33 Yıl Sonra İade Edildi

33 Yıl Sonra İade Edildi
Esenboğa'da 1982 yılındaki silahlı çatışmada yakalandıktan sonra ASALA üyesi olduğu gerekçesiyle 1983’te idam edilen Levon Ekmekçiyan’ın cenazesi, 33 yıl sonra Fransa’daki ailesine gönderildi.

Ekmekçiyan, idamının ardından Cebeci Asri Mezarlığı’nın Hıristiyan bölümüne gömüldü. Ekmekçiyan’ın ailesi ise Fransa’da yaşıyordu. Aile avukatları Eren Keskin aracılığıyla oğullarının idamından yaklaşık 30 sene sonra cenazenin yaşadıkları Fransa’ya taşınması için mücadele başlattı. Konuyla ilgili ilk başvurulan yer İçişleri Bakanlığı oldu. Bakanlık, yapılan başvuruya “Yetki bizde değil” yanıtını vererek, avukat Keskin’i Adalet Bakanlığı’na yönlendirdi. Ailenin başvurduğu Adalet Bakanlığı da mezarın taşınması konusunda kendilerinin yetkisi bulunmadığını belirterek, mezarlıklarla ilgili bakım, onarım, korunma gibi yetkilerin yerel yönetimlerde bulunduğunu söyledi. Ankara Büyükşehir Belediyesi Mezarlıklar Müdürlüğü’nün mezar yerine dair bilgilendirmesi ve İl sağlık Müdürlüğü’nün onayından sonra nihayi karar çıktı.

levon-ekmekciyan.jpg

2016 yılının ilk günlerinde gerekli izinlerin tamamlanmasının ardından Ekmekçiyan’ın cenazesi Fransa’daki ailesine nakledildi. Esenboğa Havalimanı’ndaki çatışmada yaralı ele geçirilen Ekmekçiyan, 7 Eylül 1982’de çıkarıldığı mahkemede idama mahkum edildi ve 28 Ocak 1983’te Ulucanlar cezaevi’nde infazı gerçekleştirilmişti.  

Levon Ekmekçiyan kimdir?
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.