57 Bin Hayalet Askere Maaş

57 Bin Hayalet Askere Maaş
Irak Savunma Bakanlığı tarafından açılan tüm silah ve askeri teçhizat alım ihalelerinde büyük yolsuzlukların yapıldığı ortaya çıktı.

Adil Nuri, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Savunma Bakanlığının silah  alım dosyalarını incelemek üzere bir komisyon oluşturulduğunu belirtti. 
 
"Bu çalışmanın sonucunda zırhlı 400 askeri araç, 12 adet askeri uçak,  50 bin hafif tüfek ihalelerinde yolsuzluk yapıldığını tespit ettik" diyen Nuri,  "Bunun yanında Ordudaki komutanların milis güçlerine zırhlı araç sattığı da  ortaya çıkarıldı"diye konuştu. 
 
BİR TÜFEK İÇİN 189 DOLAR YERİNE 360 DOLAR ÖDENDİ
 
Irak Savunma Bakanlığı tarafından ihalesi açılan 50 bin hafif tüfek  ihalesine hile karıştığını savunan Nuri, şunları kaydetti: 
 
"Ordudaki askerlere alınmak istenen 50 bin  hafif tüfek için açılan  ihaleyi alan taraf, her bir tüfek için 189 dolar fiyat vermiş ancak hükümetten  alınan tüfek başı fiyat ise 360 dolar. Hükümet her bir tüfek için 189 dolar  yerine 360 dolar ödeme yapmış. Bununla yetinmeyip ihaledeki tüfek kriterleri hiçe  sayılmış, en kötü tüfeği almışlar. Çatışma sırasında hemen ısınıp, kullanılamaz  hale geliyor." 
 
Başka bir ihalede de benzer hilelere rastladıklarını aktaran Nuri,  "Ordu için alınmasına karar verilen 400 zırhlı araç ihalesi tam bir felaket. Söz  konusu araçlar kağıt üzerinde yeni ve tamamen zırhlı görünüyor ancak teslim  edilenlerin çoğunun kullanılmış veya zırhlı olmadıkları ortaya çıktı. Askerlerin  can güvenliğini koruyacak niteliğe bile sahip değiller" şeklinde konuştu. 
 
KOMUTANLAR MİLİSLERE SİLAH SATIYOR
 
Terör örgütü DAEŞ'in Irak'a saldırmasından sonra ülkedeki milis  güçlerin sayısında artış yaşandığını ve ellerindeki silahların hemen hemen  hepsinin Irak ordusuna ait olduğuna dikkati çeken Nuri, "Uluslararası askeri  normlara bakıldığı zaman, bir ordunun milis güçlerle pazarlık yapması söz konusu  olamaz ancak bazı milis komutanlar, ordudaki komutanların kendilerine silah  sattığını bize bildirdi. Gayriresmi bir şekilde maliyeti çok yüksek olan zırhlı  Hummer araçlar, milislere 7 bin dolar civarında satıldı" iddiasında bulundu. 
 
Irak'ın terör saldırılarından korunmak, mücadelede daha etkin ve hızlı  olmak için askeri uçak ihalesi açtığını ancak bunun da diğer ihaleler gibi büyük  bir yolsuzlukla sonuçlandığını kaydeden Nuri, "Irak ordusuna 12 adet askeri  uçağın alınması için ihale açılmış. İhaleyi alan şirket her bir uçak için 760 bin  dolar teklif sunmuş ancak hükümet yetkilileri her bir uçak için yaklaşık 14  milyon dolar ödeme yapmış. Yolsuzluk boyutunun ne kadar olduğunu buradan ortaya  çıkarabilirsiniz" ifadelerini kullandı. 
 
57 BİN HAYALET ASKER
 
Nuri, söz konusu bakanlık çalışanlarının takibi için parlamento  tarafından bir komisyon oluşturulduğunu da aktararak, "Savunma Bakanlığında kaç  kişinin çalıştığını ve ne kadar maaş aldığını tespit etmek için soruşturma  yaptık. Bunun sonucu olarak da sürekli bir şekilde maaşını alıp, görev yapmayan  57 bin hayalet askerle karşılaştık. Söz konusu kişiler sadece maaşlarını almak  için bakanlığa geliyor" diye konuştu. 
 
Irak Başbakanı Haydar İbadi'nin istenilen ve gerekli düzeyde reform  yapamadığını savunan Nuri sözlerini şöyle tamamladı: 
 
 "İbadi ulaştırma bakanıyken kendisi hakkında açılan yolsuzluk dosyası  halen duruyor. Bunun yanında o dönem ismi yolsuzluk dosyasına karışan birçok kişi  bugün yine İbadi'nin etrafında. Nuri el-Maliki döneminde büyük paralar çalan  birçok şahıs halen görevinin başında. Bu yüzden İbadi'nin çok başarılı olacağını  zannetmiyorum." 

 AA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.