Milli'den Dikkat Çeken Gönderme
Milli Gazete'de yayınlalan haber aynen şöyle:
Büyük ihale, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ayyuka çıktığı ve savcılığın takipsizlik kararı verdiği Türkiye’de, bakanlık ve kamu kurumlarında yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve zimmet iddialarından dolayı kabak, alt düzeyde çalışan memur ve çalışanlara kesildi. 2010 yılından bu yana 10 bakanlıkta 2 bin 200 personel hakkında açılan soruşturmaların bir kısmı memuriyetten çıkarılma, bir kısmı ise idarî cezalar ile neticelendi. Bir kısmı hakkında ise işlem yapılmasına gerek duyulmadı.
Tabela indi; yolsuzluk Her yere bulaştı!
Gıda tarım, yolsuz memurları
Henüz soruşturuyor!
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce 2012 yılında 1 adet, 2013 yılında 4 adet soruşturma yapıldı.
Gümrük Ve Ticaret’te 38 Memur Atıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nca 2011 – 2014 tarihleri arasında kaçakçılık, rüşvet, zimmet, irtikap ya da haksız mal edinme suçları kapsamında yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda Bakanlık Yüksek Disiplin Kurulu’nca 2011 yılında 6, 2012 yılında 21, 2013 yılında 10, 2014 yılında 1 olmak üzere 38 personel hakkında devlet memurluğundan çıkarma cezası verildi.
Enerji’de 14 Yasal İşlem
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı’nda 2011-2014 yılları arasında bakanlığın merkez birimleri ile bağlı kurumlarında 14 personel hakkında yasal işlem yapıldı.
Çevre Ve Şehircilik Rapor Hazırlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nda ise 2010 yılından bu yana 654 adet inceleme raporu, 230 suç duyurusu, 30 disiplin soruşturması raporu, 98 ön inceleme raporu ve 23 cevaplı teşrif raporu hazırlandı. Bakanlıkta bu dönemde 16 bin 382 teftiş raporu hazırlandı.
Sağlık’ta 83 Disiplin Raporu 185 Soruşturma
Sağlık Bakanlığı’nda da 2010 yılından bu yana bin 83 disiplin raporu hazırlandı. 864 ön inceleme yapıldı. Bin 185 kişi hakkında soruşturma izni verildi.
Henüz Cevap Vermeyen Bakanlıklar
Adalet, Dışişleri, Kültür ve Turizm, Ulaştırma ve Denizcilik, Milli Eğitim, Bilim Sanayi ve Teknoloji, Maliye, Gençlik ve Spor, Avrupa Birliği, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlıkları ise soru önergelerine henüz cevap bile veremedi.
Orman ve su işleri bakanlığı “fatıma bile hırsızlık yapsa onun da elini keserdim”
“Sizden önce gelip geçen insanların helak olmalarının sebebi aralarında zengin kimseler hırsızlık yapınca bırakıyorlar, zayıf ve fakir kimseler hırsızlık yaptıklarında ise cezayı uygulamakta idiler. Canım kudret elinde olan Allah’a yemin ederim ki Muhammed’in kızı Fatıma bile hırsızlık yapsa onun da elini keserdim.” (Tirmizî, Hudûd: 6; Ebû Davud, Hudûd: 15)
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde 2011-2014 yılları arasında 4 personelin zimmetine para geçirdikleri tespit edildi. Personelin görevine son verildi.
Kalkınma Bakanlığı
Kalkınma Bakanlığı’nda, 2011-2014 yılları arasında Ahiler Kalkınma Ajansı’nda 2 personel disiplin kuruluna sevk edildi ve işten çıkarma cezası verildi.
Bakanlıkların Yolsuzluk Karnesi
Milyon dolarların bakan çocuklarının evinden çıktığı, ayakkabı kutularındaki dolarların ve para sayma makinelerinin gündemden düşmediği, dört bakanın yolsuzluk ve rüşvet iddiaları nedeniyle istifa edip haklarında soruşturma komisyonu kurulduğu Türkiye’de, fatura, “Ne Barış, ne Kağan, ne Zarrab’a memur Ahmet’e” kesildi. Hatırlanacağı gibi, İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı, Reza Zarrab ile eski bakanların oğulları Barış Güler ve Salih Kaan Çağlayan, Halkbank Genel Müdürü Arslan’ın da aralarında bulunduğu 53 kişi için takipsizlik kararı vermişti. Milletvekillerinin, bakanlıklara sorduğu rüşvet, yolsuzluk ve suistimalden dolayı 2010 yılından beri ceza alanlarla ilgili verilen bilgilerde, alt düzeyde de olsa bakanlıkların yolsuzluk karnesi çıkarılmış oldu.
Büyük ihale, rüşvet ve yolsuzluk iddialarının ayyuka çıktığı ve savcılığın takipsizlik kararı verdiği Türkiye’de, bakanlık ve kamu kurumlarında yaşanan yolsuzluk, rüşvet ve zimmet iddialarından dolayı kabak, alt düzeyde çalışan memur ve çalışanlara kesildi. 2010 yılından bu yana 10 bakanlıkta 2 bin 200 personel hakkında açılan soruşturmaların bir kısmı memuriyetten çıkarılma, bir kısmı ise idari cezalar ile neticelendi. Bir kısmı hakkında ise işlem yapılmasına gerek duyulmadı.
Türkiye, bir yıldan beri gün geçmiyor ki içinde “rüşvet ve yolsuzluk” kelimeleri geçen bir haber okumasın. 17-25 Aralık’tan beri ayyuka çıkan ve vatandaşın siyasete olan güvenine darbe vuran bu süreç, kamu kurum ve kuruluşlarında yaşanan yolsuzluk, rüşvet, ihaleye fesat karıştırma gibi olayları bir kere daha gündeme getirdi. 2010 yılından bu yana 10 bakanlıkta 2 bin 200 personel hakkında açılan soruşturmaların bir kısmı memuriyetten çıkarılma, bir kısmı ise idari cezalar ile neticelendi. Bir kısmı hakkında ise işlem yapılmasına gerek duyulmadı. MHP Kütahya Milletvekili Alim Işık ve bazı muhalefet milletvekilleri bakanlıklara 2010 yılından bu yana personelin karıştığı yolsuzluk ve rüşvet olaylarını sordu. Bazı bakanlıklar ayrıntılı bir şekilde yaşanan olaylarla ilgili bilgi verirken, bazıları sadece rakam vermekle yetindi. Kimisi ise önergelere henüz cevap vermedi. İşte resmi cevaplarla bakanlıkların yolsuzluk karnesi:
Gıda tarım, yolsuz memurları henüz soruşturuyor!
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürlüğü’nce 2012 yılında 1 adet, 2013 yılında 4 adet soruşturma yapıldı. 2012 yılında yapılan soruşturma ile ilgili 2 personel, 2013 yılında yapılan soruşturmalarla ilgili 15 personel hakkında ilgili Cumhuriyet Başsavcılıklarına suç duyurusunda bulunuldu. Soruşturma ve yargılamalar devam ediyor. Et ve Süt Kurumu Genel Müdürlüğü’nde 2012 yılında Kırklareli Ağır Ceza Mahkemesinde 6 personel ve 2013 yılında Diyarbakır 2. Ağır Ceza Mahkemesinde 4 personel hakkında dava açıldığını kaydetti.
Enerji’de 14 Yasal İşlem
Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığında 2011-2014 yılları arasında bakanlığın merkez birimleri ile bağlı kurumlarında 14 personel hakkında yasal işlem yapıldı.
Çevre Ve Şehircilik Rapor Hazırlıyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığında ise 2010 yılından bu yana 654 adet inceleme raporu, 230 suç duyurusu, 30 disiplin soruşturması raporu, 98 ön inceleme raporu ve 23 cevaplı teşrif raporu hazırlandı. Bakanlık bu dönemde 16 bin 382 teftiş raporu hazırlandı.
Sağlık’ta 83 Disiplin Raporu, 185 Soruşturma
Sağlık Bakanlığı’nda da 2010 yılından bu yana bin 83 disiplin raporu hazırlandı. 864 ön inceleme yapıldı. Bin 185 kişi hakkında soruşturma izni verildi.
Arınç’a Bağlı Kurumlarda Kınama, Soruşturma Ve Kovuşturmalar
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç’a görevi değişmeden önce bağlı kurumlardaki tablo ile şöyle: 2011-2014 yılları arasında Vakıflar Genel Müdürlüğü’nde zimmetine para geçirmek suçundan 1 personel hakkında soruşturma yapıldı. Bu personel memuriyetten ihraç edildi. Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü’nde 3 personel hakkında yasal işlem yapıldı. 2012’de 2 personele kınama cezası, 2014’de 1 personele 3 ayrı konudan kınama cezası verildi. TRT’de tanzim edilen soruşturma raporlarına istinaden 16 kişi hakkında suç duyurusunda bulunuldu. Bunların bir kısmı soruşturma bir kısmı da kovuşturma aşamasında.
Adalet, dışişleri, kültür, Ulaştırma, aile, MEB ve AB’den ses yok!
İçişleri Bakanlığı bahse konu iş ve işlemlerin mevzuat hükümleri çerçevesinde gerçekleştirildiğini belirtmekle yetindi. Sayı ve bilgi vermekten kaçındı. Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi ise bahse konu işlemlerin devlet memurları kanuna uygun şekilde yürütüldüğünü belirterek cevap verdi. Adalet Bakanlığı, Dışişleri Bakanlığı, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma ve Denizcilik Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Gençlik ve Spor Bakanlığı, Avrupa Birliği Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ise soru önergelerine henüz cevap bile veremedi.
Gümrük ve ticaret’te 38 memur atıldı
Gümrük ve Ticaret Bakanlığınca 2011 – 2014 tarihleri arasında kaçakçılık, rüşvet, zimmet, irtikap ya da haksız mal edinme suçları kapsamında yapılan inceleme ve soruşturmalar sonucunda Bakanlık Yüksek Disiplin Kurulu’nca 2011 yılında 6, 2012 yılında 21, 2013 yılında 10, 2014 yılında 1 olmak üzere 38 personel hakkında devlet memurluğundan çıkarma cezası verildi.
Milli Savunma’da 5 kişi memurluktan çıkarıldı
Milli Savunma Bakanlığına bağlı birimlerde (Genelkurmay Başkanlığı ve Kuvvet Komutanlıkları hariç) 2011 yılında 2, 2012 yılında 2, 2014 yılında 2 memur olmak üzere 6 memur hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarına karıştıkları gerekçesiyle yasal işlem yapıldı. Şahıslar devlet memurluğundan çıkarıldı. Savunma Sanayi Müsteşarlığında 3 personel hakkında yolsuzluk ve usulsüzlük kapsamında dava açıldı. Biri beraatla sonuçlanırken 2 personelle ilgili ise davalar devam ediyor. Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürlüğü’nde usulsüzlük ve yolsuzluk nedeni ile 2011 yılında 11, 2012 yılında 6, 2013 yılında 7, 2014 yılında 7 olmak üzere toplam 31 personel hakkında yasal işlem yapıldı. Yolsuzluk ve usulsüzlük olaylarına karışan 5 personel hakkında devlet memurluğundan çıkarma, 1 işçi hakkında ise iş akdinin feshi, diğer personel için uyarma ve kınama cezası verildi.
Kalkınma Bakanlığı
Kalkınma Bakanlığında, 2011-2014 yılları arasında Ahiler Kalkınma Ajansında 2 personel disiplin kuruluna sevk edildi ve işten çıkarma cezası verildi.
Orman ve Su İşleri’nde mahkeme devam ediyor
Orman ve Su İşleri Bakanlığı bünyesinde 2011-2014 yılları arasında 4 personelin zimmetine para geçirdikleri tespit edildi. Personelin görevine son verildi. 1 personel hakkında ise açılan mahkemenin devam ettiği, şahsın devlet memurluğuna dönmemesi için Yüksek Disiplin Kurulu kararı alındı.
Çalışma Bakanlığı’nda 37 memurluktan çıkarma
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda 2010-2014 yılları arasında 208 ön inceleme raporu doğrultusunda 148 personel hakkında soruşturma izni verildi. İhaleye fesat karıştırma, kamu kurumu dolandırıcılığı, rüşvet, zimmet, edinim ifasına fesat karıştırma suçlarından 37 kişi devlet memurluğundan çıkarıldı. 6 kişi için ise kademe durdurma cezası verildi.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.