AİHM'den Rusya’ya Şok Karar!

AİHM'den Rusya’ya Şok Karar!
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Rusya’yı resmi toprakları dışındaki insan hakkı ihlalinden dolayı şok bir karar vererek mahkum etti.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) büyük dairesi, 1990 yılında Moldova’dan bağımsızlığını ilan eden Transdinyester Özerk Cumhuriyetinde yaşayan bir kişinin kötü muamele gördüğü yönündeki şikayet başvurusunda, Rusya’yı mahkum etti.

Söz konusu özerk cumhuriyette, yolsuzluk suçundan gözaltına alınan Boris Mozer isimli bir kişinin, Rusya ve Moldova aleyhine yaptığı başvuruyu karara bağlayan AİHM, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin (AİHS) 3,5,8, 9, 13 maddelerinin Rusya tarafından ihlal edildiğine hükmetti.Karar gereği Rusya, şikayet başvurusunda bulunan şahsa, 29 bin avro para cezası ödeyecek.

AİHM kararı emsal niteliği taşıyor

2008 yılında gözaltında kötü muamele gören şahıs ile ilgili AİHM’in verdiği karar, Rusya’nın resmi topraklarına dahil olmayan özerk cumhuriyette yaşayan bir kişinin insan haklarının ihlalinden dolayı Moskova yönetimini sorumlu tutması itibarıyla emsal niteliği de taşıyor.

AİHM’de temyiz davalarına veya uluslararası hukuk açısından daha zor davalara bakan AİHM’in büyük dairesi, söz konusu özerk cumhuriyette Moldova’nın hukuki sorumluluğu bulunduğuna hükmederken, bu ülke aleyhine ise bir ihlal kararı vermedi.
Romanya’ya bağlanmak isteyen ve eski Sovyet dönemi silahlarının da depolandığı bu özerk cumhuriyette bin 500’e yakın Rus askeri görev yapıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.