Mamak Belediyesi Mezarlığı Park Yaptı

Mamak Belediyesi Mezarlığı Park Yaptı
Mamak Belediyesi, tarihi mezarlığı parka çevirdi. İnsanlar ecdat mezarları üzerinde piknik yapıyor, top koşturuyor; kimileri de geceleri içki içiyor. Belediye’nin bu skandal “hizmeti” ile ecdadın kemikleri sızlatılıyor.

Başkent’in merkez ilçelerinden Mamak’ta şok bir “mezarlık park” tartışması yaşanıyor. Mesut Akgül yönetimindeki Mamak Belediyesi ’nin, Kıbrısköy mahallesindeki tarihi “Kıbrıs Köyü Ecdat Mezarlığı” üzerinde akıl almaz bir tasarrufta bulunarak, burasını piknik yapılan bir parka çevirdiği iddia ediliyor. Belediyenin “Besili Alan Parkı” ismini verdiği parkın yapıldığı alanın aslında tarihi mezarlık olduğu ileri sürülüyor.

Durumdan habersiz insanların şimdi ecdadın mezarları üzerinde piknik yaptığı, top koşturduğu; kimilerinin de geceleri içki içtiği ifade ediliyor. Alanın tinercilerin de mekanı haline geldiği vurgulanıyor. Bölgeden Mamak Belediyesi’ne bu skandal “hizmeti” ile ecdadın kemikleri sızlattığı tepkisi yükseliyor.

Mamak belediyesi mezarlığı park yaptı

ÜSTÜNÜ DÜZLEYİP…

Bölgenin özellikle ihtiyarları piknik alanı yapılan yerin mezarlık olduğunu çok iyi bildiklerini beyan ediyor. Belediye’nin bu mezarlardan haberdar olmamasının imkansız olduğunu söyleyen mahalleliler, buna rağmen uyardıklarını fakat uyarılarının da dikkate alınmadığını ileri sürüyorlar. Vatandaşlar, Belediye ekiplerinin gelip, mezarlığı düzleyip, piknikçiler için park haline getirdiğini söylüyor.

İNANAMADIK, GİDİP GÖZLERİMİZLE GÖRDÜK

Habervaktim gazetesi, bölgeden gelen ihbar ve Belediye’ye yönelik tepkiler üzerine bölgeye giderek, bu akıl almaz iddiaların gerçek olup olmadığını yerinde inceledi. Ve maalesef iddiaların hepsinin doğru olduğuna şahitlik etti.

KAHREDEN GÖRÜNTÜ: PİKNİK MASASI VE TARİHİ MEZAR TAŞI

Mezarlık çok eski olduğu için mezarların pek çoğu zaman içinde kendiliğinden toprak altında kalmış fakat bazıları başuçlarında dikili taşlar büyük olduğu için varlıklarını koruyor. Mamak Belediyesi’nin piknik alanına çevirdiği alanda, oturma masalarının aralarında bu mezar taşlarını görmek mümkün. Buradan, bölge tarihi bir mezarlık olduğu için, zamanla toprak altında kalmış mezarların üzerine piknik masaları konulmuş olduğu anlaşılıyor.  

mezar-son.jpg

PİKNİK ALANI İLLE BURAYA YAPILACAKSA MEZAR TAŞINABİLİRDİ

Bilgilerine başvurduğumuz vatandaşlardan M.S., şu bilgileri verdi: "Bu alan bu bölgenin en eski mezarlık alanı. Bu mezarlığın kaç yıllık olduğunu sorarsanız 100 yıllık olabilir. Burada bulunan mezarlar hiç bir yere taşınmadı. Bakın aşağıda bir mezarlık alanı var.(Eliyle mezar taşını gösteriyor). Mamak Belediyesi madem bu bölgede bir park yapmak istiyor, kala kala burası mı, bu mezarlık mı kaldı? Anlamış değiliz. Şaşkınız, bu nasıl iş? Madem ille burada yapılacak piknik alanı, ecdada saygının gereği olarak bu mezarları başka uygun bir yere taşıyın.  Ama yok, o da yapılmadı. Yine, mezarlardaki insanların yakınları bulunup, onlardan mezarlarını başka bir yere taşımaları istenebilirdi. Bu da olmadı. Belediye hiç bir araştırma, inceleme yapmadan burasını birkaç hafta içinde parka dönüştürdü.”

MEZARLIK ÜZERİ PİKNİK ALANINDA İÇKİLİ ALEM

Bölge sakinleri, şimdi ecdadın kemikleri üzerinde kimi insanların geceleri içkili alem yaptığını da ileri sürüyor. Bir vatandaş “Kimi insanlar geceleri piknik alanı diye gidip burada içki içiyor. Tinerciler falan için de mekan haline gelmiş durumda maalesef” dedi.

OKULLAR TOPLU PİKNİK DÜZENLİYOR

Bölgenin parktan önceki halinden bihaber insanlar hatta okullar, burada toplu piknik programları düzenleyebilirken, ortaya kahreden bir görüntü çıkıyor: “İnsanlar, öğrenciler ecdadın kemikleri üzerinde eğleniyor.”

BİLENLER BİLMEYENLERE LAF DA ANLATAMIYOR

Bölge halkının verdiği bilgilere göre, Başkent'in stresinden kurtularak Mavi Göl'de güzel bir gün geçirmek ve piknik yapmak isteyenlerin yer bulamayınca yakında olan bu parka yöneliyorlar; bu yüzden parkta piknikçi eksik olmuyor. Parkın mezarlık üzerine yapıldığını bilenler, burada asla piknik yapmıyor; aksine gelip geçtikçe Fatiha okuyor. Bölgeye dışarıdan gelmiş insanlara mezarlık hakkında bilgi veren vatandaşlar, kimsenin anlattıklarına inanmak istemediğini; kendilerine “Olur mu öyle şey. Hem de AK Partili bir belediye, mezarlığı düzleyip piknik haline getirir mi” dediklerini kaydettiler.

BELEDİYE YANLIŞTAN DÖNMEZSE, VATANDAŞ EL ATACAK

Bölge sakinleri Mamak Belediyesi’ne son derece tepkili. “Şaşkınız, nasıl böyle bir şey yaparlar” diyen vatandaşlar, acilen bu yanlıştan dönülmesini istiyor. Vatandaşlar, Belediye’nin bu yanlıştan dönmemesi halinde, parka, burasının aslında tarihi bir mezarlık alanı olduğunu, piknik masaları altlarında mezarlıklar bulunduğunu belirten yazılar asacaklarını söylediler.

ÇANAKKALE VE KURTULUŞ SAVAŞLARINDA PEKÇOK ŞEHİT VERMİŞ BİR MAHALLE

Kıbrısköy, adında yer aldığı gibi köy değil, Başkent’in merkez ilçelerinden Mamak’ın bir mahallesi ve ismi Osmanlı’dan geliyor. İlk kuruluşu 1400’lü yıllara dayanan Kıbrısköy, Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında en fazla şehit veren Ankara mahallelerinin başlarında yer alıyor.  Kıbrısköy’le ilgili olarak ansiklopedilerde şu bilgiler yer alıyor: “Kıbrısköy, Osmanlı kayıtlarında 1462 yılından kalma kayıtlarda belgelerde adına rastlanılmakta olup o yıllarda adı kayıtlarda Kırbız olarak geçmektedir. Türk tarih Kurumu'nda bu bölge halkının 3 kabileden oluştuğu (Hemiler, Cöcükler, Karaağalar) belirtilmektedir. Ayrıca halen Tatar mahallesi adıyla geçen Tatarlar'ın Ankara savaşında moğol hükümdarı timur'un yanında savaştıkları (kayıtlara göre sarışın, mavi gözlü ve iyi ok atan) kimseler ve savaşı seyrinde çok önemli rol aldıkları belgelenmektedir. Çanakkale ve Kurtuluş savaşlarında köyden pek çok şehit verilmiştir. Meçhul asker kayıtlarında bunlardan bir kaçına ulaşılmıştır. Köyün adını da alan 8 km uzunluğunda Kıbrıs Köyü Vadisi 1. derece doğal ve arkeolojik sit alanı özelliklerine sahiptir.”

Habervaktim gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
19 Yorum