Kuzey Kore’den balistik füze ile gözdağı

Kuzey Kore’den balistik füze ile gözdağı
Güney Kore kurmay başkanı bugün yaptığı açıklamada Kuzey Kore’nin doğusunda bir balistik füze denemesi daha yapıldığını açıkladı.


ABD ve Güney Kore’nin Ortak Kuvvetler Komutanlığı (JCS), ilk füzenin  Kuzey Kore’nin Pyongan eyaletine bağlı Sukchon kentinden fırlatıldığını açıkladı.  Orta menzilli Rodong füzesinin 800 kilometre  mesafe katettikten sonra Japon  Denizi'ne düştüğünü kaydetti.
 
RADARDAN KAYBOLDU
 
İlkinden 22 dakika  sonra yine Sukchon kentinden fırlatılan ikinci  füzenin 17 kilometre irtifaya ulaştıktan sonra radardan kaybolduğu bildirildi.
 
Askeri kaynaklar, füzenin hedefine ulaşmadan havada infilak etmiş  olabileceğine dikkati çekti.
 
Kuzey Kore, Rodong füzelerinin  maksimum bin 300 kilometre mesafeye  kadar gidebildiğini iddia ediyor.
 
  Kore basınında çıkan haberlerde Pyongyang’ın, yeni füze denemeleriyle  Güney Kore ve Japonya’ya gözdağı verdiği ileri sürüldü.
   
Gazeteler, Güney Kore  ve ABD'nin her yıl düzenlediği ortak tatbikata  katılan asker sayısının bu yıl, öncekilere oranla iki kat fazla olduğuna işaret  etti.
 
Nisan ayının sonuna kadar sürecek tatbikata Güney Kore'den 300 bin,  ABD'den de 15 bin asker katılacak. "Operasyon Planı (OPLAN) 5015" olarak  adlandırılan tatbikat, Kuzey Kore’nin muhtemel saldırılarını etkisiz hale getirme  stratejilerini de içeriyor.
 
  Kuzey Kore’nin 6 Ocak'taki hidrojen bombası denemesi yaptığını iddia  etmesinin ardından Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), yaptırımları  artırma kararı almıştı. ABD tarafından BM Şartı'nın güç kullanma yetkisini  düzenleyen 7. bölümü altında kaleme alınan karar tasarısına Türkiye'nin de  aralarında bulunduğu yaklaşık 50 ülke destek vermiş, BMGK'daki oylamada 15 üyenin  tamamı olumlu oy kullanmıştı.  Kuzey Kore, BMGK'nın yeni yaptırım kararı  almasının ardından altı kısa menzilli roket fırlatmıştı.
 
 Güney Kore de Kuzey Kore'nin nükleer silah üretme kabiliyetini  kısıtlamak amacıyla ek yaptırım kararı aldığını açıklamıştı. Başbakanlıktan  yapılan açıklamada, Kuzey Kore'ye önemli doğal kaynakların ihraç edilmesini  engelleyen BMGK kararının yanı sıra Seul hükümetinin son 180 gün içinde Kuzey'e  giden gemilerin ülkeye dönüşünü yasakladığı belirtilmişti. Kuzey'in nükleer ve  füze programlarıyla bağlantısı bulunan 24'ü Pyongyang menşeli 30 kuruluşun yanı  sıra 38 Kuzey Koreli yetkili ve iki yabancı da kara listeye alınmıştı. 
 
  Kuzey Kore’nin haber ajansı KCNA, mart ayı başlarında ülkenin genç  lideri Kim Jong-un'un orduya "nükleer silahları ateşlemeye hazırlıklı olun"  talimatı verdiğini duyurmuştu.
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.