Marmaray Nereden Nereye Gidecek?
İstanbul Halkalı ile Gebze arasında inşa edilen Marmaray hakkında sıkça sorulan sorular Marmaray güzergahı ve durakları, Marmaray 29 Ekim Salı Günü açılacak, Marmaray'ın Depreme dayanıklı mı, Marmaray'da yangın çıkması durumunda ne yapılacak, Marmaray bilet fiyatları nedir?
Osmanlı Hayal etti, Türkiye Cumhuriyeti 90. yılında hizmete açılıyor. Dünyanın en büyük projelerinden Marmaray, Cumhuriyet'in 90. yıldönümü olan 29 Ekim'de hizmete giriyor. 31. Osmanlı padişahı ve 110. İslam halifesi olan Sultan Abdülmecid'in hayali olan "Asrın Projesi 'nin açılışını Abdullah Gül ve Başbakan Erdoğan yapacak. Ekim 2004 itibariyle yapım işlerine başlanılan Marmaray Cumhuriyetin 90. kuruluş yılı olan 29 Ekim'de devletin zirvesi ile dünya liderlerinin katılımıyla açılacak..
Deniz tabanı sıvılaşma riskine sahip bir gölge tespit edildi. Bunun üzerine çimento enjeksiyonlu kolonlar yerlştirildi ve zemin taşlaştırıldı. Yani tüplerin altında kayaya dönüşen bir zemin oluştu. Bununla birlikte, denizin altına yerleştirilen 11 tüp, Bakan Yıldırım'ın tabiriyle contalarla birleştirildi. Bu contoların su sızdırma riskini tamamen önlediği söyleniyor.
DEPREM RİSKİ
Marmaray, 7.5 şiddetindeki depreme dayanıklı malzeme ve teknolojiyle inşa edildi. Ayrıca deprem durumunda contaların arasına birlikte hareket etmelerini sağlayan ekipmanlar da yerleştirildi.
Deprem hareketi algılanır algılanmaz Kandilli'deki deprem enstitüsüne sinyal yollanacak. Aynı zamanda ana kumanda merkezine sinyal gidecek. Hatta bir tren varsa, en yakın istasyona varması sağlanacak.
YANGIN RİSKİ
Herhangi bir tünelde yangın ve benzeri durumlarla karşılaşıldığında trenden inerek en yakın istasyona ulaşılabilmesi için 1.5 metre genişliğinde yürüme bantları oluşturuldu.
BİLET FİYATLARI
Bakan Yıldırım medya temsilcilerine Marmaray'ın geçiş ücretini de açıkladı. Buna göre Tam bilet fiyatı 1.95 TL, öğrenci bilet fiyatı ise 1.40 TL olacak. Marmaray'a binmek için özel geçiş kartlarının yanı sıra İstanbulkartlar da kullanılabilecek.
MARMARAY HEDEFİ
Marmaray Projesi gibi büyük altyapı projelerinin tanıtımında, bu projenin İstanbul’un günlük trafik örüntüsünü etkileyecek olmasının yanı sıra, şehrin ve bölgenin kalkınmasını da etkileyeceğinin göz önünde bulundurulması önemlidir. Bu nedenle projenin hedeflerinin açık ve net terimler kullanılarak belirlenmesi zorunludur.
En önemli hedefler şunlardır:
(a) İstanbul’daki mevcut şehir-içi taşıma sorunlara uzun vadeli bir çözümün sağlanması;
(b) anahat demiryolu hizmetlerindeki mevcut işletimsel sorunların hafifletilmesi;
(c) Asya ve Avrupa’daki demiryolu sistemleri arasında doğrudan bir bağlantının kurulması;
(d) banliyö demiryolu hizmetlerinde, kapasite, güvenilirlik, erişilebilirlik, dakiklik ve güvenliğin arttırılması;
(e) banliyö trenlerini kullanan çok sayıda yolcu için yolculuk süresinin kısaltılması ve konforun arttırılması;
(f) İstanbul Boğazı üzerinden kesintisiz yük ve yolcu taşımacılığının sağlanması;
(g) egzoz gazlarından kaynaklanan hava kirliliğinin azaltılması ve böylece İstanbul’daki hava kalitesinin iyileştirilmesi;
(h) İstanbul’un merkezinde havayla taşınan trafik gürültüsünün azaltılması;
ve (i)İstanbul'un eski merkezindeki araç sayısını azaltma olanağı sunularak, tarihi binalar ve sit alanları üzerindeki olumsuz etkilerin azaltılması.
Osmanlı Zamanındaki Projeler Bu çalışmaların ilki, köprü olarak 1500 yıllarında Leonardo da Vinci tarafından Sultan II. Bayezid Han'a sunulmuştur. Bu projede Haliç üzerine bir köprü düşünülmüş, ayrıca bir açılır kapanır köprünün de Boğaz'a yapılması teklif edilmiştir.[kaynak belirtilmeli] Uzun yıllar böyle bir proje hayata geçmemiş, ancak 1836 yılına gelindiğinde Haliç'te ilk köprü hizmete girmiştir.
İstanbul Boğazı'nın altından geçecek bir demiryolu tüneli düşüncesi ilk kez 1860'lı yıllarda Sultan Abdülmecid tarafından dile getirildi.
Abdülhamit zamanında, 1902'de Amerikalı mühendisler Tünel-i Bahri'nin beratını aldılar. Proje, Salacak-Sarayburnu arasında, denizin altına dikilen 16 sütunun üzerinden geçen bir tüneli kapsıyordu.
1980'li yıllarda Boğaziçi Köprüsü'nün trafiğe yetmemesi üzerine yeni bir köprü ya da bir denizaltı tünelinin yapılması gündeme gelmiştir. Marmaray güzergahı ve durakları ise şöyle;
Halkalı Mustafakemal Küçükçekmece Florya Yeşilköy Yeşilyurt Ataköy Bakırköy Yenimahalle Zeytinburnu Kazlıçeşme Yenikapı Sirkeci İstanbul Boğazı Üsküdar İbrahimağa Söğütlüçeşme Feneryolu Göztepe Erenköy Suadiye Bostancı Küçükyalı İdealtepe Süreyya Plajı Maltepe Cevizli Atalar Başak Kartal Yunus Pendik Kaynarca Tersane Güzelyalı Aydıntepe İçmeler Tuzla Çayırova Fatih Osmangazi Gebze Marmaray projesi diğer teknik bilgileri.. * Bir yöndeki yolcu sayısı – 75 bin, * Yüzeydeki İstasyon sayısı – 37 adet, * Yeraltındaki istasyon sayısı – 3 adet, * Yüzeysel metro kesimi uzunluğu – 63 kilometre, * Aç-kapa tünel uzunluğu 2,4 kilometre, * İstasyon boyu – 225 metreden az, * Maksimum eğim – 18, * Demiryolu Boğaz Tüp Kesimi Toplam Uzunluğu 13,6 kilometre, * Delme tünel uzunluğu – 9,8 kilometre, * Batırma tüp tinel uzunluğu – 1,4 kilometre.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.