Evlilik programları TBMM'nin de gündeminde!

Evlilik programları TBMM'nin de gündeminde!
Başbakanlık İletişim Merkezine yapılan şikayetlerin ilk sırasında yer alan evlilik programları, bu kez de TBMM gündemine geldi.

 

Radyo ve Televizyon Üst Kurulunun (RTÜK) gündeminde olan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi ve Başbakanlık İletişim Merkezine yapılan şikayetlerin ilk sırasında yer alan evlilik programları, bu kez de TBMM gündemine geldi.

TBMM Aile Bütünlüğünü Araştırma Komisyonu, evlilik programlarına ilişkin, RTÜK İzleme Dairesi Başkanı Mehmet Çakırtaş'ın bilgisine başvurdu.

EVLİLİK PROGRAMLARI ÇEKİCİ AMA SUNİ BİR YAPI

Çakırtaş, aralarında evlilik programlarının da bulunduğu, televizyonlardaki program türlerine yönelik komisyon üyelerine bir sunum yaptı. İzdivaç programlarının, görücü usulü evliliklerinin temel mantığını taşıdığını ifade eden Çakırtaş, ancak onu mahrem ve geleneksel çizgisinden büyük ölçüde uzaklaştırdığını, sansasyonel ve dramatik sunumla şekillenen ilgi çekici ama suni bir yapıya dönüştürdüğünü belirtti.

AİLENİN YERİNİ LOCADA OTURANLAR ALDI

Görücü usulü evliliklerde, çiftlerin tanıştırılmasındaki yaşça büyük kişilerin rolünü, izdivaç programlarında sunucunun üstlendiğini anlatan Çakırtaş, aile bireylerinin onay verme rolünü de programda locada oturan katılımcıların yerine getirdiğini ifade etti.Çakırtaş, ekran başındaki izleyicilerin, karar mekanizmalarına etki edemeseler de beğendikleri katılımcıları ekran başında desteklediğini, onlarla duygusal bir bağ kurduğunu, gelecekte ilişki anlamında ne yaşayacaklarını merak ettiğini kaydetti.

EN ÇOK KARŞILAŞILAN SORUNLAR

Çakırtaş'ın, komisyona yaptığı sunumda, evlilik programlarında en çok karşılaşılan sorunlar da sıralandı.Bu sorunların başında argo sözcükler ile genel ahlaka aykırı i̇fadelerin kullanılması yer aldı.Özel hayatın gizliliğinin ihlal edilmesi, i̇nsan onuruna aykırı yayın yapılması, toplumsal değerleri̇n dikkate alınmaması da bu programlardaki sorunlardan başlıcaları oldu.

EVLİLİK MADDİYATA İNDİRGENİYOR

Evliliğin maddi̇yata indirgenmesi de bir sorun başlığını oluştururken, evlilik programlarında en çok karşılaşılan diğer sorunlar şöyle açıklandı:

"Adayların dış görünüşleri̇ i̇le yargılanması, adaylar arasındaki nahoş davranışlar, küçük düşürücü söylemler, adayların komi̇k duruma düşmeleri̇ne neden olunması, sansasyonel ki̇şi̇lere ısrarla yer verilmesi, olayların dramatize edilmesi, katılımcıların evlilik dışı amaçları, engelli adayların engelleri̇ni̇n ön plana çıkarılması, programlara olan güveni̇n azalması."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum