"Dokunulmazlık Suç İşleme Hakkını Vermez"

"Dokunulmazlık Suç İşleme Hakkını Vermez"
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, milletvekillerine dokunulmazlığın baskı ve korkudan uzak bir şekilde çalışmaları için getirildiğini belirterek, bunun milletvekillerine suç işleme hakkını vermediğine dikkat çekerek çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Siirt'te bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunarak gazetecilerin dokunulmazlık hakkında ki sorularına cevap verdi. Bozdağ, milletvekilliği dokunulmazlığı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Cumhuriyet Başsavcılıklarının herhangi bir şikayet üzerine soruşturma başlattığına dikkat çeken Bozdağ, "Daha sonra üzerine gittikleri fezlekeyi Adalet Bakanlığı'na gönderiyorlar. Adalet Bakanlığı bunları Başbakanlığa, Başbakanlık da bunu Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne havale ediyor. Türkiye Büyük Millet Meclisi bunu anayasa komisyonuna havale ediliyor. Anayasa ve Adalet Komisyonlarından oluşan karma komisyon dokunulmazlıklarla ilgili dosya inceliyor ve bir rapor hazırlıyor. Kaldırılması yönünde bir karar verirse bu karar genel kurul tarafından kabul ederse dokunulmazlık kalkıyor" dedi.

Dokunulmazlığın, milletvekillerinin baskı ve korkudan uzak, özgür bir şekilde çalışmalarını yapmaları için getirildiğini vurgulayan Bakan Bozdağ, şu ifadelerde bulundu:

"Kürsü denetimi de bunun için getirilmiştir. Ama bu dokunulmazlık ve kürsü masumiyeti milletvekillerini suç işleme hak ve hürriyet vermez. Milletvekilleri suç işlediğinde, terör örgütlerine yardım etsinler, şiddeti, terörü her türlü canavarlığı kutsasınlar ve onlarla her türlü birlikteliği ortaya koysunlar diye verilmiş bir imkan değil. Anayasamızı hepimizin iyi değerlendirmesi gerekir. Tekrar tekrar ifade ediyorum, dokunulmazlık yasama ve denetim faaliyetlerinin özgürce yapılabilmesi için getirilmiş bir zırhtır. Yoksa milletvekillerimizin özgürce suç işlemesi ve hiç kimsenin suçu görmemesi duymaması ve bir şey yapmaması anlamında bir zırh kesinlikte değildir. Milletvekillerinin suç işleme hakkı ve özgürlüğü yoktur. Kim suç işlerse bizim hukukumuzda onun karşılığı vardır. Ve o karşılık mutlaka günün birinde onu bulacaktır. Parlamentoda bunlar kaldırılırsa ondan sonra yargılama süreci başlayacaktır. Türkiye zaman zaman zaman bu konuda değişik kararlar aldı. Önümüzdeki süreç içerisinde bu konularda geldiğinde elbette meclis gerekli değerlendirmede bulunacaktır."

Kaynak:İHA

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.