Tarihe Saygı, Berlin’de Eski Parlamento Binasını Yıktırdı

Tarihe Saygı, Berlin’de Eski Parlamento Binasını Yıktırdı
Türkiye’de, Gezi Parkı odaklı olaylar gündemdeki yerini korurken, Almanya’nın Başkenti Berlin’de, komünist dönemde yıkılarak yerine Doğu Alman Parlamento binası yapılan 500 yıllık Kent Sarayı, bizzat vatandaşların desteğiyle yeniden yapılacak.

Sarayın yeniden inşasından sorumlu inisiyatiften Marc Schnurbus’un, verdiği bilgilere göre, tarihi binanın yeniden yapım düşüncesi, halktan beş kişilik bir grubun bu işe öncülük etmesiyle ortaya çıktı.

Söz konusu bu beş kişi, 1990’lı yıllarda ellerinde fotoğraflarla Doğu Alman Parlamento binasının bulunduğu alana gelerek, “Burada Kent Sarayı vardı yine yapılmalı” şeklindeki görüşü dile getirdi, ardından da kamuoyu bunu tartıştı.

Büyük Friedrich Sarayı olarak da bilinen binanın yeniden yapılması için harekete geçen grup bu amaçla gösteriler düzenledi. Göstericiler, seslerini duyurmak amacıyla yaptıkları büyük bir maketle halka, daha önce burada ne olduğunu anlattı. Göstericilerin bu hareketiyle vatandaşların zihninde geçmişte burada bir saray olduğu imajı yerleşti.
Yıkılan sarayın Alplerin kuzeyindeki en önemli Barok eserlerinden biri olduğunu belirten Schnurbus, “500 yıllık bir tarihi var. İkinci Dünya Savaşı’nda zarar gören binanın yüzde 80’i ayakta kaldı. Doğu Almanya döneminde ideolojik nedenlerle yeniden yapılmadı. Savaştan sonra da buraya Doğu Almanya Parlamento binası yapıldı” diye konuştu. Kamuoyundan gelen talepler üzerine Alman Meclisi Bundestag’ın 2002’de üçte iki çoğunlukla sarayın yeniden yapılması kararı aldığını hatırlatan Schnurbus, eski yerine yapılacak sarayın temelinin iki gün önce Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından atıldığını belirtti. Yaklaşık 600 milyon avroya malolacak saray için gerekli paranın 478 milyon avrosu federal hükümet, 32 milyon avrosu Berlin eyalet hükümet tarafından, 80 milyon avrosu da halkın bağışlarıyla karşılanacak. Kent Sarayı’nın yeniden yapımı için Almanya’da aralarında bazı Türk işadamlarının da bulunduğu çok sayıda işadamının şimdiden bağış yaptığı, dünyanın diğer ülkelerinden de bağış geldiği belirtildi.
2019 yılında tamamlanması planlanan Kent Sarayı, müze olarak faaliyet gösterecek. Müzede, dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen hediyeler sergilenecek. Her yıl 3 milyon kişinin ziyaret etmesinin öngörüldüğü saray, sanat, bilim ve kültür merkezi olacak, içinde kütüphaneler de bulunacak.

Eski Doğu Alman Parlamentosu binasının yıkılarak temeli atılan Kent Sarayı’nın inşası, ülkede tepkiye neden olmanın aksine olumlu karşılandı. Kent Sarayı’nın yeniden yapımıyla ilgili tek olumsuz görüş ise maliyetinin yüksek olması gösterildi.

Komünist rejim, dinamitle yıktırmıştı

Yapımı 1442 yılında bitirilen saray ilk olarak Brandeburg Prensliği tarafından, daha sonra da Prusya Kralı Büyük Friedrich ve Alman Kayzeri tarafından kullanıldı. Saray, İkinci Dünya Savaşı’ndaki bombardıman sırasında büyük zarar gördü.
Doğu Berlin’i hakimiyeti altında tutan komünist yönetim, 1950 yılında sarayı dinamitleyerek yıktırdı ve yerine Doğu Alman Parlamentosu’nu inşa ettirdi. İki Almanya’nın birleşmesinden sonra 2002 yılında Alman Meclisi, Doğu Alman Parlamentosu binasının yıkılarak yerine Kent Sarayı’nın yeniden yapılmasını kararlaştırdı.
Bina 2006 yılında yıkıldı ancak finansman sorunları yüzünden sarayın inşasına o günlerde başlanamadı. Finansman sorunu çözülen sarayın temeli Almanya Cumhurbaşkanı Joachim Gauck tarafından görkemli bir törenle atıldı.

YENİAKİT

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum