Muhtar Aslan: Böyle Namussuz Misafire Hiç Rastlamadık!

Muhtar Aslan: Böyle Namussuz Misafire Hiç Rastlamadık!
Habervaktim Kızıldere olayıyla ilgili bugüne kadar gündeme hiç gelmeyen çarpıcı ayrıntılara ulaştı.

30 Mart 1972 tarihinde Mahir Çayan, Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere Köyü'nde askerle girdiği çatışmada 9 arkadaşıyla birlikte öldürülmüş, çatışmadan sağ olarak bir tek HDP Eş Genel Başkanı Ertuğrul Kürkçü çıkmıştı. Çayan ve arkadaşlarını misafir eden Kızıldere Muhtarı Emrullah Aslan’ın mahkeme heyetine, “Biz atalarımızdan, ecdadımızdan bu yana misafir ağırlarız ama böyle namussuz misafire hiç rastlamadık.” ortaya çıktı.

GÜNEY, MAHKUMLARI ADAM YERİNE KOYMUYORMUŞ

Gezi olayı ile gündeme gelen Mehmet Ali Alabora’nın babası Mustafa Alabora, Yılmaz Güney (Pütün) Ertuğrul Kürkçü’nün tutuklu kaldığı Selimiye Kışlası’nda asayişte görevli olarak görev yapan bir Jandarma Çavuş o dönemle ilgili anılarını Habervaktim’e anlattı. Yılmaz Güney’in mahkumlarla hiç muhatap olmadığını dile getiren sözkonusu Çavuş, “Yılmaz Güney (Pütün) o dönem mahkumlarla görüşmüyor, sadece Mustafa Alabora ile görüşüyordu. Diğer mahkumlarla muhatap olmuyordu. Yemek yerken çatalı kaşığı ekmekle siliyorlardı. ‘Ekmek nimet, nimetle kaşık çatal mı silinir?’ diye tepki göstermiştim o zaman.” dedi.

GÜNEY’DEN “SİLAH, PARA VERDİM” İTİRAFI

Mahkumları ifade vermeleri için haftada beş gün mahkemeye götürdüğünü belirten Çavuş, Ertuğrul Kürkçü’nün 28 gün boyunca verdiği ifadelerde sürekli hayat hikayesini anlattığı için hakimi kızdırdığını dile getirdi. Hakimin “uzatmayın” ikazı üzerine Yılmaz Güney’in itirafta bulunmayı kabul ettiğini belirten Çavuş, “Yılmaz Güney ‘uzatmayacağım, itiraf edeceğim’ diyerek mahkeme hakimine açıklamalarda bulundu. Yılmaz Güney ‘Benim suçum Deniz Gezmiş’in arkadaşlarına silah, bir miktar da para vermek. Ayrıca bir gece evimin çatısında saklı kaldılar.’ şeklinde itirafta bulundu.” diye konuştu. 

MUHTAR: BÖYLE NAMUSSUZ MİSAFİRE HİÇ RASTLAMADIK

O günleri bugünkü gibi hatırladığını kaydeden Çavuş, Tokat'ın Niksar ilçesine bağlı Kızıldere Köyü Muhtarı Emrullah Aslan’ın mahkemede ifade vermek zorunda kaldığı için çok kızdığını şöyle anlattı: “Çayan ve arkadaşları Niksar’ın Kızıldere köyüne giderek muhtara ‘tanrı misafiri’ olduklarını söylüyorlar. Muhtar mahkemede bunlarla bir irtibatının olmadığını söylemişti. Muhtar ifadesinde ‘Kızıldere’ye misafir olarak geldiler. Onları tanrı misafiri olarak kabul ettim. Benim örgütle mörgütle işim yok. Ben tanrı misafiri olarak kabul ettim ama başıma iş açtılar. Jandarma basınca işin aslını anladım. Biz atalarımızdan ecdadımızdan bu yana misafir ağırlarız. Ama böyle namussuz misafire hiç rastlamadık”

Jandarma Çavuş, Selimiye Kışlası’nda yatan Yılmaz Güney (Pütün) Ertuğrul Kürkçü, Mustafa Alabora’nın 1974 yılında Ecevit’in çıkardığı afla salıverildiklerine, Yılmaz Güney’in cezaevinden çıktıktan sonra yumurtalık hakimini öldürmüş olmasına da dikkat çekti.

Habervaktim.com

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
11 Yorum