TSK Örtü Yasağında Diretiyor

TSK Örtü Yasağında Diretiyor
AK Parti hükümeti kamuda başörtüsü sorununu büyük oranda çözerken, bazı kurumların başörtüsüne karşı direnişleri devam ediyor.

Başörtülülere yönelik hakların iade edilmediği yerlerin başında ise orduevleri geliyor. Hava Kuvvetleri Komutanlığı’ndan emekli bir subayın, eşine TSK akıllı kart çıkarmak için yaptığı başvuru eşinin başörtülü olmasına takıldı. Emekli subay, başörtülü eşine yönelik yapılan bu çifte standardı Meclis gündemine taşıdı. Meclis’in konuyu ilettiği Milli Savunma Bakanlığı’ndan ise “orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş ile ilgili esaslara uygun fotoğrafla tekrar kart başvurusunda bulunulması gerektiği” yönünde cevap geldi.

YÜZ HATLARI NET GÖRÜLEN FOTOĞRAF KABUL EDİLMEDİ

Hava Kuvvetleri’nden 1998 yılında emekli olan subay Ercüment Cunier, TSK tarafından emekliler için birkaç kez yapılan zorunlu kimlik kartı değişiminde eşinin başörtülü olması nedeniyle her seferinde sorunlar yaşadığını ama yasal haklarını arayıp kartlarını aldığına dikkat çekti. Eski kartla tesisleri girmede sorun yaşadığı için kendisine ve ailesine Yeni TSK Akıllı Kartı çıkarmak için başvuru yaptığını hatırlatan Cunier, bu başvurusunda da eşinin başörtüsünün karşılarına sorun olarak çıkarıldığına dikkat çekti. Sakallı olmadığı için kendisine akılı kimlik kartı verildiğini ancak başörtülü eşi Hatice Cunier’e, ‘yüz hatları tam görülmüyor’ denerek kart verilmediğini hatırlatan Cunier, “Ayrıca, aynı gerekçelerle bekletilen başka kişilerin de olduğu ifade edildi. Ancak esas nedenin toplum üzerinde başörtüsü baskısının devam ettirilmek istenmesi olduğuna dair kanaatim yüksek. Çünkü yeni çekilen biyometrik fotoğrafta eşimin yüzü, saç kısmı hariç, tüm hatlarıyla gayet net görülmekte. Aynı fotoğrafla eşime nüfus değişimi de yaptık, hiçbir sorun çıkarılmadı” dedi.

BAŞÖRTÜSÜ HÂLÂ BİRİLERİNİ RAHATSIZ EDİYOR

Türk Silahlı Kuvvetleri’nde gece-gündüz, hafta sonu demeden yıllarca severek hizmet ettiğini belirten Cunier, “Hava Kuvvetlerini modern hale getiren, birçok bilgisayar yazılım sistemlerini kurdum, bu projelerde görev aldım. Ancak bu kadar emeğimiz geçen TSK’mızdan her kimlik değişiminde ya da askeri tesislerden faydalanmada biz ve bizim gibi emekli personel rahatsızlıklar duymakta” dedi. Başörtülü eşinin sadece dinin kurallarına uyduğunu, başka bir amacı bulunmadığını söyleyen Cunier, “Ben muvazzaf değilim, emekliyim; eşim de ne asker ne de TSK görevlisi. O halde, orduevlerinde ya da diğer askeri tesislerde başörtülü bayan görmek, onları neden kızdırıyor? Ayrıca bu ülke sadece onların değil, hepimizin. Bu memleketi düşmandan kurtaran, kınalı oğullarını askere gönderip bu vatanı savunanların anaları da başörtülüdür. Başörtüsü, saç, sakal sorununu kökten çözmek için tüm kamu kurum ve kuruluşlarına şamil olacak şekilde bir yasal düzenleme yapılabilir” dedi.

BAKANLIK DA BAŞI AÇIK FOTOĞRAF İSTEDİ

Meclis Dilekçe Komisyonu da konu ile ilgili dilekçeyi Milli Savunma Bakanlığı’na gönderdi. Bakanlıktan gelen cevabi yazıda; Orduevleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönetmeliği 11’inci maddesi gereği; orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş, giriş kartları, kıyafet, emniyet, tesislerden istifade, tertip, düzen ve hizmet esaslarının Genelkurmay Başkanlığınca verilen emir ve talimatlara göre yürütüldüğü vurgulanarak, “Dilekçe sahibinin eşi için en yakın Askerlik Şubesine, TSK Orduevleri, Askerî Gazinolar ve Sosyal Tesisler Yönergesinde yer alan orduevleri, askerî gazino ve sosyal tesislere giriş ile ilgili esaslara uygun fotoğrafla tekrar kart başvurusunda bulunulması halinde TSK Akıllı Kartının en kısa sürede basılarak gönderilebileceğinin tespit edildiği bildirildi” denildi.

Yeni Akit

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum