Moldova'da Türk okulu heyecanı

Moldova'da Türk okulu heyecanı
Moldova'ya bağlı Gagauzya Özerk Bölgesi'ndeki Türk okulunun yeni bina heyecanı

Moldova'ya bağlı Gagauzya Özerk Bölgesi'nde Türk girişimciler tarafından 1993 yılında hizmete açılan Ufuk (Orizont) Lisesi yeni binasına taşındı.

170 bin nüfuslu Gagauzya'da halk, bilgisayar, fizik ve kimya laboratuarları olan Türk kolejlerine yoğun ilgi gösteriyor. Geçtiğimiz yıl 40 kişilik kontenjan için 750 kişinin başvuru yaptığı ve kaliteli eğitim almak için sınavlara girdiği belirtildi. 

Çadır Lunga kentindeki Ufuk (Orizont ) Lisesi'nde okuyan öğrenciler yeni okul binasına kavuşmanın heyecanını ve mutluluğunu yaşadı. Yeni okul binasında 'akıllı tahta' olarak bilinen sistem kullanılacak. Sistem, Kişinev de dahil hiç bir okulda bulunmuyor. Moldova Ufuk Eğitim Kurumları'nın Gagauzya'nın başkenti Komrat'ta erkek lisesi ile dil merkezi, Moldova'nın başkenti Kişinev'de erkek lisesi ile karma ilkokulu, Belts kentinde de 7 farklı dilin öğretildiği dil merkezi bulunuyor. 

Yeni binanın açılış törenine Gagauzya Özerk Bölgesi Başkanı Mihail Formuzal da katıldı. Formuzal, "Her yönü ile mükemmel eğitim veren okullar ve buralarda görevli Türkler, Gagauzlar için büyük nimettir. Gagauzya'daki Türk okulları bizim gururumuzdur. Çadır Lunga'daki bu okulda yer alan teknoloji, Moldova'nın hiçbir yerinde yok" dedi.

Moldova Ufuk ( Orizont ) eğitim kurumları genel müdürü Turgay Serik, "Gagauz kardeşlerimize bu yeni binada daha güzel ve teknolojik eğitim vermek bizi mutlu ediyor. Onlara her türlü yardım yapılabilir ama eğitim vermek her yardımın önündedir" dedi. 

Moldova, Gagauzya ve Türk milli marşlarıyla başlayan program, Gagauzca ve Türkçe şarkılar ile devam etti. Yeni binanın gezilmesinin ardından konuklara Türk öğretmenlerin eşlerinin kendi evlerinde hazırladıkları kurabiye, sarma, dolma ve baklava ikramı yapıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.