Milliyet'in kamera şakası
“Basında güven” logosuyla çıkmaya devam eden Milliyet gazetesi, alışkanlık haline getirdiği yalan haberleri ile bu logonun aksine işleri sergilemeye devam ediyor.
“ŞİPŞAKÇI ABDULLAH“ İYİCE COŞTU
Yaklaşık on yıl önce eski bir foto muhabiri iken Başbakanlık muhabiri Utku Çakırözer’in dış politika muhabirliğine geçmesi üzerine onun görevini devralan ve yıllardır pek çok yalan habere imza atan Abdullah Karakuş, ilk yıllar istenen verimi gösterememesi nedeniyle sık sık görevden alınma riskiyle karşı karşıya kalmıştı. Zaman içerisinde “formunu yakalayan” Karakuş, giderek “Milliyet’e yakışan” bir muhabir haline geldi. Ancak AK Parti hükümetleri döneminde yalanın şirazesini iyice kaçırınca Başbakanlığın kendisini akredite etmemesi üzerine Abdullah Karakuş yalanın dozunu iyice arttırdı. Milliyet yönetimi ise bu yalancı muhabire yaptırım uygulamak yerine yalanlarını haber diye sayfalarına taşımayı sürdürüyor. Abdullah Karakuş son olarak dün Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Temmuz ayındaki Kıbrıs gezisinde “Fethullah Gülen'in Kıbrıs temsilcisiyle görüşebilmek için Türk Yıldızları Akrotim gösterisine katılmadığı” yalanını savurdu. Başbakanlık Basın Merkezi de dün öğle saatlerinde Karakuş’un haberinin yalan olduğunu açıkladı, ayrıca “bazı isimlere akreditasyon uygulaması getirmenin ne kadar doğru olduğu” yorumunu da ifade etti.
BU NE? KAMERA ŞAKASI MI?
Dün Milliyet’te bu yalan haber yayınladığı ve hemen ardından tekzip edildiği sırada hem gazete baskısında hem de internet sayfasında “Gazeteci doğru yazar”, “Gazeteci araştırarak yazar” başlıkları ile yayınlanan bir yarışma duyurusu yer aldı. Milliyet, geleneksel hale getirdiği “Abdi İpekçi Anısına Yılın Gazetecilik Ödülü 2008” haber yarışmasının duyurusunu yapıyordu. Milliyet okurları, gazetenin tekzip yediği saatlerde, Milliyet’te şu ibareleri okuyorlardı: “Basında Güven’in simgesi Milliyet, etik değerlere bağlı, gerçeklerin peşinden koşan gazetecileri ödüllendiriyor. Kendini mesleğine adayan gazetecileri Türkiye’nin en saygın ve büyük gazetecilik yarışmasına katılmaya davet ediyor.”
“ŞİPŞAKÇI ABDULLAH“ KATILAMAYACAK
Yarışmanın katılım şartlarının da yer aldığı duyuruda, yarışmacıların ödüle aday olabilmesi için şu kuralları yerine getirmeleri istendi: “Ödüle aday yapıtların, gazeteciliğin evrensel kurallarından olan ve Milliyet Yayın İlkeleri’nde belirlenen temel ilke ve kurallara uygunluğu gerekir. Seçiciler Kurulu, bu ilkeleri göz önünde bulundurarak değerlendirme yapar. Adaylar başvurularında gazetecilik dışında başka bir profesyonel işi olmadığını taahhüt etmelidirler. “ Bu şartlara göre başta Milliyet’in “yalan haber muhabiri” Abdullah Karakuş olmak üzere Doğan Medyası’ndan, Ciner Medyası’ndan, Cumhuriyet gazetesinden ve diğer irili ufaklı basın kuruluşlarından pek çok gazetecinin Milliyet’in yarışmasına katılmaması gerekiyor.
“DİNİME DAHLEDEN BARİ MÜSLÜMAN OLSA”
Milliyet gazetesinin “şakası” yarışma kuralları ile de sınırlı değil. “Gazeteciliğin evrensel ilkelerine göre hazırlanmış haberleri” seçecek olan jüride ise Türk basınında tüm zamanların en fazla haberleri yalanlanan gazetecilerin baş yazar, yazar ve yöneticileri yer alıyor. Buna göre, Hürriyet gazetesi başyazarı Oktay Ekşi, Milliyet gazetesi yazarları Doğan Heper ve Sami Kohen ile Vatan gazetesi başyazarı Güngör Mengi “araştırmacı gazetecilik çalışması doğru haberler”i belirleyen jüride görev yapacaklar.
(Salih Matur – habervaktim)
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.