PYD'ye Temsilcilik Vermeyi Düşünmüşüz

PYD'ye Temsilcilik Vermeyi Düşünmüşüz
Ankara'yı kana bulayan terör örgütü PYD'ye çok değil 7 ay önce Türkiye'de temsilcilik verilmek isteniyordu. Hükümet ve devlet yetkilileri PYD'den "rasyonel aktör" diye söz ediyordu.

Bu skandal bilgi, Hükümet'e en yakın gazetecilerden Yeni Şafak Ankara Temsilcisi Abdülkadir Selvi'nin 7 Temuz 2015 tarihli köşe yazısında yer alıyor.

Yazının ilgili bölümü aynen şöyle:

"Ankara'da bir süredir gözlemlediğim bir değişim söz konusu. Asıl onu paylaşmak istiyorum.

Güvenli Bölge tartışmaları başlatıldığında IŞİD'le PYD aynı kefeye konulmuştu. Hatta IŞİD işin görünen yüzü ama asıl tehdit PYD şeklinde yaklaşımlar dikkati çekiyordu.

Irak'ta Kürt varlığının ön plana çıktığı ilk dönemde, Ankara, kırmızı çizgilerle yaklaşmıştı. Ne zaman bir kriz çıksa, Ankara gazetecilerinin eline, Türkiye'nin kırmızı çizgileri tutuşturulur ve Irak Kürtlerine ambargo listeleri yayınlanırdı.

Oysa bugün Ortadoğu coğrafyasında en büyük dayanışmayı Irak Kürtleri ile yaşıyoruz.

Benzer hatalar Suriye Kürtleri için mi yapılıyor kaygısı vardı? Kobani sürecinde izlenen yanlış stratejiyi de alt alta koyduğumuzda, endişelerin yersiz olmadığı ortaya çıkıyordu.

Ankara hem Esed rejimi, hem IŞID hem PYD konusundaki hassasiyetini koruyor.

IŞID tartışmasız bir tehdit. Ancak PYD konusunda bir tavır değişikliği gözleniyor.

Bunu geçen hafta bir grup gazeteci ile bir araya gelen devlet yetkilisinin, ”PYD, rasyonel bir aktör olabilir” şeklindeki sözlerinden öğrenmiştik.

Devlet yetkilisi, ”PYD ile uzlaşmak mümkün. IŞİD ile PYD arasında çok büyük fark var. PYD'nin rasyonel ve muhatap alınabilecek bir aktör olduğunu düşünüyoruz. Rasyonel davranırsa uzlaşma mümkün” demişti.

Ankara'nın PYD'den beklentileri 3 başlık halinde sıralanmıştı.

1-Tel Abyad halkı geri dönsün.

2-PYD bayrağı insin.

3-Yerel yönetimlerde etnik hiyerarşi oluşturulması

Biz PYD'den rasyonel hareket etmesini istiyoruz ama aynı şey bizim için de geçerli. PYD konusunda gelinen son aşamayı, Ankara'nın da rasyonelleşmesi olarak görmek mümkün. Davutoğlu'nun Dışişleri bakanı olduğu dönemde Salih Müslim Ankara'ya davet edilmişti. Ankara'nın politikalarıyla uyumlu olduğu taktirde Ankara'da temsilcilik açması gündeme gelmişti. En zor döneminde Barzani ve Talabani Ankara'da temsilcilik açmışlardı. Ama Salih Müslim, Türkiye yerine Esed rejimini tercih etti.

Salih Müslim'e ikinci bir kredi daha açıldı. Salih Müslim geçen hafta 24 saatliğine Ankara'daydı.
Yurtdışına giderken Erbil ya da Süleymaniye'yi kullanan PYD lideri 20 Haziran Cumartesi günü kendisine özel izinle açılan bir sınır kapısından girip Mardin üzerinden Türkiye'ye geldi. Müslim'in Mardin üzerinden Ankara'ya geldiği yönünde bir kulis bilgisine ulaştım. Doğrulatmak için kendisine ulaşmaya çalıştım. Ama bir türlü görüşemedik. Müslim'in, Ankara'da 1 gece kaldıktan sonra İstanbul üzerinden Avrupa'ya gittiği söyleniyor. 24 saatlik Ankara ziyareti sırasında Müslim'in kiminle ne görüştüğü önemli.

PYD'ye bakış açısındaki değişiklik sadece sivil kesimde hissedilmiyor.

PYD konusunda duyarlılığı yüksek kesimlerde PYD ile IŞİD birbirinden ayırıyor. PYD ile irtibat kurulabileceğini söylüyor. ”Güneyde bir topluluk var. Bunları yok saymak ya da muhatap almamak söz konusu değil. Geçmişte Talabani ve Barzani'ye uygulanan bir sistem var. Salih Müslim'le de irtibat kurulabilir. Bunun için Salih Müslim'in açıklamalarının bir düzene girmesi lazım. Salih Müslim Türkiye'nin hassasiyetlerine saygı gösterir, açıklamalarında özenli davranırsa, o zaman irtibat kurulabilir” diyorlar."

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
5 Yorum