan tek futbolcu oldu.

MAÇTA İKİ HOLLANDALI

Hollanda Futbol Federasyonu'ndan Björn Kuipers'in yönettiği karşılaşmada her iki takımda iki Hollanda vatandaşı da kadroda yer aldı. Geçen sene FC Twente'den transfer edilen Ola Jonh, Benfica adına sahay çıkarken, Chelsea'nın iki sene önce Feyenoord'dan aldığı genç yıldız Ake ise 18 kişilik kadroya girmeyi başardı.

İLGİ BÜYÜKTÜ

Maçtan saatler önce Arena Stadı'na gelen İngiliz ve Portekizli taraftarlar, takımlarına destek verdi. 53 bin kapasiteli Arena Stadı'nın günler öncesinden tükenen biletlerin önemli bölümü finale kalan iki takım taraftarlarına ayrıldı. Satılan biletlerin 10'ar bini İngiliz ve Portekiz taraftarlara tahsis edilirken, kalanı diğer futbolseverlere satıldı. Taraftarlar son bir umutla bilet bulabilmek için stada akın ederken, karaborsaya düşen biletlerin normal fiyatın çok üstünde satıldığı belirtildi.

TERRY VE HAZARD YOK

Chelsea Teknik Direktörü Rafael Benitez Eden Hazard ve John Terry gibi iki as oyuncusundan yoksun olarak sahaya çıktı. İki yıldız da sakatlıklarından dolayı mücadeşede forma giyemediler. Buna karşılık Benfica'da teknik direktör Jorge Jesus'un sakatlık sıkıntısı yoktu.

BENFICA HÜKMETTİ

İlk yarıda sahanın her yerinde Benfica hakimiyeti vardı. Portekiz temsilcisi ataklara o kadar seri ve kalabalık çıkıyordu ki, Maviler'in tek görevi bu tehlikeli hücumları savurmaya çalışmak oldu. Bunu da ilk yarıyı golsüz kapatarak başardılar. Benfica daha 2. dakikada hücumdaki etkisini hissettirdi. Almeida'nın ortasında Oscar Cardozo'nun kafası direğin üstünden dışarıya çıktı.

CHELSEA İZLEDİ

Oyunun ilk bölümünde Chelsea bir kaç pozisyon dışında rakibinin ataklarını karşılamakla uğraştı. Londra temsilcisinin en önemli pozisyonu Frank Lampard'ın ceza sahası dışından çıkarttığı tehlikeli şuttu. Top bir anda falso alarak kaleci Artur'u şaşırtsa da, Portekizli bu zor şutu kornere son anda çelmeyi başardı. Diğer pozisyon ise Oscar'ın ceza sahası dıından çıkarttığı şuttu. Bu top da Artur'u zorlamadı.

KANATLARDAN GELDİLER

Portekiz temsilcisi ilk yarıda özellikle kanat organizasyonlarını çok kullandı. Bekler sürekli ileriye bindirme yaparken, 1.94'lük Paraguaylı yıldız Oscar Cardozo ceza sahası içinde topla buluşturulmaya çalışıldı. İlk bölümlerde üst üste Chelsea kalesinde tehlikeler yaratan Benfica, sürekli golü istese de gerek şanssızlık gerekse Chelsea savunmasının direnci sonucunda skor üretemedi ve soyunma odalarına golsüz eşitlikle gidildi.

BENFICA FIRTINASI DİNMEDİ

İlk yarıda olduğu gibi 2. yarıya da istekli başlayan taraf Benfica idi. Sağlı sollu hücumlarla İngiiliz rakibi karşısında gol arayan Benfica, 50. dakikada Rodrigo ile çok önemli bir pozisyon yakaladı.


TORRES YAKTI YIKTI!

İkinci yarının ortalarına doğru girdiğimiz vakit Chelsea'nin üzerindeki ölü toprağını atıp, Benfica kalesine hızlı hücumlarla geldiğini gördük. Defansın arkasına çok güzel bir koşu yapan İspanyol golcü Fernando Torres kendisini Artur'la karşı karşıya buldu. Kaleciyi geçen Torres'e 59. dakikada topu boş kaleye bırakmak kaldı: 1-0

AZPILICUETA CHELSEA'Yİ ATEŞE ATTI

Dakikalar 67'yi gösterdiğinde ise Chelsea defansı beklenmedik bir hata yaptı. Ceza sahası içinde topa elle dokunan Ceser Azpilicueta penaltıya sebep oldu. Benficalı oyuncular bariz golü engellediği gerekçesiyle İspanyol oyuncuya kırmızı kart isteseler de Hırvat hakem oralı olmadı. Topun başına geçen Oscar Cardozo Cech ile topu farklı köşelere gönderdi: 1-1. Cardozo bu golüyle takımının İngiliz takımlarıyla oynadığı son 11 maçta 7. golüne imza attı.

LAMPARD DİREĞİ ÇATLATIYORDU!

İlk yarıda Chelsea adına çok etkili bir şut çıkartan Frank Lampard, 87. dakikada yine sahneye çıktı. Ceza sahası dışından muhteşem bir şut çıkartan takım kaptanına üst direk izin vermedi.

IVANOVİC BİTİRDİ

Mücadelenin son bölümüne Ivanovic damga vurdu. Ramires'in kazandırdığı kornerde Mata'nın ortasında Ivanovic 90+2'de vurduğu kafayla Chelsea'ye kupayı getirdi.

MAÇTAN DAKİKALAR

3. dakikada Benfica maçtaki ilk tehlikeyi gerçekleştirdi. Orta alandan aldığı topu sağ kanada taşıyan Salvio'nun ortasına penaltı noktası üzerinde Cardozo'nun kafayla yaptığı vuruşta, meşin yuvarlak az farkla üstten auta attı. 
12. dakikada ceza alanı içinde topu önünde bulan Gaitan, müsait pozisyonda meşin yuvarlağa kötü vurunca takımını bir golden etti. 
27. dakikada ceza yayı üzerinde topla buluşan Oscar sert vurdu, Benfica kalecisi Artur topu iki hamlede uzaklaştırdı. 
33. dakika Chelsea defansından dönen topla ceza alanı çizgisi üzerinde buluşan Gaitan'ın sert vuruşunu kaleci Cech çıkardı. 
38. dakikada sağ taraftan aldığı pasla ceza alanı üzerinde topla buluşan Lampard'ın sert vuruşunda kaleci Artur meşin yuvarlağı güçlükle kornere çeldi. 
45+1. dakikada kazanılan serbest vuruş için topun başına geçen Lampard, meşin yuvarlağı üstten az farkla auta attı. 
Karşılaşmanın ilk yarısı 0-0 sona erdi. 
60. dakikada Chelsea'da kaleci Cech'in uzun pası sonrası orta sahadan uzatılan topla ilerleyen Torres, karşı karşıya kaldığı kaleciyi de çalımlayarak topu ağlara gönderdi ve İngiliz ekibini 1-0 öne geçirdi. 
68. dakikada Benfica'nın atağında Azpillicueta ceza alanı içinde topa eliyle dokununca hakem penaltı noktasını gösterdi. Meşin yuvarlağın başına geçen Cardozo, düzgün bir vuruşla takımına beraberliği getiren golü kaydetti: 1-1. 
81. dakikada ceza alanı yayının üzerinde topla buluşan Cardozo'nun sert vuruşunu Chelsea kalecisi Cech kornere tokatladı. 
90+3. dakikada sağ taraftan kullanılan korner atışında iyi yükselen Ivanovic, meşin yuvarlağı ağlarla buluşturdu: 1-2. 
Karşılaşmayı 2-1 kazanan Chelsea, UEFA Avrupa Ligi kupasının sahibi oldu.

Benfica: 1 - Chelsea: 2  
Stat: Amsterdam Arena  
Hakemler: Björn Kuipers, Sander van Roekel, Erwin Zeinstra (Hollanda)  
Benfica: Artur, Luisao, Cardozo, Salvio, Rodrigo (Dk. 66 Lima), Gaitan, Matic, Garay (Dk. 77 Jardel), Melgarejo (Dk. 66 John), Almeida, Perez  
Chelsea: Cech, Ivanovic, Cole, Luiz, Ramires, Lampard, Torres, Mata, Oscar, Cahill, Azpillicueta  
Goller: Dk. 60 Torres, Dk. 90+3 Ivanovic (Chelsea), Dk. 68 Cardozo (Benfica)  
Sarı kartlar: Dk. 14. Oscar, Dk. 61 Luisano (Chelsea), Dk. 45+1 (Garay)

SPORX

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.