ABD'den "B Planı" Yorumu

ABD'den "B Planı" Yorumu
ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, Suriye'de yürürlüğe girmesi tartışılan ''B Planı'' ile ilgili açıklamalarda buldu.

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü John Kirby,  Suriye'de kısmi ve geçici ateşkes niteliğindeki çatışmaların sonlandırılması anlaşmasının yürürlüğe girmesinin ardından tartışılan ''B planı''nın Suriye'de  federal bir yapının oluşturulması olmadığını belirterek, ''Tek bir hedef var.  Suriye halkının seçtiği bir yönetim tarafından yönetilen ülkenin mezhep ayrımı  gözetmeden bütün olması'' dedi. 

Kirby, günlük basın toplantısında, Suriye’de çatışmaların  sonlandırılması anlaşması hakkındaki soruları yanıtladı.

Çatışmaların durmaması halinde daha önce ABD Dışişleri Bakanı John  Kerry'nin dile getirdiği ''B planı''na ilişkin konuşan Sözcü Kirby, Kerry’nin  sözlerinin anlamının dışına çıkarıldığını vurgulayarak, ''Bu bizim istediğimiz  değil, olmasından korktuğumuz bir durum'' dedi.

Kirby, Suriye'de hedefin ülkenin bütünlüğü olduğunu belirterek şöyle  devam etti:

''Suriye halkının seçtiği bir yönetim tarafından yönetilen ülkenin  mezhep ayrımı gözetmeden bir bütün olması tek hedefimizdir. Beşşar Esed'i  içermeyen ve Suriye'nin geleceği hakkında sorumluluk taşıyan ve ihtiyaçlarına  cevap veren bir yönetim. Bu bölünmeden farklı birşey. Bölünmede, ülke yarı özerk  bölgelere ayrılır ve bu bizim istediğiz bir durum değil.''

'ERKEN SONUÇLAR CESARET VERİYOR'

Kirby, Suriye’de çatışmaların sonlandırılmasına ilişkin ihlalleri  yakından takip etmeye devam ettiklerini söyledi.

Anlaşmanın ihlal edildiğine dair son 24 saat içinde önemli bir haber  almadıklarını belirten Kirby, ''Erken sonuçlar cesaret veriyor'' ifadesini  kullandı.

Kirby, ''Küçük boyutta ihlalleri gözardı edip hiç ihlal edilmediğini  söyleyemem. Elimizden geldiğince takip etmeye çalışıyoruz. Bu büyük ölçüde  tarafların haber vermesini gerektiren bir durum'' şeklinde konuştu.

Suriye'de anlaşmanın ardından ciddi bir şekilde şiddetin azaldığını  gözlediklerini bildiren Kirby, bu konuda bir şüphelerinin olmadığını söyledi.

 Kirby, Rusya'nın gerçekleştirdiği hava saldırılarından da benzeri bir  sonuç gördüklerini kaydederek, "Bu matematiksel bir gerçek. Fakat, Rusya'nın ve  rejimin yaptıkları hava saldırılarının kimi hedef aldığı konusunda kusursuz bir  bilgi için değerlendirmeler devam ediyor" dedi.

"IRAK'TAKİ Şİİ MİLİSLERİN TAHRAN'A BAĞLI OLDUĞU FİKRİ YANLIŞ"

Toplantıda ayrıca Kirby'e, ABD yönetiminin Irak Başbakanı Haydar el-İbadi'den Irak'taki Şii güçlerin dağıtılmasını istediği yönündeki haberler soruldu. 

Bu haberleri görmediğini belirten Kirby, ABD'nin Irak'taki Şii güçleri hakkındaki pozisyonlarına ilişkin bilgi verdi. Kirby şunları kaydetti:

"Böyle bir istekte bulunulduğunu sanmıyorum. Bütün Şii milislerin ve güçlerin İran tarafından kontrol edildiği ve bu sebeple kötü oldukları fikri yanlış. Tam tersine, birçoğunun Tahran bağlantısı ya da Iran Devrim Muhafızları Güçleri'yle bağlantıları yok ve çoğu IŞİD'e karşı savaşıyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.