Kimlikte Din Hanesinin Silinmesi Yahudi Cemaatini Sevindirdi

Kimlikte Din Hanesinin Silinmesi Yahudi Cemaatini Sevindirdi
Yeni kimlik kartlarında din hanesinin olmayacak oluşu, Türkiye'deki Yahudi Cemaatini sevindirdi. Cemaatin yayın organı Şalom, düzenlemeyi şöyle gördü...

Yeni kimlik kartlarında din hanesinin olmayacak oluşu, Türkiye'deki Yahudi Cemaatini sevindirdi. Cemaatin yayın organı Şalom, düzenlemeyi şöyle gördü: 

"Önümüzdeki ay pilot şehir olarak seçilen Kırıkkale’de dağıtılmaya başlanacak olan kimliklerde din bilgisi görünür olmayacak.

Uluslararası alanda Türkiye’yi temsil rengi olan turkuazın ağırlıklı olarak kullanıldığı kimlik kartları, kadın-erkek ayrımı olmaksızın tek renk ve tek tasarımda olacak.  TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndaki 2016 yılı bütçesi görüşmelerinde gündeme gelen yeni kimliklerle ilgili olarak İçişleri Bakanı Efkan Ala bazı açıklamalar yaptı. Ala, nüfus cüzdanlarında kartın üzerinde yer alan din hanesinin, yeni teknolojik kimlik kartlarında ‘çip’te yer alacağını kaydederken, din bilgisinin de çipe yazdırmanın isteğe bağlı olacağını belirtti.

‘SOY KODU’ UYGULAMASINA DEVAM

  Aynı konu kapsamında, daha önce ‘azınlıkların fişlenmesi’ olarak değerlendirilen soy kodu uygulaması da gündeme geldi. İçişleri Bakanı Ala, toplantı tutanaklarına yansıyan sözlerinde, kod uygulamasının sadece azınlıklar için değil, herkes için geçerli bir uygulama olduğunu belirtti. 

CHP MİLLETVEKİLİ SELİNA DOĞAN: “KANUN ÖNÜNDE EŞİT OLMADIĞIMIZI EN YETKİLİ AĞIZDAN TEYİT ETMİŞ OLDUK”

  Milletvekili Selina Doğan, kimlik kartı ve soy kodu ile ilgili yaşanan gelişmeleri ŞALOM’a değerlendirdi: “Mevcut sistemde din hanesini boş bırakabiliyorduk zaten, dolayısıyla bu gelişmeyi devrimsel bir gelişme olarak değerlendirmiyoruz. Sonuçta din bilgisi, görünür olmayacak ancak yetkili kurumun sisteminde kayıtlı olacak. Sorun, bu bilgilerin kayıtlı olduğu kurumun bağımsız olmaması.

  Önümüzdeki günlerde ayrımcılıkla mücadele kanununu meclis gündemine getirmeyi planlıyoruz. Soy kodu uygulaması ise bununla tamamen çelişen bir uygulama. Sonuçta kanun önünde eşit olmadığımızı en yetkili ağızdan teyit etmiş olduk.”

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
8 Yorum