28 Şubat'ın Öksüzleri

28 Şubat'ın Öksüzleri
28 Şubat'ta hakları gasp edilen çoğu mağdurun hakları iade edildi, memuriyete geri döndüler. Ancak kararname mağdurları adeta unutuldu.

28 Şu­bat dar­be sü­re­ci­nin üze­rin­den 18 yıl geç­ti. O dö­nem çe­şit­li ku­rum­lar­da me­mu­ri­yet­ten çı­ka­rı­lan­la­rın dö­nü­şü sağ­lan­dı.

YAŞ ka­ra­rı ile TSK'yla ili­şi­ği ke­si­len as­ke­ri per­so­ne­lin de hak­la­rı ia­de edil­di. Ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rı­na yer­leş­ti­ril­di­ler. An­cak 28 Şu­bat'ta ka­rar­na­mey­le TSK'dan atı­lan­lar için her­han­gi bir dü­zen­le­me ya­pıl­ma­dı. Hak­la­rı ia­de edil­me­yen ve ade­ta unu­tu­lan ka­rar­na­me mağ­dur­la­rı­nın ya­şa­dık­la­rı sı­kın­tı­la­rı, 48 ya­şın­da­ki Ha­va Uz­man Ça­vuş Şa­ban Kar­gın öze­lin­de ka­mu­oyu­nun dik­ka­ti­ne su­nu­yo­ruz: 

CUN­TA­CI­LA­RIN 'ŞEYH' ALER­Jİ­Sİ!

Tam ola­rak ne za­man atıl­dı­nız? 

6 Mart 1997 ta­ri­hin­de ili­şi­ğim ke­sil­di. Ya­ni 28 Şu­bat'tan bir haf­ta son­ra. 

Atıl­ma ne­de­ni? 

Na­maz kıl­dı­ğı­mız, din­dar ol­du­ğu­muz için atıl­dık. 

Bas­kı mı ya­pı­yor­lar­dı?

Bi­ze 'na­maz kıl­ma­ya­cak­sı­nız, eş­le­ri­niz açı­la­cak' de­di­ler. Ha­va Loj­man­la­rı'nda otu­ru­yor­duk. Ka­yın­ba­bam, ka­yın­va­li­dem, ha­nı­mı­mın de­de­si ha­cıy­dı. Di­ni kı­ya­fet­li in­san­lar. Bun­lar bu şe­kil­de loj­ma­na gir­me­ye­cek­ler­miş, iş­te be­nim eşi­min de­de­si şeyh­miş. 

Loj­ma­na al­mı­yor­lar mıy­dı on­la­rı?

Al­mı­yor­lar­dı. 

Si­ze na­sıl bil­di­ril­di olay?

Ha­va Per­so­nel Ast­su­bay, 'Hak­kın­da ya­zı ya­zıl­dı. Atı­la­cak­sın. Ha­zır­lık­lı ol' de­di. Ger­çek­ten de­di­ği gi­bi bir ay geç­me­den söz­leş­me­min fes­he­dil­di­ği­ne da­ir ev­rak gel­di. 

Sİ­VİL­DE DE RA­HAT BI­RAK­MA­DI­LAR 

Atıl­dık­tan son­ra ne yap­tı­nız?

Atıl­dık­tan son­ra yi­ne ve­ba­lı mu­ame­le­si gör­dük. Si­vil ha­yat­ta da ya­ka­mı­zı bı­rak­ma­dı­lar. Baş­vur­du­ğu­muz yer­le­re bas­kı yap­tı­lar, bi­zi al­dır­ma­dı­lar. 28 Şu­bat'çı­lar her ye­re öy­le bir bas­kı kur­muş­lar­dı ki... Bir yıl pa­zar­lar­da la­vaş ek­mek sat­tım, bir yıl kah­ve­ler­de si­mit sat­tım, aşa­ğı yu­ka­rı bir yı­la ya­kın abo­ne­le­re ga­ze­te da­ğıt­tım. Hep ka­rın tok­lu­ğu­na. Ha­mal­lık yap­tım, ara­ba yı­ka­ma-yağ­la­ma ye­rin­de ça­lış­tım. 

İş baş­vu­ru­su yap­tı­ğı­nız yer­ler­den ret ce­va­bı mı alı­yor­du­nuz? 

Adam ba­na 'Bun­ca za­man ne iş yap­tın?' di­ye so­ru­yor. Ya­lan söy­le­ye­mem ki. '28 Şu­bat mağ­du­ru­yum' de­yin­ce, 'Ku­su­ra bak­ma kar­de­şim, bü­yük yer­ler­den emir gel­di, si­zi ala­ma­yız.' Ay­nen bu­nu yü­zü­mü­ze söy­le­di­ler. Bir ör­nek ve­re­yim. Ha­tı­rı sa­yı­lır bir abi­miz, be­ni ça­ğı­ra­rak "Re­fah Par­ti­li Geb­ze Be­le­di­ye­si, TSK'dan atı­lan­la­rı is­tih­dam edi­yor' de­di. Bir not yaz­dı. Geb­ze Be­le­di­ye­si'ne git­tim. Baş­kan Yar­dım­cı­sı Se­zai Fey­zi­oğ­lu'na İs­met Kan­de­mir abi­mi­zin be­nim için yaz­dı­ğı no­tu ver­dim. O no­tu alın­ca ağ­la­ma­ya baş­la­dı. 'Ni­ye ağ­lı­yo­rum bi­li­yor mu­sun? Bu­gün 28 Şu­bat'ta atı­lan bir yüz­ba­şı­nın da işi­ne son ver­mek zo­run­da kal­dık da on­dan ağ­lı­yo­rum. Se­ni ala­mam' de­di. Ba­na cun­ta hü­kü­me­ti­nin ka­ra­rı­nı gös­ter­di. Ka­rar­da ay­nen şöy­le de­ni­li­yor­du: "TSK'dan ir­ti­ca ile atı­lan su­bay ve ast­su­bay­la­rın ka­mu ku­rum ve ku­ru­luş­la­rın­da, be­le­di­ye­ler da­hil, is­tih­dam edil­di­ği bil­gi­si alın­mış­tır. Bu ki­şi­le­rin der­hal atıl­ma­sı­na ve baş­vu­ran­la­rın da alın­ma­ma­sı­na..." 

O GÜ­LEN İN­SAN SOL­DU GİT­Tİ

Ai­le ha­ya­tı­nız na­sıl et­ki­len­di bu du­rum­dan?

Ge­len uz­man ça­vuş­la­rı ye­tiş­ti­ren bir uz­man ça­vuş­tum. Bu ka­dar ba­şa­rı­lı ol­ma­ma rağ­men sırf na­maz kıl­dı­ğım için be­ni at­tı­lar. Ha­va Loj­man­la­rı'ndan bi­zi atan BÇG'nin ada­mı al­bay, 'Eş­ya­la­rı­nı ya al ya da ka­pı­ya ata­ca­ğım' de­di. Bir per­so­nel Ha­va Loj­man­la­rı'na ta­şı­na­cak­sa ko­mu­tan ara­ba ve­rir. Loj­man­dan dı­şa­rı ta­şı­na­cak­sa yi­ne ara­ba ve­rir. Ba­na ara­ba ver­me­di­ler. 'Siz TSK'nın yüz ka­ra­sı­sı­nız' de­di. Ken­di im­kan­la­rım­la o yok­luk­ta kam­yon tu­ta­rak eş­ya­mı dı­şa­rı ta­şı­dım. Kör­fez'de ki­ra­lık ev tut­tum. İş­ten atı­lın­ca bir­den bi­re yok­lu­ğa düş­tük. Ek­mek bu­la­ma­ya­cak du­rum­la­ra gel­dim. Elek­trik fa­tu­ra­la­rı­mı öde­ye­mez ol­dum. Se­nin eşin ne olur bu du­rum­da?

Eşi­niz ra­hat­sız­lan­dı mı? 

Atıl­dık­tan son­ra eşim si­nir has­ta­sı ol­du. Böy­le yü­zü gü­len bir in­san sol­du git­ti. Ken­di­ni bir tür­lü to­par­la­ya­ma­dı. Ha­la 2 gün­de, 3 gün­de bir has­ta­ne­ye gö­tü­rü­yo­rum. 

Siz de et­ki­len­di­niz de­ğil mi?

Et­ki­len­mez olur mu­yum? Ev ge­çin­di­ren in­san ol­du­ğu­muz­dan, el­ham­dü­lil­lah ima­nı­mız kuv­vet­li ol­du­ğun­dan hep içi­me at­tım. So­kak­lar­da, kö­şe baş­la­rın­da hep ağ­la­dım. Kim­se­ye bel­li et­me­dim. Me­se­la ca­mi kö­şe­le­rin­de iba­det ede­rim, sa­at­ler­ce ağ­la­rım. Kim­se an­la­maz. Bi­len­ler de za­ten ba­na hep yar­dım et­ti. 28 Şu­bat'ta atıl­dık­tan son­ra bir tür­lü dü­zen­li iş bu­la­ma­dık. 15 gün ön­ce gü­ven­lik gö­rev­li­si ola­rak ye­ni bir işe baş­la­dım. Ça­lış­tı­ğım za­man eşim dü­ze­li­yor. İş­ten çı­ka­rıl­dı­ğım­da kor­ku ya­şı­yor. Ay­nı 28 Şu­bat'ta­ki gi­bi ola­ca­ğı­nı zan­ne­di­yor. O psi­ko­lo­ji var.

HÜ­KÜ­ME­TE ÇAĞ­RI 

Si­zin gi­bi böy­le bir sü­rü in­san var de­ğil mi?

Be­nim gi­bi ka­rar­na­me ile atı­lan bir­çok uz­man ça­vuş, su­bay ve ast­su­bay mağ­dur. Sa­de­ce YAŞ mağ­dur­la­rı kur­tul­du. 

Hü­kü­me­tin ne yap­ma­sı la­zım? 

Hü­kü­met­ten, Baş­ba­ka­nı­mız Ah­met Da­vu­toğ­lu'ndan ka­rar­na­me mağ­dur­la­rı­na da bir el at­ma­sı­nı is­ti­yo­ruz. Bi­zim için de dü­zen­le­me ya­pıl­ma­lı. 6191 sa­yı­lı ya­sa­ya ge­çi­ci bir mad­de ek­le­ye­bi­lir­ler bi­zim için. Za­ten bi­zi unut­muş­lar. Mec­lis'te gö­rüş­tü­ğü­müz yet­ki­li­ler, 'He­pi­ni­zi kap­sa­dı zan­net­tik' de­di­ler. 

Ka­rar­na­mey­le atıl­ma na­sıl olu­yor­du? 

BÇG cun­ta­sı fiş­li­yor, ko­mu­ta­nın ona­yı­na ge­ti­ri­yor. Bir­lik ko­mu­ta­nı da üst ko­mu­ta­na, kuv­vet ko­mu­ta­nıy­la be­ra­ber ka­rar ve­ri­yor­lar. İki­li ve­ya üç­lü ka­rar­na­me. Kuv­vet ko­mu­ta­nı hiç araş­tır­mı­yor, 'kar­de­şim bu­nu ni­ye atı­yor­su­nuz?'de­mi­yor. BÇG cun­ta­sı­nın fiş­le­me­si­ni de­lil ka­bul edi­yor, 'di­sip­lin­siz' di­ye or­du­dan atı­yor. Oy­sa ka­rar­na­me ila atı­lan su­bay ve ast­su­bay­lar en ba­şa­rı­lı per­so­nel­dir. İs­ter­se in­ce­le­sin­ler. 

Vahdet Gazetesi

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
13 Yorum