Kişisel verilere devlet zırhı

Kişisel verilere devlet zırhı
AB’nin vize serbestisi için şart koştuğu, kişisel verilerin korunmasına ilişkin kanun tasarısı Meclis’ten geçti. Buna göre, özel hayatın gizliliği başta olmak üzere kişisel verilerin işlenmesi ve korunması devlet güvencesine alındı.

Vizesiz Avrupa için bir adım daha... AB’nin vize serbestisi kriterleri arasında yer alan Kişisel Verileri Koruma Kanunu Tasarısı TBMM’de yasalaştı. Özel hayatın gizliliği başta olmak üzere, temel hak ve hürriyetler alanında pek çok yenilik getiren düzenlemede öne çıkan başlıklar şöyle:

* Kişisel veriler, kişinin açık rızası olmaksızın işlenemeyecek. Kişilerin etnik kökeni, siyasi düşüncesi, felsefi inancı, dini, mezhebi veya kılık-kıyafeti, dernek, vakıf ya da sendika üyeliği, sağlığı, cinsel hayatı, ceza mahkumiyeti ve güvenlik tedbirleriyle ilgili verileri ile biyometrik ve genetik verileri “özel nitelikli kişisel veri” sayılacak.

* Özel nitelikli kişisel verilerin ilgilinin açık rızası olmaksızın işlenmesi yasak olacak. Sağlık ve cinsel hayat dışındaki kişisel veriler, kanunlarda öngörülen hallerde ilgili kişinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

* Sağlık ve cinsel hayata ilişkin kişisel veriler ise ancak kamu sağlığının korunması, koruyucu hekimlik, tıbbi teşhis, tedavi ve bakım hizmetlerinin yürütülmesi, sağlık hizmetleri ve finansmanının planlanması ve yönetimi amacıyla, sır saklama yükümlülüğü altında bulunan kişiler veya yetkili kurum ve kuruluşlar tarafından ilgilinin açık rızası aranmaksızın işlenebilecek.

* Herkes, kendisiyle ilgili kişisel veri işlenip işlenmediğini öğrenebilecek. Kişisel verilerin aktarıldığı üçüncü kişileri bilebilecek, kişisel verilerin eksik veya yanlış işlenmesi halinde bunların düzeltilmesini isteyebilecek, kişisel verilerin silinmesini veya yok edilmesini talep edebilecek.

* Veri sorumluları ile veri işleyenler, öğrendikleri kişisel verileri düzenlemedeki hükümlere aykırı olarak başkasına açıklayamayacak, şahsi çıkarları için kullanamayacak. Bu yükümlülük, görevden ayrılmalarından sonra da devam edecek.

* Kanunla, veri sorumlusuna başvuru yolu da düzenlendi. Buna göre, ilgili kişi taleplerini veri sorumlusuna iletecek. Veri sorumlusu talepleri en geç 30 gün içinde ücretsiz olarak sonuçlandıracak. İşlemin ayrıca maliyet gerektirmesi halinde kurulca belirlenen tarifedeki ücret alınabilecek.

* Başvurusu reddedilen kişi, cevabı öğrendiği tarihten itibaren 30 gün içinde Kurula şikayette bulunabilecek.

MİT VERİLERİ KAPSAM DIŞI

Yasayla kişisel verilerin araştırma, planlama ve istatistik gibi amaçlarla işlenmesi, milli savunmayı, milli güvenliği, kamu güvenliğini, kamu düzenini, ekonomik güvenliği veya kişilik haklarını ihlal etmemek kaydıyla sanat, tarih, edebiyat veya bilimsel amaçlarla veya ifade özgürlüğü kapsamında işlenmesi kapsam dışında tutuluyor. Milli İstihbarat Teşkilatı ile diğer istihbarat birimlerinin faaliyetleri kapsamında işlediği veriler de düzenlemenin dışında olacak.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.