Marmaray Açıldı mı?

Marmaray Açıldı mı?
Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından Japonya ve Romanya başbakanları ile 8 ülkeden 9 bakanın da katılımıyla hizmete açılıyor.

DAKİKA DAKİKA AÇILIŞ TÖRENİ

15. 28 açılış öncesi İstiklal Marşı okundu ve Marmaray'ın inşaası ile ilgili bir sinevizyon gösterisi yer aldı 

15.24 Törende Başbakan Erdoğan ile Japonya Başbakanı Abe ve Somali Başbakanı, Cumhurbaşkanı Gül ve Meclis Başkanı Çiçek yanyana oturdular. 

15.22 Cumhurbaşkanı Gül, Meclis Başkanı Çiçek, Başbakan Erdoğan ve diğer konuklar  tören alanına geldi. 

Kabinenin tamamına yakını tören alanındalar. 

Dünyanın en büyük ve önemli projelerinden, Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray, Cumhuriyetin ilanın 90. yılında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Romanya Başbakanı Victor Ponta'nın yanı sıra 8 ülkeden 9 bakanın katılımıyla hizmete açılacak.

Türkiye'nin 153 yıllık rüyası Marmaray'ın açılış töreninde ayrıca Afganistan Ulaştırma ve Sivil Havacılık Bakanı Dr. Davud Ali Najafı, Azerbaycan Ulaştırma Bakanı Ziya Mammadov, Bulgaristan Ulaştırma, Bilgi ve İletişim Teknolojileri Bakanı Danail Papazov, Gürcistan Ekonomi ve Sürdürülebilir Kalkınma Bakanı George Kvırıkashvılı, Moldova Ulaştırma ve Yol Altyapısı Bakanı Vasile Botnarı, Arnavutluk Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Edmond Haxhınasto, İspanya Bayındırlık Bakanı Ana Maria Pastor Julıan ile Romanya Ulaştırma Bakanı Ramona Manescu ve Dışişleri Bakanı George Cıamba katılacak.

Japonya Bakanlar Kurulu Sekreter vekili Katsunobu Kato, Kara, Altyapı, Ulaştırma ve Turizm Bakanlığı Kıdemli Bakan Yardımcısı Tsuyoshi Takagı ile Kazakistan Bakan Yardımcısı Azat Bekturov, Almanya Ulaştırma, Bayındırlık ve Kentleşme Bakanlığı Müsteşarı Jan Muecke, Pakistan Limanlar ve Denizcilik Bakanlığı Müsteşarı Rukhsana Rehman'de hazır bulunacak.

Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan tarafından konuk başbakanlar, bakan ve davetlilerin katılımıyla açılış Üsküdar İstasyonunda gerçekleşecek. Açılış konuşmalarının ardından Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan ile katılımcılar, trenle denizin altından Avrupa yakasına geçerek Yenikapı İstasyonu'na gidecek. Yenikapı İstasyonu'nda gerçekleştirilecek organizasyonun ardından tören sona erecek.

marmaray_toren_alanijpg_h575.jpg

Cumhuriyetin ilanın 90'ıncı yılında hizmete girecek Marmaray, 153 yıllık geçmişi ile "Asrın Projesi" olarak adlandırılıyor. Marmaray, teknolojik alt yapısı, ekonomik büyüklüğü, demiryolu ulaşımına kazandıracağı ivme ve daha birçok yenilik bakımından dünyada ilkleri içinde barındırıyor.

Avrupa ve Asya yakasını İstanbul Boğazı'nın altından birleştiren Marmaray, Gebze ve Halkalı arasında konumlandırılan üç bölümden oluşuyor. 185 dakika süren Gebze ile Halkalı arası yolculuk süresi, Marmaray Projesi kapsamında iyileştirilmiş banliyö demiryolu sisteminin hizmete girmesiyle 105 dakikaya inecek. Bostancı ve Bakırköy arası 37, Söğütlüçeşme ve Yenikapı arası 12 dakika olacak. Trenler, İstanbul Boğazı'nın Asya bölümündeki Üsküdar İstasyonu ile Avrupa yakasındaki Sirkeci arasını ise 4 dakikada katedecek. Böylece İstanbul Boğazı'nın altından Avrupa ile Asya arası yolculuk süresi de 4 dakikaya inmiş olacak.

Boğaz geçiş kesiminde çift hat olarak Kazlıçeşme'den sonra Yedikule'de yer altına giren Marmaray, Yenikapı ve Sirkeci boyunca ilerleyerek İstanbul Boğazı'nın altından geçip İstanbul'un Anadolu yakasında (Asya) Üsküdar'daki yer altı istasyonuna ulaşacak. Ayrılıkçeşme'de tekrar yeryüzüne çıkarak Söğütlüçeşme'ye ulaşan hattın yaklaşık 13,5 kilometre olan bu kesimi, bugün hizmete giriyor. Gebze-Halkalı banliyö hattının da hizmete girmesiyle Marmaray ile Gebze-Halkalı arasında 2-10 dakikada bir sefer yapılacak. Tek yönde saatte 75 bin, günlük ortalama ise 1 milyon 200 bin yolcu taşınabilecek.

Vatandaşların 1 Kasım itibariyle kullanacağı Marmaray'da uygulanacak bilet fiyatları, şehir içi ulaşım fiyatları düzeyinde, 1,95 lira civarında olacak. İstanbulkart, Marmaray'da da kullanılacak.

AÇILIŞTAN NOTLAR

- TRT'de canlı yayına katılan Üsküdar Belediye Başkanı Mustafa Kara ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir bu proje ile iki kıtanın birleştiğinini artık karşı taraf kavramının tarihe gömüleceğini söyledi.

-Mustafa Kara,  Üsküdar'ın trafiğinde asıl rahatlamadın Üsküdar Sancaktepe metrosunun devreye alınmasıyla yaşanacağını belirtirken  İstanbul Büyükşehir belediyesinin Üsküdar meydanının tamamen araçtan arındıracak bir çalışmayı yürüttüğünü söyledi. 

- Altyapı yatırımları genel müdür vekili Metin Tarhan, çalışmalar sırasında en büyük sıkıntısının trafik olduğunu çok kez ceza almak durumunda kaldıklarını söyledi. Tarhan, inşaatın yapımı sırasında son bir yıl içinde emrindeki tüm elemanlarına takım elbise giymeyi yasakladığını söylerken en heyecan duydukları anın tüplerin birleştiği an olduğunu ve o gün yemek yemeyi unuttuklarını söyledi. 

-Marmaray kazılarında 40 bine yakın tarihi obje bulunduğu belirtirilerken burada çıkan eserlerin bilim dünyası için önemli veriler olduğu ve birçok öğrencinin bu çalışmaları tez olarak ele aldığı belirtiliyor.

-Deniz seviyesinin altındaki katmanda 8 bin yıl öncesinin kalıntılarına ulaşıldı. Yenikapı'da 58 binmetrekarelik alanda kazı çalışması yapıldı.

 

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.