Kartel muhabirleri yargılanmaya başlandı
Jandarma, Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Emniyet'e mahkeme kararıyla tüm Türkiye'nin telefon, internet ve faks haberleşmesinin izlenmesi yönünde yetki verilmesiyle ilgili yaptıkları haber nedeniyle haklarında dava açılan 2 gazetecinin yargılanmasına başlandı. "Yasaklanan bilgileri temin etmek" ve "Terörle mücadelede görev almış kişileri hedef göstermek" suçlarından dava açılan Vatan Gazetesi Muhabiri Kemal Göktaş, mahkemeye 7 sayfalık savunma dilekçesi sunarak, beraatına karar verilmesini istedi. Aynı dosyadan yargılanan Milliyet gazetesi muhabiri Gökçer Tahincioğlu ise duruşmaya gelmedi.
İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya tutuksuz sanıklardan Vatan Gazetesi muhabiri Kemal Göktaş avukatıyla birlikte katılıdı. Mahkemeye 7 sayfalık savunma dilekçesi sunan Göktaş, davanın basın özgürlüğüne yönelik ciddi bir ihlal olduğunu savundu ve beraatını istedi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne yazılan talimatın beklenmesine hükmeden mahkeme, duruşmayı erteledi.
Duruşma sonrası meslektaşlarına açıklama yapan Göktaş, "Haberin Türkiye'de yaşayan herkesi ilgilendirdiğini söyledim. Çünkü telefonların dinlemesi meselesi sadece birtakım suç şüphesi altındaki kişilerin dinlenmesi değil, benim yazdığım karar, Türkiye'deki herkesin iletişiminin izlenmesine yönelik mahkeme kararıydı. Bu mahkeme kararından sonra Yargıtay, bunu hukuka aykırı bulduğu yönünde karar verdi. Böylelikle biz kamu hizmeti görevimizi yerine getirdik. Bu haber ile Türkiye Gazeteciler Cemiyeti'nden 'Basın özgürlüğü' ödülü aldık. Buna rağmen kararı veren mahkeme hakiminin adına yer verdiğim gibi komik bir gerekçeyle ve bu mahkeme kararının gizli olduğu gerekçesiyle dava açıldı. Terör suçlarına bakan özel yetkili bir mahkemede yargılanmamız da basın özgürlüğünün ihlalidir. Derhal beraat kararı istedik. Ancak diğer meslektaşımız gelmediği için duruşma ertelendi " dedi.
Habere konu olan kararı veren Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin suç duyurusu üzerine, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı yetkisizlik kararıyla dosyayı İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'na göndermişti. İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'nin verdiği gizli kararın ve kararı veren hakimin isminin 2 Haziran 2008 tarihli Vatan ve Milliyet gazetelerinde yayımlandığı kaydedildi. Gizlilik gerektiren belgelerin yayınlanması ve terörle mücadelede görev almış hakimlerin isimlerinin belirtilmesi suretiyle atılı suçların işlendiği ve bunun basın yayın yoluyla yapıldığı belirtildi. Yayınlanan haberlerin Kemal Göktaş ve Gökçer Tahincioğlu tarafından yazıldığı kaydedilen iddianamede, Göktaş ve Tahincioğlu'nun "Yasak olan bilgileri yayınlamak " ve "Hakimi terör örgütlerine hedef göstermek" suçlarından cezalandırılması istendi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.