4 milyara yeniden yapılacak

4 milyara yeniden yapılacak
Hasar tespit çalışmalarının tamamlandığı Cizre’nin yeniden inşası için çalışmalar başladı.

Terörden temizlenen Diyarbakır’ın Sur ve Şırnak’ın Silopi ilçesinde yeniden inşa süreci başlarken, Cizre’deki hasar tespit çalışmaları da tamamlandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ekipleri, Şırnak’ın Cizre ilçesinde terör örgütüne yönelik yürütülen operasyonların sona ermesinin ardından iki hafta içinde hasar tespit çalışmalarını tamamladı. Cizre’de yürütülen hasar tespit çalışmalarında zaman kaybının önüne geçilmesi için Türkiye’de ilk kez online sistem üzerinden yapılan zarar tespitleri anlık olarak merkeze aktarıldı.

UZLAŞANA KALİTELİ KONUT

Cizre’de 20 bin 161 yapı (konut+işyeri) incelendi. Yapılan incelemeler sonucunda 2 bin 700 ağır hasarlı bina tespit edildi. Kalkınma Bakanlığı’nın hesaplamalarına göre Cizre’nin yeniden inşası için 3-4 milyar liralık bir maliyet ortaya çıkıyor.

Şırnak’ın Silopi ve Cizre ilçelerinde yürütülen çalışmalara yönelik değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı “Gerek Silopi gerekse Cizre’de altyapısı bozuk, çarpık yapılaşmanın yenilenmesi için çalışma başlattık. Silopi’deki çalışmaları tamamladık ve yıkım işlemlerine başladık. Aynı zamanda altyapı işlemleri için İller Bankası’nın verdiği destek var. Cizre’de de çalışmalarımız tamamlandı. Biz bu alanlarda da en kısa zamanda kentsel dönüşüm projelerini başlatacağız” dedi. Çevre ve Şehircilik Bakanı Sarı, vatandaşlara uzlaşma ile çok daha nitelikli, kaliteli konutlar sağlanılacağını ifade ederek, “Planlamamızı yaparken bölgenin yöresel özellikleri dikkate alınacak. Silopi’de de çalışmalarımız devam ediyor. Silopi’de irtibat ofisi açmıştık. Cizre’ye irtibat ofisi açacağız. Kentsel dönüşüm projelerinin kapsamını, ne amaçla yapıldığını, vatandaşlarımıza ne gibi avantajlar sağladığını orada birebir yetkili arkadaşlarımız anlatacak” diye konuştu.

700 TL KİRA DESTEĞİ

Riskli alanlarda bulunan evi hasar görenlere 600-700 TL arasında kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın koordinasyonunda yürütülen çalışmalarda kira yardımının başlayabilmesi için hasar tespit çalışmalarının tamamlanması gerekiyor. Sonrasında Bakanlık ile anlaşanlara kira yardımı yapılacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kentsel dönüşüm kapsamında evi yıkılanlara 18 ay boyunca kira yardımı yapıyor. Ev sahiplerine ilçe, il ve büyükşehirlerde yaklaşık 500 ila 800 Türk Lirası’na yakın bir miktarda kira yardımı gerçekleştiriliyor.

SUR’DA 17 MAHALLEDE ACİL KAMULAŞTIRMA

Bakanlar Kurulu, uzun süredir operasyon sürdürülen Diyarbakır’ın Sur ilçesinde ilan edilen riskli alan sınırları içinde bulunan 17 mahalledeki taşınmazlarla ilgili acele kamulaştırma kararı aldı. Sur ilçesinde aralarında Addaldede, Alipaşa, Dabanoğlu, Hasırlı, Özdemir, Süleyman Gazi mahallelerinin yer aldığı 17 mahallede yer alan 363 ada içindeki çeşitli taşınmazlar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından acele kamulaştırmaya tabi tutulacak.

(Star)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.