Aydın Doğan'ın çifte kazığı
Yurtdışından diğer firmalardan yüksek fiyata kağıt ithal eden Aydın Doğan’ın şirketi, hem halka açık olan Türkiye’deki şirketlerinin küçük yatırımcısını zarara sokarken, hem de yüksek vergi ödemekten kurtuluyor. Yüksek maliyetli kağıt masraf yazıldığı için vergi miktarı da düşüyor.
SADECE TABLODAKİ KÜÇÜK YATIRIMCININ ZARAR HESABI
Dün yayınladığımız Doğan’ın şirketi ile yurtdışından kağıt alan diğer firmaların 2001 ve 2002 yılına ait fiyat karşılaştırmalarına ait tablodaki verilerden bir hesap yaptık. Amacımız sadece bu tablodaki 13 kalemden oluşan karşılaştırmada Doğan’ın küçük yatırımcısını ve devleti ne kadar zarara uğrattığını tespit etmekti. 13 kalemden oluşan Doğan’ın şirketi ve diğer şirketlerin gümrükten kağıt çekme fiyatı karşılaştırmasında Aydın Doğan’ın sadece 13 kalemde, küçük yatırımcısını 1 milyon 98 bin 769 dolar zarara uğrattığı belirlendi. Yani Aydın Doğan bir bölümü küçük yatırımcısının cebine girecek bu parayı yurtdışında kurduğu şirket vasıtasıyla bir cebinden alıp diğer cebine koydu. Yüksek fiyatlı alımların Falcon Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Eurozone Trading Limited unvanlı şirketler üzerinden yapıldığı belirlenirken, SPK incelemesinde bu şirketlerin tümünün Aydın Doğan, eşi Işıl Doğan, kızı Arzuhan Doğan (Yalçındağ), kızı Vuslat Doğan (Sabancı), kızı Begümhan Doğan ve Doğan Holding Başkan Vekili İmre Bermanbek'e ait olduğu belirlenmişti.
BU DA DEVLETE ÖDEMEDİĞİ
Doğan sadece 13 kalemlik tablomuzda küçük yatırımcısını 1 milyon 98 bin 769 USD zarara uğratırken bu paranın yüzde 8’ine denk gelen bölümünü de vergilendirmesi gerekiyordu. Tablodaki verilerden gazete kağıdının vergisinin yüzde 8 olduğu dikkate alındığında Doğan’ın 87 bin 840 dolar vergi ödemekten de kurtulduğu anlaşılıyor.
Tabiî ki bu sadece bizim örnek tablomuzdan çıkan sonuç. SPK’nın 1997’den 2008 yılının başına kadar olan dönemi kapsayan incelemesinde kağıt vurgununun bilançosunun 60 milyon doları bulduğu belirtiliyor.
SPK’NIN CEVAP BEKLEDİĞİ SORULAR
SPK, 1997 yılından 2008 başına kadar devam eden 10 yıllık kağıt ithalatı ile ilgili yaptığı incelemede 17 Ağustos 2008 tarihinde Aydın Doğan adına bir yazı gönderdi. Yaklaşık 1 ay önce gönderilen ve 16 soruluk dokümanda Doğan'ın sorulara cevap vermesi istendi. Halen Aydın Doğan'ın elinde cevap bekleyen soruların önemli satırbaşları şöyle:
- 1997-2007 yılları arasında gerçekleştirilen gazete kağıdı ve baskı malzemesi ithalatlarının doğrudan veya dolaylı olarak hakim ortağı veya yöneticisi olduğu Falcon (Doğan) Purchasing, Shawcliff Trading, Sortal Trading ve Eurozone Trading Limited ünvanlı şirketleri üzerinden gerçekleşmesinin gerekçesi nedir, açıklayınız?
- Söz konusu şirketlerin kurulu oldukları yerde (yabancı ülkelerde) ödemiş oldukları yıllık toplam vergi tutarlarını ayrıntılı olarak açıklayınız. İlgili bilgileri ibraz ediniz.
- Adı geçen şirketlerle 2007 yılı ortalarında ithalata son verilmiş olmasının gerekçesi nedir? Bu konuya ilişkin öneri, karar, onay kime aittir? Ayrıntılı olarak açıklayınız.
- Malta, Lüksemburg, İngiltere, İrlanda, İzlanda ve Biritish Virgin Islands'tan temin edilen belgelerle adı geçen şirketlerin gazete kağıdı ve baskı malzemesi ithalatı yapmasına rağmen bahse konu şirketlerin herhangi operasyonel yetkisinin bulunmadığı anlaşılmıştır.
Öte yandan bu şirketlere Aydın Doğan, Işıl Doğan, Arzuhan Doğan Yalçındağ, Vuslat Doğan Sabancı, Begümhan Doğan, İmre Bermanbek, Ali Rıza Temuroğlu ve Şener Mustaoğlu'nun ortak ya da yöneticisi oldukları, Eurozone Trading Limited tarafından İmre Bermanbek’e 200 bin USD, kızlarınıza 261 bin 899 USD tutarında ödeme yapıldığı tespit edilmiştir.
Hakan Güneş- İstanbul
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.