Piyasalarda IŞİD Rüzgarı

Piyasalarda IŞİD Rüzgarı
IŞİD'in Musul'daki hakimiyeti piyasalarda deprem yarattı. Borsa İstanbul ikinci seansta düşüş yaşarken, dolar tırmanışa geçti.

IŞİD'in Musul'daki Türk Konsolusluğu'na girdiği haberleri ikinci seansta BİST 100'de çok sert düşüşe yol açtı. Borsa İstanbul 100 Endeksi'nde kayıp ikinci seansta yüzde 3'ü aştı. 80 binin altına gerileyen endeks 79 bin 45 puana geriledi. Dolar 2.10 TL'nin üstüne çıktı.

Borsa, siyasi gerilimin artması ve kurda yaşanan yükselişle sert satış yedi. Tüm dünya borsalarının Irak'taki gelişmelerle sert düştüğü günde Türk hisseleri de sert değer kaybı yaşadı. İstanbul Borsası'ndaki düşüşün en temel sebebinin, Irak'ın bir çok bölgesinde etkinlik sağlayan IŞİD'in (Irak Şam İslam Devleti) faaliyetleri gösteriliyor.

DOLAR TIRMANIŞA GEÇTİ

Türk Lirası, gelişmekte olan piyasalardaki olumsuz hava ve Musul'daki gelişmelerin jeopolitik riskleri artırmasıyla dolar karşısında sert değer kaybetti.

Kurdaki yükselişin yanı sıra ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yüksek seyrin de etkisiyle faiz piyasasında da yukarı hareket söz konusu. TL benzer para birimleri arasında en fazla değer kaybeden olurken, dolar/TL 2,10 seviyesini aştı. Dolar 2,1014'e kadar yükseldi.

Radikal İslamcı militanlar dün Irak'ın ikinci büyük kenti olan Musul'u ele geçirirken, bugün de petrol rafinerisinin bulunduğu Baiji kentine girdi. Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, Musul kentini radikal İslamcı militanlardan geri almak için Bağdat hükümetinin Bölgesel Kürt Yönetimi silahlı güçleriyle işbirliği yapacağını söyledi. Uzmanlar, "Güney Afrika randı öncülüğünde bu sabah gelişmekte olan piyasalarda bozulmaya paralel TL'de de değer kaybı vardı. Ancak Musul'daki gelişmelerin baskısı hissedilmeye başladı ve TL benzer para birimleri arasında en kötü performansı gösteriyor. Ayrıca ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki yükseliş de etkili" dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum