Almanlar Türklere Ne Yapmak İstemiş?

Almanlar Türklere Ne Yapmak İstemiş?
Eski Başbakan Kohl, Türklerin yarısını Almanya’dan göndermek istemiş.

İngiliz hükümeti, Almanya’nın gündemine bomba gibi düşen gizli istihbarat belgelerini kamuoyuna açıkladı. Belgelerde Almanya’nın Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) mensubu eski başbakanlarından Helmut Kohl ’ün daha iktidara gelir gelmez her iki Türk işçiden birini Türkiye ’ye geri göndermek için hazırlık yaptığı ortaya çıktı.

Başbakan Helmut Kohl’ün, henüz iktidarının ilk günlerinde dönemin İngiltere Başbakanı Margret Thatcher ile paylaştığı plana göre, o günlerde Almanya’da bulunan Türk işçilerin sayısını yüzde 50 oranında azaltmayı hedefliyordu. İngiliz istihbarat arşivlerinde yıllardır “gizli” koduyla sınıflandırılmış olarak bekleyen ve İngiliz hükümetinin yeni açıkladığı belgelerde Margret Thatcher’ın şu ifadeleri yer alıyor: “Başbakan Kohl, gelecek dört yıl içinde Türklerin sayısını yüzde 50 azaltmak istediğini, ancak bunu kamuoyu önünde dile getirmesinin mümkün olmadığını söyledi.”

Spiegel Online’ın gündeme getirdiği 28 Ekim 1982 tarihli İngiliz istihbarat belgesinde Helmut Kohl’ün “Almanya’nın bu kadar çok Türk’ü asimile etmesi mümkün değil” ifadelerini kullandığına dikkat çekiliyor. İngiliz istihbaratı tarafından “PREM 19/1036¨ dosya numarasıyla kayıt altına alınan Thatcher-Kohl görüşmeleri, iki eski başbakanın 1982 ve 1983 yıllarında Almanya’nın o dönemdeki başkenti Bonn’da gerçekleştirdikleri temasların kayıtlarını içeriyor.

“TÜRKLER BAMBAŞKA BİR KÜLTÜRDEN GELİYOR”

Thatcher protokolleri, Helmut Kohl’ün Almanya’daki yüzbinlerce Türk işçisinden “kurtulma” niyetini bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor. Belgelerde Kohl’ün aynı dönemde Almanya’da çalışmakta olan İtalyan, Güney Asyalı ve Portekizli misafir işçilerden hiçbir rahatsızlık duymadığı, buna karşılık Türk işçileri en çabuk şekilde Türkiye’ye geri göndermek istediği görülüyor.

İngiliz istihbarat belgelerine göre, “Almanya 11 milyon Doğu Avrupalıyı entegre etti” diyen Kohl’ün, meslektaşı Thatcher’a, “Ancak Türkler bambaşka bir kültürden geliyor” demesi ise bilhassa dikkat çekiyor. Kohl bu kültür farklılığına örnek olarak ise Türklerin “kaçak işlerde çalışmasını” ve “zorla evlilik yaptırmasını” gösteriyor ve Anadolu’dan gelenleri “Uyum sağlama kabiliyeti olmayan ve buna ek olarak uyum sağlamak da istemeyen” şeklinde tarif ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
3 Yorum