Avrupa direndikçe Aylanlar ölüyor

Avrupa direndikçe Aylanlar ölüyor
Ege'de boğularak can veren 11 minik bedenin öldüğü saatlerde Avrupa,mülteci dramına bir çözüm bulmak yerine Türkiye'yi ikna etmek için Türkiye-AB Zirvesi'nde toplandı.Avrupa mültecileri almamak için direnirken Aylanlar'ın öldüğü haberi yürekleri yaktı.

Brüksel'de dün gerçekleştirilen Türkiye-AB Zirvesi'nin ana gündem maddelerinden birisini mülteci sorunu oluşturdu. AB'nin bu konudaki ketum davranışı sürerken, Aylanlar ölmeye devam etti.

YOĞUN DİPLOMASİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceki gün gittiği Brüksel'de ayağının tozuyla Almanya Başbakanı Angela Merkel ve AB Dönem Başkanı Hollanda'nın Başbakanı Mark Rutte ile üçlü bir görüşme gerçekleştirdi. Davutoğlu dün de önce Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ile ayrı ayrı görüştü. Akabinde Konsey Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker ve AP Başkanı Martin Schulz ile dörtlü görüşme yaptı. Davutoğlu, ayrıca Almanya Başbakanı Merkel, Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, İngiltere Başbakanı David Cameron, İtalya Başbakanı Matteo Renzi ve AB Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile 6'lı görüşme yaptı.

TÜRKİYE HAZIR

Davutoğlu, zirve öncesi "Karşı karşıya olduğumuz sınamaların işbirliği yoluyla çözüleceğine eminim. Türkiye, AB ile birlikte çalışmaya hazırdır. Türkiye, AB üyesi olmak için de hazırdır" dedi.

AB Konseyi binasında yapılan zirveye Davutoğlu'nun yanı sıra 28 AB üyesinin devlet ve hükümet başkanları katıldı.

TOPLANTI UZADI

Zirvede AB liderleri, mültecilerin Türkiye'de kalmasını konusunda diretirken, Ege'ye duvar öremeyeceğini vurgulayan Türkiye tek başına mülteci yükünü kaldıramayacağını Brüksel'e iletti. Türkiye'nin teklifinde şu maddeler yer aldı:

ANKARA'NIN 5 TALEBİ

- Türk vatandaşları için vizeler en geç haziran ayı sonuna kadar kaldırılacak.

- AB Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılar için 2018 sonuna kadar ek 3 milyar Euro daha sağlayacak.

- Türkiye'nin Yunan adalarından geri kabul ettiği her bir Suriyeli için Türkiye'den başka bir Suriyeli" başka bir AB ülkesine yerleştirilecek.

- Suriye içinde insani amaçlı "güvenlikli alanların" oluşturulması için AB'yle işbirliği yapılacak.

- Türkiye'nin AB üyelik sürecinde yeni fasılların açılması kararına hazırlık yapılacak.

UZLAŞMA YOK

Ankara'nın teklifinin ardından zirve sonrasında gerçekleşmesi planlanan basın toplantısı iptal edildi ve zirvenin süresi uzatıldı. Reuters AB liderlerinin Türkiye'nin önerileri konusunda uzlaşma sağlanamadığını duyurdu.

YÜREK BURKAN KARE

Avrupa ülkeleri mültecilere kapılarını kapatırken, Ege Denizi'nde göç dramı devam ediyor. Önceki gün Ege Denizinde acı bir mülteci dramı daha yaşandı. Aydın'ın Didim ilçesi açıklarında yaşanan feci olayda 10'u kadın, 11'i çocuk toplam 25 kişi hayatını kaybetti. Çocukların yan yana konulan cesetleri ise, mülteci dramını anlatan gelmiş geçmiş en acı kareydi. Sahil Güvenlik Komutanlığına ait bot ve helikopterler 15 kişiyi kurtarırken, kaybolan 2 kişinin bulunması için çalışmalar sürüyor.

2 KİŞİYE GÖZALTI

Faciayla ilgili soruşturma başlatan Didim Emniyet Müdürlüğü ekipleri, yasa dışı geçiş organizasyonunda yer aldıkları iddiasıyla Y.Y ile tekne sahibi K.Ç'yi gözaltına aldı. Soruşturma kapsamında 2'si Afgan uyruklu 3 zanlının arandığı öğrenildi.

Bu arada, 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren Ege Denizi'nde 309 düzensiz göç olayında 14 bin 606 kişi yakalanırken, 166 kişi ise denizde boğularak hayatını kaybetti.

BAYRAK HASSASİYETİ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Türkiye-AB Zirvesi sonrasında, AB kurumları ile AB üyesi ülkelerin devlet ve hükümet başkanlarıyla aile fotoğrafı çekimine katıldı. Avrupa Birliği Konseyi'nde gerçekleştirilen çekimde, diğer liderlerin yerleri ülke bayraklarıyla belirlenirken, Başbakan Davutoğlu'nun hassasiyeti nedeniyle duracağı yere ismi yazıldı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.