Podemos Partisi İspanya'da...

Podemos Partisi İspanya'da...
Podemos (Yapabiliriz) Partisi İspanya'da Kurulu Siyasal Sistemi Değiştirmeye Aday

PODEMOS PARTİSİ 

Üniversite hocası Pablo İglesias’ın liderliğinde  kurulan Podemos (Yapabiliriz) partisi, İspanya’nın geleneksel merkez sağ ve merkez sol şeklinde kurulu iki partili siyasal sistemini değiştirmeye aday.

Ülkenin “kast sistemi” ile yönetildiğini savunan İglesias, 2011'de ortaya çıkan 'Öfkeliler' hareketini siyasete kanalize ederek, sol görüşlü akademisyen, öğrenci ve aktivistlerin desteğiyle kısa sürede İspanyol siyasetinde dengeleri alt üst etmeyi başardı.

İspanya Sosyolojik Araştırmalar Merkezi (CIS) en son düzenlediği ankete göre, şu anda ülkede genel seçim olması halinde Podemos partisi oyların yüzde 15,3'ünü alacak.

Bu oy oranı ile İspanya'nın en büyük 3. partisi haline gelen Podemos, 25 Mayıs’taki Avrupa Parlamentosu (AP) seçimlerinde büyük sürpriz yaparak yüzde 8 oy almış ve AP’ye 5 vekil göndermişti.

CIS’in Temmuz ayı raporu, iktidardaki Halk Partisi’nin (PP) oy oranı için yüzde 30 öngörüsünde bulunurken, düşüşe devam eden ana muhalefetteki Sosyalist İşçi Partisi (PSOE) için yüzde 21,2 tahminini yapıyor.
 

“8 BİN EURO MAAŞ BİZE FAZLA, DÖRTTE BİRİ YETER”

Yüksek maaş alıp lüks hayat süren siyasetçileri kıyasıya eleştiren Complutense Üniversitesi Siyaset Bilimi hocası Pablo İglesias, daha az parayla yaşanabileceğini savunuyor.

35 yaşındaki İglesias, AP milletvekili olarak kendilerine verilen 8 bin Euro maaşın yüzde 25’i ile yetiniyor ve diğer 4 vekil de aynı şekilde maaşlarının dörtte üçünü bağış yapıyor.

Brüksel’e gitmek için ‘low-cost’ uçakla önce Frankfurt’a uçan ve sonra otobüsle devam eden Pablo İglesias, oteller pahalı olduğu gerekçesiyle Podemos vekilleriyle odayı paylaşıyor ve en ucuz yerlerden yemek yiyor.

Madrid’in varoşlarında yaşayan ve tartışma programlarına çıkarak üne kavuşan İglesias, sosyal medyayı en etkin kullanan politikacı olarak biliniyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.