JİTEM Komutanından İtiraf

JİTEM Komutanından İtiraf
Dönemin JİTEM komutanlarından Gevrekçi, jandarmanın o dönemde, sahte plaka taktıkları Toros model araçlarla köylere gittiklerini belirtti.

Yazar Musa Anter cinayetiyle ilgili davanın ikinci duruşmasında dönemin JİTEM komutanlarından emekli Albay Savaş Gevrekçi, jandarmanın o dönemde kullandığı, Toros model araçları doğrularken renklerini hatırlayamadı.

Zaman'a göre Gevrekçi, sahte plaka taktıkları bu araçlarla köylere gittiklerini belirtti. Diyarbakır 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmada ifadesi alınan emekli Albay Savaş Gevrekçi, Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı’na bağlı olmadan çalıştıklarını söyledi.

Tim olarak sürekli arazide dolaştıklarını dile getiren Gevrekçi, Saraykapı semtindeki İstihbarat Grup Komutanlığı’na iki adet Renault marka sivil araç tahsis edildiğini kaydetti. Şehir dışına ve köylere sürekli olarak bu araçlarla gittiklerini anlatan emekli Albay, bu araçların hangi renkte olduğunu hatırlamadı.

Gevrekçi, “Tedbir amaçlı bunların plakalarını sık sık değiştirirdik. Bunu can güvenliğimiz ve gizliliğimiz açısından yapardık. Değişik plakaların verilmesi için de 6 ay ya da 1 yıllık aralıklarla emniyet müdürlüğüne talepte bulunurduk. İtirafçılar, bize ait bu araçları kesinlikle kullanmazdı.” diye konuştu.

‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ı tanıyıp tanımadığının sorulması üzerine Gevrekçi şöyle konuştu: “Yeşil’i tanımıyorum. Ama halk arasında ‘sakallı’ diye bir efsane geçiyordu. Adam ortada yoktu. Abdülkadir Aygan’a baksanız Yeşil sanki bizim rütbelimiz gibi, ondan emir alıyormuşuz. Askerî gruplarla gelerek itirafçı kişilerle sorgu yaptığı söylenmekte, bu mümkün değil. Sakallı olarak tabir edilen Mahmut Yıldırım’ın insanları uçurumlardan attığı söyleniyordu. Ama ortada ne ceset var ne başka bir şey. O yüzden biz bunlara inanmıyorduk. Ayrıca Musa Anter cinayetinde sakallı diye birisi var mı yok mu bilmiyorum.”

‘Yeşil’ kod adlı Mahmut Yıldırım’ın yakalanmasının beklenmesine karar veren mahkeme, tutuksuz sanık Savaş Gevrekçi’nin tutuklanmasına ilişkin talebi de reddetti. Diyarbakır Emniyet Müdürlüğü’ne yazı yazılarak 1991-1992 yıllarında Jandarma Asayiş Komutanlığı ve Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı’na plaka tahsis edilip edilmediğine, edilmişse bu plakaların istenmesine de karar verdi.

Zaman

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.