Saati Böyle Savundu

Saati Böyle Savundu
Saati Sarraf aldı, ben ödedim.

17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk operasyonu kapsamında suçlanan 4 eski bakan hakkında Meclis’te soruşturma komisyonu kurulmasına ilişkin önergelerin dünkü görüşmeleri tartışmalı ve gergin geçti.

AK Partililer 4 eski bakanla Genel Kurul’dan önce genel merkezde kahvaltılı toplantıda bir araya geldi. Bu toplantı, ilk savunma yeri oldu. Zafer Çağlayan 700 bin dolarlık saat iddiasıyla ilgili bilgi verirken, saatin fiyatından söz etmedi. Çağlayan, “Ben saati bir gazetenin ilanında gördüm, çok beğendim, ilgili firmayla temasa geçtim, ‘kişiye özel üretiyoruz’ dediler. Daha sonra firma yetkilisi beni aradı ve ‘satın alacak mısınız?’ dedi. Bu konuşma yapılırken Rıza Sarraf o ortamda bulunuyordu. ‘Bizim orada ofisimiz var, alır size gönderirler’ dedi. Sonra bir araçla saati bana gönderdiler. Saatin faturası alanın üstüne ama garanti belgesinde benim adım geçiyor. Saatin parasını ödedim ve mal beyanımda da gösterdim” dedi.

Bayraktar ağladı

Daha sonra söz alan Bayraktar ise “Benim adımın karıştırıldığı dosya ile ilgili zaten takipsizlik kararı verildi. Bütün bu asılsız iddialar nedeniyle çok zor durumdayım, gece gündüz ağlıyorum” diye konuştu. Bayraktar, sözlerini bitirdikten sonra da ağlamaya başladı. Bayraktar Meclis’e geldiğinde de Deniz Baykal’ın yayına uğrayarak, “İddialar asılsız. Sizin gibi bir devlet adamının bunu bilmesini istedim” dedi.
Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler de Rıza Sarraf ile nasıl tanıştıklarını anlattı, rüşvet iddialarını yalanladı. Güler, oğlunun yatak odasında bulunan kasalara ilişkin herhangi bir şey söylemedi.

Meclis’te ise ilk büyük tartışma Meclis TV’nin görüşmeleri yayımlamaması üzerine oldu.
Genel Kurul’da akşam kürsüye çıkan 3 bakan haklarındaki iddiaları reddederken, Erdoğan Bayraktar savunma hakkını kullanmadı.

Üçü de ‘yalan’ dedi

Güler, soruşturmanın yasalara aykırı olduğunu öne sürerken, Egemen Bağış “Rıza Sarraf’ı 5 yıldır tanırım. Üç kez toplamda 1.5 milyon dolar rüşvet almak iddiası külliyen yalandır. Artık susmayacağız, yutkunmayacağız” dedi. “Saati anlat, saatin kaç, saatin nerede” diye laf atılan Çağlayan ise saatin kendisi tarafından alındığını söyledi. Çağlayan, Sarraf’ın uçağıyla umreye gittiği ve Gana’dan gelen 1.5 ton altınla ilgili iddiaları da yalanladı.

4 eski bakana tek komisyon

Eski bakanlar Zafer Çağlayan, Muammer Güler, Egemen Bağış ve Erdoğan Bayraktar için dün Meclis’ten soruşturma kararı çıktı. AK Parti ’nin 453 milletvekilinin oylarıyla kabul edilen önergesiyle 4 eski bakan için tek bir soruşturma komisyonu kurulacak. Gerilimli geçen görüşmelerin ardından yapılan gizli oylamaya 469 milletvekili katıldı. Oylamada 6 çekimser, 1 boş, 9 da ret oyu kullanıldı. 15 kadar AK Partili vekilin katılmadığı oylamada, parti yönetiminin kendi önergelerine olumlu oy kullanılmasını istemesine karşın 9 Ak Partili ret ve 6 AK Partili de çekimser oy kullandı. Eski İçişleri Bakanı Muammer Güler’in oyunu kabin dışında kullanması dikkat çekti. Güler, kabul oyu olan beyaz pulu zarfa koyduğunu Meclis Başkanvekili Sadık Yakut’a gösterdi, sonra da zarfı kupaya attı.

Böyle soruşturulacaklar

Anayasa ve Meclis İçtüzüğü’ne göre 15 üyeden oluşan komisyona partiler güçleri oranında üye verecekler ve AK Partili üyeler çoğunlukta olacak. Üyeler, partilerin göstereceği üç katı aday arasından kurayla belirlenecek. Komisyonun, 2 aylık temel süre ve 2 aylık uzatma olmak üzere 4 aylık çalışma süresi bulunuyor.
‘Melda TV’ yine canlı yayındaydı

AK Partili dört eski bakan hakkında TBMM Genel Kurulu’nda ele alınan soruşturma önergesinin görüşmelerinde Meclis TV canlı yayın yapmadı. Bu nedenle CHP İstanbul Milletvekili Melda Onur, tablet bilgisayarıyla Genel Kurul’dan, internet üzerinden canlı yayın yaptı. Onur daha önce de benzer şekilde yayın yapmıştı.
Poşulu protesto

CHP İstanbul Milletvekili Süleyman Çelebi, 1 Mayıs kutlamalarında hükümetin tavrını eleştirmek için dün Meclis kürsüsüne poşu takarak çıktı. Çelebi, poşu takma gerekçesini, “Polisin daha önce Cihan Kırmızıgül üzerinde uyguladığı ve o nedenle yargılattığı uygulamanın bir başkasını, bir başka uygulamalarını zorla 1 Mayıs’ta gençler üzerinde, gençleri teşhir etme amacıyla zorla poşu takmaya çalışan polisin ve iktidarın uygulamalarını protesto etmek için bu poşuyu taktım” diye açıkladı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
16 Yorum