Mamak’ta “Mezarlık Alana Park” İddiası Sürüyor

Mamak’ta “Mezarlık Alana Park” İddiası Sürüyor
Kıbrısköy sakinleri “parka dönüştürülen alanın tarihi mezarlık olduğu” iddialarında ısrar ederken, ilgili Mamak Belediyesi’nden “Orada mezar yok değil ama topu topu 2-3 tane ve sahipsiz” şeklinde savunma geldi.

Başkent’in merkez ilçelerinden Mamak’ta Kıbrısköy sakinleri “parka dönüştürülen alanın tarihi mezarlık olduğu” iddialarında ısrar ederken, bölgeden sorumlu Belediye’den “Orada mezar yok değil ama topu topu 2-3 tane ve sahipsizlerdi” şeklinde savunma geldi. 

MAHALLELİ İDDİALI

Habervaktim’de dün, Mamak Belediyesi’nin Kıbrısköy Mahallesi’nde yaptığı “Besili Alan Parkı” adlı piknik alanıyla ilgili olarak mahallelinin iddialarını gündeme getirilmişti. Mahallenin özellikle yaşlıları, o bölgenin tarihi mezarlık olduğunu, mezarların önemli bir bölümünün toprak altında kaldığı için gözükmediğini, kimilerinin ise başuçlarındaki büyük taşların halen göründüğünü, belediyenin piknik alanı olarak böyle bir yeri seçmiş olmasının büyük bir hata olduğunu, insanların bu alan üzerinde piknik yaptığını, top oynadığını, geceleri de ayyaşların içki içtiğini, bunun yanlış olduğunu, bu yanlıştan dönülmesi gerektiğini söylüyorlardı.

BELEDİYE YETKİLİLERİYLE GÖRÜŞTÜK

Habervaktim gazetesi de, bu çarpıcı iddiaları yerinde incelemek üzere bölgeye gitmiş ve sözkonusu park içinde büyük mezar taşları olduğuna şahitlik etmişti. Dün bu bilgileri aktarmanın ardından bugün de, parkı yapan Mamak Belediyesi ilgili birimi olan Park ve Bahçeler Müdürlüğü yetkililerinden aldığımız bilgileri sizlerle paylaşıyoruz.

mezar-son.jpg

“TOPLU MEZAR DEĞİL, 2-3 MEZAR VAR VE SAHİPSİZ”

Park ve Bahçeler Müdürü Bayram Karaer, mahallelilerin “tarihi mezarlık” iddiasıyla ilgili olarak “Orası kesinlikle toplu mezar değildir. Ama orada mezar da yok değil, lakin topu topu 2-3 tane ve sahipsiz” şeklinde konuştu.

“O MEZARLARI MUHAFAZA ETTİK”

Karaer, o bölgede kesinlikle toplu mezarın bulunmadığını tekrarlayarak, sadece 2 ya da 3 tane sahipsiz, kimin yattığı belli olmayan eski mezar olduğunu söyledi. Kıbrısköy vatandaşlarına kapsamlı bir park kazandırdıklarını belirten Karaer, “Her çalışma takdir görüldüğü gibi eleştiriye de uğramaktadır. Biz dinimiz açısından sıkıntılı bir çalışmaya imza atmadık. Aksine oraları güzelleştirdik, yeşillendirdik, insanların oturacakları alanları sert zeminlerle döşedik. Söz konusu mezarları ise muhafaza ettik. Dua okumak isteyen vatandaşlar güzel bir şekilde mezarlara zarar vermeden duasını ediyor. Şimdi bunun neresi sakıncalıdır” diye konuştu.

Mamak Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürü Bayram Karaer, bölgenin tarihi mezarlık olduğu iddialarıyla ilgili ayrıca  “Dedikodu çıkmış Mamak Belediyesi mezarların üzerine park yapıyor diye. Aksine biz bu sahipsiz mezarları bakım altına alıyoruz, yerlerini belli ediyoruz, muhafaza ediyoruz yani halka, hakka hizmet etme gayretinde bulunuyoruz” dedi.

“İÇKİCİLERE BİZ KARIŞAMAYIZ”

Mezarlık üzerine kurulduğu ileri sürülen parkta geceleri içkicilerin alem yaptığı iddialarıyla ilgili ise Karaer, “Ne yazık ki bu olaya müdahale etmek bizim görevimiz dışındadır. Oraya güvenlik tutma şansımız yok. Bu olayı insanların kişilikleri üzerinden değerlendirmek gerekiyor. Çünkü öyle insanlar var ki şehitliklere bile içkisini, kız arkadaşını alıp giden… Bu olaylar bizi de üzüyor; ama elimizden pek fazla bir şey gelmiyor” ifadelerini kullandı.

MUHTAR: BANA DA ÇOK SAYIDA ŞİKAYET GELİYOR AMA…

Konuyla ilgili olarak görüşlerine başvurduğumuz Kıbrısköy Mahallesi Muhtarı İskender Demirkan da, sözkonusu park alanının tarihi mezarlık olduğuna ilişkin kendisine de çok sayıda şikayet geldiğini söyledi. Demirkan, o bölgenin tamamiyle mezarlık olduğu konusunda ellerinde net bilgi belge olmadığını belirterek, “Yaşlı amcalardan bana da çok şikayet geldi geliyor o bölgeyle ilgili. Yıllardır böyle söyleniyor. Orası tarihi mezarlık deniyor. Şimdi de mezarlığa park mı olur diyorlar. Lakin çok eski bir yer. Bir iki mezar taşı olduğu söylenen taş var fakat tarihi bilinmiyor. Nerden geldiği bilinmiyor. Park çalışması sırasında hiç kemik falan çıkmadı. Toplu mezarlık olsa kemik çıkardı. O bölgenin tarihi mezarlık olduğuna dair şahit, bilgi, belge yok elimizde” şeklinde konuştu.

MEZARLAR ZAMANLA TOPRAĞA MI KARIŞTI?

Muhtar Demirkan, Kıbrısköy’ün çok eski bir yerleşim yeri olduğunu, Osmanlı’dan kalma bölgeler olduğunu, mezarların, kemiklerin tamamen toprağa karışmış olabileceğini hatırlatmamız üzerine de “Sanmıyorum. Öyle olsa, park inşaatı sırasında yapılan kazılarda kemikler çıkardı. ama hiç kemik çıkmadı” dedi.

HANGİSİ DOĞRU?

Belediye Basın Müşavirliği’nden de yazılı bir açıklama geldi. Park ve Bahçeler Müdürü Bayram Karaer “Orası toplu mezar değil. Topu topu 2-3 tane mezar var onlar da sahipsiz, kime ait olduğu bilinmiyor” derken, Basın Müşavirliği’nden yapılan yazılı açıklamada park içindeki mezar taşları görmezden gelinerek “Söz konusu alanın mezarlık olup olmaması sadece söylentilerden ibarettir” denildi. Açıklamayı noktasına virgülüne dokunmadan aynen yayınlıyoruz:

“MAMAK BELEDİYE BAŞKANLIĞI BASIN AÇIKLAMASI

18.08.2014 tarihinde  gazeteniz haberinde çıkan “Mamak Belediyesi Ecdadı Meze Yaptı “ başlığı ile verilen haberde Kıbrısköy Mahallesi’nde tarihi bir mezarlık bulunduğu ve Mamak Belediyesi’nin  bu mezarlıkla  ilgili olarak  bir tasarrufta bulunarak piknik alanı yaptığı şeklinde gazetenizde haber yer almaktadır.

Gazeteniz haberinde belirtilen alanın mezarlık alanı olduğu konusunda hiçbir bilgi, belge ve kayıt bulunmamaktadır. Söz konusu alanın mezarlık olup olmaması sadece söylentilerden ibarettir. Haber içiriğinde belediyemizce çevre  düzenlemesi yapılan alanda içki içildiği ve tinercilerin mekanı haline geldiği şeklindeki ifade ise gerçeği yansıtmamaktadır. 

Gazeteniz haberinde  mezarlık alanı olarak belirtilen yerin  bakımsız  bir halde olması nedeniyle Belediyemiz burasının çevre düzenlemesini yaparak koruma altına almış ve söylentilerden ibaret olması nedeniyle de  söz konusu alan üzerinde herhangi değişiklik yapılmadan  çevre düzenlemesi yapılarak olduğu gibi bırakılmıştır.     

Mamak Belediyesi’nin mezarlıklarla ilgili  olarak duyarsız kaldığı ve “Mamak Belediyesi Ecdadı Meze  Yaptı” şeklindeki ifadeler ise gerçeği yansıtmamaktadır. Belediyemiz Mamak’ta bulunan 13 ayrı mezarlıkta Çeşme,  Şadırvan, aydınlatma duvar, kapı yürüme yolu gibi  bakım onarımların yanı sıra  bölgemizdeki tüm mezarlıkların çevre düzenlemelerini yaparak duyarlılık örneği göstermiştir     

Gazeteniz haberinde “Belediyenin Besili alan Parkı  ismini verdiği parkın yapıldığı alanın aslında tarihi mezarlık olduğu ileri sürülüyor.”denilerek subjektif bir yaklaşımdan yola çıkılarak tamamen söylentilere dayalı bir haber yapılmıştır. Mezarlık olduğu hakkında hiçbir bilgi, belge ve kayıt bulunmayan alanla ilgili olarak yapılan haber tamamen subjektif yaklaşımlardan ibarettir

Gazeteniz haberinde yer alan “Mamak Belediyesi Ecdadı Meze Yaptı” başlığı ile verilen haberin düzeltilmesini aksi takdirde yasal yollara başvuracağımızı bilgilerinize rica ederiz.

Mamak Beledi Başkanlığı Basın Müşavirliği”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
9 Yorum