Yeni Şafak: Facebook hesabımızı paralelciler kapattı

Yeni Şafak: Facebook hesabımızı paralelciler kapattı
Yeni Şafak, Facebook hesabının kapatılmasıyla ilgili olarak çarpıcı bir iddiada bulunarak, arkasında paralelcilerin parmağı olduğunu duyurdu.

Yeni Şafak, Facebook hesabının kapatılmasıyla ilgili olarak çarpıcı bir iddiada bulunarak, arkasında paralelcilerin parmağı olduğunu duyurdu.​ Yeni Şafak'ın haberi şöyle:

"Yeni Şafak'ın toplamda 10 milyondan fazla takipçiye sahip olan Türkçe, Arapça ve spor sayfalarına uygulanan sansürün arkasından FETÖ'nün Facebook'la bağlantıları ortaya çıktı. FETÖ'yle bağlantısını her fırsatta ortaya koyan Türk mühendis İbrahim Okuyucu, Yeni Şafak'ın sayfaları gerekçesiz olarak kapatılmadan kısa bir süre önce Facebook'ta işe başladı.

HESAPLARI KAPATTIRIYORDU

17 Aralık darbe girişiminden bir ay önce Twitter'da işe başlayan Okuyucu, 10-11 kişilik mühendis takımının başına getirilerek Teknik Müdür unvanıyla görev yaptı. Bu süreçte montajlı tapeler ve FETÖ aleyhine hesapları kapattırmasında parmağı olduğu iddia edilen Okuyucu, Aralık 2015'te Twitter'dan ayrılarak, Ocak 2016'da Facebook'ta çalışmaya başladı.
 
17 ARALIK'TAN BİR AY ÖNCE İŞE BAŞLADI

1994-1998 yılları arasında Bilkent Üniversitesi'nde okuyan Türk mühendis, üniversiteden sonra mastera başladı. Master yaptığı süreçte Maliye Bakanlığı'na da proje yapan Okuyucu, 2 yıl sonra ise ABD'nin bilişim merkezi olarak bilinen Silikon Vadisi'ne gitti. 2000 yılından bu yana ABD'de yaşayan Okuyucu, 2010 yılında bir arkadaşı ile birlikte Facebook'a uygulamalar yazan bir şirket kurdu, 17 Aralık darbe girişiminden 1 ay önce de Twitter'da işe başladı. Twitter'da 10-11 Mühendis takımın başında “Engineering Manager” yani Teknik Müdür unvanıyla görev aldı. Her fırsatta hükümet karşıtı görüşlerini açıklayan İbrahim Okuyucu'nun askere gitmemek için master yapıp ABD'ye yerleştiği biliniyor.

21.gif

FETÖCÜLERLE YAKIN İLİŞKİSİ VAR

Fethullahçı yapıyla bağlantısını gizlemeyen İbrahim Okuyucu'nun attığı tvitler de dikkat çekiyor. 22 Aralık 2013 tarihinde Mehmet Baransu'ya neden verified hesap yapmıyorsun diye soran Okuyucu, 19 Aralık 2013 tarihinde yine Mehmet Baransu'ya bir tvit atarak staratejik tavsiyelerde bulunuyor: “Siteyle vakit kaybetme, Twitter'dan yaz, buradan açıkla herşeyi”

FUAT AVNİ'YE TAVSİYELER

İbrahim Okuyucu, Türkiye'de hükümet karşıtlığı ve hükümete darbe eyleminin destekçisi olarak bilinen “Fuat Avni” hesabına ise Twitter hesabının güvenliğini nasıl sağlayacağına dair tavsiyeler vermekten de geri durmadı. Kendi kişisel hesabından Fuat Avni'ye 'reis' diye methiyeler düzen Okuyucu'nun 12 Ocak tarihli tiviti dikkat çekti. Okuyucu tvitinde, “Reis sen de tuttun tam ben işten ayrıldıktan sonra kestin yazmayı. Laf söz oluyo sonra :) @fuatavni_f” dedi.
 
FETÖ’nün basın ayağının başında olan Samanyolu TV’nin “Ayna” programının yapımcısı Saim Orhan Twitter Merkez Ofisi’ne giderek İbrahim Okuyucu ile görüşmüştü.

22.gif

3 AY SONRA SAYFALARIMIZ KAPATILDI!

17- 25 Aralık Darbe girişiminden sadece birkaç ay önce Twitter'da işe başlayan ve o günden bu yana Twitter'da istedikleri hesabı onaylatıp, istemedikleri hesabı kapattıran FETÖ'cü İbrahim Okuyucu, Aralık 2015'te Twitter'dan ayrılarak, Ocak 2016'da Facebook'ta çalışmaya başladı. FETÖ'cü Okuyucu'nun Facebook'ta işe başlamasından 3 ay sonra Türkiye'nin medyadaki en büyük sayfaları olan Yeni Şafak'ın sayfalarının kapatılması ve FETÖ üyelerinin “bahar” mesajları yeni bir operasyonun habercisi olduğunu düşündürüyor.

Yeni operasyonlar mı var?

Facebook'un toplamda 10 milyon takipçili Yeni Şafak sayfalarını kapatmasının arkasından yayınlanan “sansüre karşı birlik olma” çağrısından sonra Twitter'daki FETÖ'cü hesaplardan “Sencer” Facebook'un içinden aldığı bilgileri paylaştı. Sadece Yeni Şafak ve Facebook arasında bilinen teknik bilgileri yazan “Sencer abi” olarak anılan hesap, önce paylaşımlarını sildi sonra da çok etkin olan hesabını kapattı. Bu hesabın “başka bir Türkiye gazetesi daha inceleniyor” şeklindeki yorumu ise milli ve yerli duruşu belli olan gazetelere yönelik bir Facebook operasyonu yapıldığını gözler önüne serdi.

Hukuk savaşı başlayacak
 
Yeni Şafak İnternet Yazı İşleri Müdürü Ersin Çelik Yeni Şafak'ın, Facebook'un Türk medyasında onayladığı ilk sayfa olduğunu söyledi. Üç dilde yayın yapan tek medya sayfasının da Yeni Şafak olduğunu belirten Çelik "Kapatılan onaylı spor sayfamızın da 1,8 milyon takipçisi vardı. Bu sayfalar çok büyük bir kamuoyu gücüydü. Sansürün şu kritik günlerde meydana gelmesi kafalarımızda ayrıca soru işaretleri bırakıyor. Facebook'un Türkiye direktörlüğü 'bizi aradan çıkardılar' dedi. PKK siteleri, 'Yeni Şafak'ın sayfasını biz kapattırdık' açıklamaları yayımladı. İfade özgürlüğü adına devletlere kafa tutacak kadar sansür karşıtı görünen Facebook'un Türkiye'deki en büyük medya sayfasını birdenbire kapatması uluslararası bir yaptırımdır. Nereden bakarsanız bir skandaldır" diye konuştu.

BİR ANDA SIFIRLAYABİLİYORMUŞ

Yapılan görüşmelerden sonuç alınamadığını anlatan Çelik "Facebook sansürüne karşı bir hamle yapma kararı aldık. Hem ulusal hem de uluslararası düzeyde hukuk süreci başlatacağız. Bu zamana kadar Facebook'a 500 bin liraya yakın bir ödeme de yaptık. Türkiye'de onlarla ticari olarak çalışan kurumlar için de bir tehlike söz konusu. Demek ki Facebook bir anda her şeyi sıfırlayabiliyormuş" dedi.

Bir an önce açılmalı

Medya Derneği de Facook'un Yeni Şafak'a uyguladığı sansürü kınadı. Medya Derneği Dijital Platform Genel Koordinatörü Yunus Göksu, yaptığı yazılı açıklamada, Facebook'un Yeni Şafak'ın sayfalarını kapatarak “görülmemiş bir sansüre” imza attığını belirtti. Facebook'un, kapatmaya dair herhangi bir açıklama yapma gereği dahi görmediğini kaydeden Göksu, “Toplumsal hassasiyetlerden uzak paylaşımlara müsaade eden Facebook yayın kuruluşlarına bunu yaparak ortaya çıkardığı hukuksuzluğu bir an önce bitirmelidir. Sadece haber yayıncılığı yapılan bu sayfalar bir an önce yayına alınmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Bu yanlış hemen düzeltilmeli

AK Parti Adana Milletvekili ve TBMM Bilişim ve İnternet Araştırma Komisyonu Başkanı Necdet Ünüvar, Yeni Şafak'ın Facebook sayfalarının haber dahi verilmeden kapatılmasının doğru olmadığını söyledi.
 
ÇOK YANLIŞ

Yeni Şafak'ın Facebook sayfasının kapatılmasına kimsenin tepki olarak ses çıkarmadığını belirten Ünüvar, “Toplumda ayrımcılığı körükleyen yayınlar üzerinde böyle bir işlem yapılması gerekirdi. Yeni Şafak 22 yıllık yayın hayatında toplumun huzur ve mutluluğu için yayın yapıyor. Gerekçesiz, herhangi bir sebep ortaya koymaksızın yayın kitlesi ile yayıncı kuruluş arasındaki ilişkinin kesilmesi çok yanlıştır. 'Bu işin derhal düzeltilmesi gerektiği' çağrısını yapıyorum” dedi.

Müracaat edilirse cezalandırılır

Bilişim Hukuk Derneği Başkanı Avukat Kürşat Ergün bu tür sosyal medya ağlarının her zaman demokrasi ve özgürlük yanlısı gibi göründüğünü belirterek “Ancak Yeni Şafak'a yaptıkları sansüre bakınca Türkiye'yi eleştirenlerin aslında demokrasiden ve hukuki anlayıştan ne kadar yoksun olduğunu böylece bir kez daha görmüş olduk” dedi.
 
HAK ARANMASI GEREK

Facebook'un tek taraflı olarak sayfalara el koymasının yargısal olarak da hak aranması gereken bir durum olduğunu belirten Ergün " Bu şekilde müracat olması halinde mutlaka Facebook cezalandırılacaktır" dedi.
Hukuksuz olduğunu gösteriyor
 
Bilişim Hukuku Avukatı Emre Heper ise, “İnternet üzerinde yapmış olduğunuz müracaatların sonuçsuz kalması bana göre yapılan işlemlerin hukuksuz olduğunu gösteriyor. Hiç cevap vermemeleri hukuki olmadığı iddiasını kuvvetlendiriyor” ifadelerini kullandı.

320 Anadolu medyası Facebook'tan çıkacak

Yeni Şafak'ın Facebook sayfalarının hiçbir gerekçe gösterilmeden kapatılması, Anadolu medyasının da tepkisine neden oldu. Anadolu Yayıncılar Derneği Başkanı Sinan Burhan konuyla ilgili yazılı açıklama yaptı. Burhan açıklamada, Facebook yönetiminin Yeni Şafak'ın sayfalarını gerekçe göstermeksizin kapatarak bir sansüre imza attığını belirterek, “Bu uygulamayı tüm basın yayın organlarına yapılmış sayıyor ve kınıyoruz. Her zaman özgürlüklerden söz eden sosyal paylaşım sitesi Facebook'un, terör örgütü yandaşları ve üyelerinin bölücü paylaşımlarına göz yumması da tarafımızdan anlaşılmamaktadır. Hiçbir gerekçe göstermeden Türkiye'de legal yayın yapan bir gazetenin Facebook sayfalarını hukuksuz şekilde kapatması ve bu sansürün gerekçeleri ve nedeni ile alakalı bir açıklama yapmaması akıllara farklı soruları getirmektedir” ifadelerini kullandı.
 
YERLİ DURUŞ SERGİLEYEN MEDYAYI TEHDİT EDİYOR

Sosyal paylaşım sitelerinin, birilerinin insanları veya kuruluşları tehdit edici bir mecra olarak kullanılmaması gerektiğini vurgulayan Burhan, şunları kaydetti: “Bugün Facebook tarafından Yeni Şafak'a yapılan susturma eylemi, yerli ve milli duruş sergileyen tüm medyayı tehdit etmektedir Bizler 320 Anadolu medyasını temsilen, terör örgütlerinin arka bahçesi haline gelen bu platforma su taşıyamayız. Yeni Şafak, Facebook sayfası açılmazsa, 320 Anadolu medyası da Facebook'tan çıkacak."

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum