Savcı'dan Doğan'a: Suçun asıl sanığı sensin!

Savcı'dan Doğan'a: Suçun asıl sanığı sensin!
Belçika, Türkiye'nin istediği PKK'lı teröristleri "Onlar bize mülteci, sığınmacı olarak geliyor" diyerek iade etmiyor.

Petrol Ofisi'nde (POAŞ) gerçekleştirilen petrol kaçakçılığı ile ilgili 47 kişi hakkında hazırlanan iddianamede, Aydın Doğan'ın "Hiçbir şeyden haberim yok" şeklindeki ifadesi inandırıcı bulunmadı. "Haksız kazancı cebine koyan iki kişiden biri olarak suçun asıl sanığıdır" denildi.

110 sayfalık iddianamede Petrol Ofisi'nin İngiltere'de kurduğu ve vergi muafiyeti sağlamak için kullandığı iddia edilen Point isimli şirket üzerinden 6 milyar dolarlık ithalat gerçekleştirildiği belirtildi. Şirketin, 2001-2007 arasında gerçekleştirdiği ithalat kanalı ile 308 milyon dolar kâr ettiği anlatıldı. İddianamede Point'in Petrol Ofisi'ne maliyetinin altında 42 milyon dolar değerinde satış yaptığının Sermaye Piyasası Kurulu raporu ile tespit edildiği belirtildi. Ayrıca eksik beyanla devletin trilyonlarca liralık vergi kaybına uğratıldığı kaydedildi. Bunun bir işlem hatası olamayacağı ve Petrol Ofisi yöneticilerince çalışma sistemine dönüştürüldüğü de kaydedildi.

İNANDIRICI BULUNMADI 

Aydın Doğan, ifadesinde gümrükleme ve satın alma işlemlerinin detaylarını bilmediğini, suçla ilgisinin bulunmadığını, her şirketin kendi yönetimi olduğunu iddia etti. Üst çatı şirketi olan Petrol Ofisi'nin mali bilançosu ile ilgili zaman zaman kendisine bilgi verildiğini, daha ziyade bu şirketin ekonomik verimliliği üzerinde durduğunu, diğer hususlarda bilgi sahibi olmadığını ileri sürdü. Fakat soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Savcısı Adem Meral, tanık ifadelerini delil göstererek Doğan'ı inandırıcı bulmadığına iddianamede yer verdi.

POİNT ÇALIŞANI ADINI VERDİ 

Soruşturma kapsamında ifadesine başvurulan Point çalışanı Ömer Lütfi İskefyeli, savcılık beyanında, işlem raporlarını Aydın Doğan ve Ersin Özince'ye sunduklarını, üst yönetimin tüm süreçten haberdar olduğunu belirtti. Doğan'ın usulsüz işlemlerden elde edilen haksız kazancı cebine koyduğuna, bu sebeple suçun asıl sanığı olduğuna dikkat çeken savcı, tıpkı şirket zararında olduğu gibi kamu zararı oluştuğunda da müdahale etme zorunluluğu bulunduğunu vurguladı.

NEDEN ÖRGÜT YÖNETİCİSİ?

İddianamede, Doğan ve Özince'ye yönelik örgüt kurmak ve yönetmek suçlamasının içeriği de anlatıldı. İki şüphelinin talimatlarının şirket yöneticilerini bağlayıcı nitelikte olduğu, haksız kazanç elde ettikleri, bu şekilde örgüt kurma suçunda öngörülen örgüt lideri ve örgüt üyeleri arasındaki hiyerarşik ilişkinin bu şekilde oluştuğu anlatıldı.

BÜYÜK SAHTECİLİK NASIL YAPILDI?

İddianameye göre, ithal edilen petrol ürünlerinin önemli bir bölümü Ukrayna ve Rusya'dan alındı. Ürünün konşimento ve manifesto belgelerinde tahrifat yapılarak önce İngiltere'deki Point firmasına oradan da Türkiye'deki Petrol Ofisi'ne satılmış gibi gösterildi. Bu belgelerin Catoni Denzicilik'te düzenlenip kaptana da imzalatıldığı, sahte mühürle orijinal gibi belge oluşturulduğu kaydediliyor. Orijinal belgeler ise yok edildi.

1) SORUŞTURMA NASIL BAŞLADI?

Soruşturma 2009'da Kocaeli Emniyet Müdürlüğü KOM Şubesi'ne gelen bir ihbarla başladı. İhbarcının delil olarak sunduğu DVD, dosya ve belgeler ışığında Körfez Cumhuriyet Başsavcılığı, soruşturma başlattı.

2) NEDEN 7 YIL BEKLENDİ?

Soruşturmanın benzerleri POAŞ'ın akaryakıt boşalttığı diğer limanların bulunduğu illerde de başlatıldı. POAŞ'ın merkezi İstanbul'da olduğu için tüm soruşturmalar İstanbul Başsavcılığı'nda toplandı. Daha sonra TMK 10. Madde ile yetkili savcılığa verilen dosya rafa kaldırıldı. 17-25 Aralık sonrasında kurulan Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu dosyayı devraldı ve nihayetlendirdi.

3) DOSYADAKİ İDDİALAR NELER?

En önemli iddia, Petrol Ofisi'nin Ukrayna ve Rusya gibi ülkelerden aldığı akaryakıtı muafiyet sağlamak amacıyla sahte belgelerle İngiltere'deki Point'ten almış gibi göstermesi ve vergi indiriminden yararlanması.

4) POİNT, PETROL OFİSİ ADINA NE KADARLIK İTHALAT GERÇEKLEŞTİRDİ?

2001-2007 arasında Petrol Ofisi adına ithalat yapan şirket toplam 6 milyar dolarlık bir ithalat gerçekleştirmiş. Bu sayede 308 milyon dolarlık kâr elde etmiş. İddianameye göre 18 milyon liralık vergi kaybı söz konusu.

5) 47 SANIK HAKKINDAKİ SUÇLAMALAR NELER?

İddianamede Aydın Doğan, Ersin Özince ve Hanzade Doğan Boyner'in de aralarında bulunduğu 47 şüpheli hakkında "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet", "resmi belgede sahtecilik", "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak" ve "örgüte üye olmak" suçlarından hapis cezası istendi. Doğan ve Özince hakkında "suç işlemek amacıyla örgüt kurmak", "kaçakçılıkla mücadele kanununa muhalefet" ve "resmi belgede sahtecilik" suçlarından 23 yıla kadar ayrı ayrı hapis istenen iddianamede, 45 şüphelinin ise "örgüte üye olmak" ile diğer suçlardan hapis cezasıyla cezalandırılmaları talep edildi. İddianame Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildi. İlk duruşma 13 Temmuz'da.

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.