Esed tarihi kaleyi DAEŞ'ten aldı

Esed tarihi kaleyi DAEŞ'ten aldı
Esed güçleri, antik Tedmur kenti yakınlarındaki terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan tarihi bir kaleyi ele geçirdi

Rus savaş uçaklarının hava desteklediğiEsed güçlerinin, Humus kentinin doğusundaki antik Tedmur (Palmira) kenti yakınlarında terör örgütü DAEŞ'in kontrolünde bulunan tarihi bir kaleyi ele geçirdiği bildirildi.

AA muhabirinin Tedmur'daki yerel kaynaklardan aldığı bilgiye göre, Rus savaş uçaklarının hava desteğiyle Humus'a bağlı antik Tedmur kentine operasyon düzenleyen rejim güçleri, kentin çevresindeki tarihi Tedmur kalesinin kontrolü DAEŞ'ten aldı.

Kent çevresinde yoğun çatışmaların yaşandığını kaydeden kaynaklar, Tedmur kenti çevresindeki operasyonlarda İran, Irak ve Hizbullah milislerinin rejim güçlerine destek verdiğini aktardı.

- ''Tedmur'daki çatışmalarda bir Hizbullah komutanı öldürüldü''

Bu arada Humus Medya Merkezinin haberinde, Tedmur kenti çevresindeki çatışmalarda Hizbullah komutanlarından Yasir Daun'un öldürüldüğünü ileri sürüldü. Çatışmalarda her iki taraftan da büyük kayıpların olduğu ifade edilen haberde, Suriye ordusuna ait savaş uçaklarının kentteki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği saldırılarda büyük tahribat oluştuğu vurgulandı.

UNESCO Dünya Miras Listesi'nde yer alan ve Mayıs 2015'te DAEŞ'in eline geçen Tedmur, örgütün antik kentte yaptığı yıkımla dünya gündemine oturmuştu.

Rejim güçleri, belirli aralıklarla antik kenti ve Tedmur ilçesini geri almak için saldırılar düzenlese de başarılı olamadı. 27 Şubat'ta yürürlüğe giren geçici ve kısmi ateşkesle birlikte rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Tedmur'u geri almak için operasyon başlattı.

Tedmur'un bir diğer önemi, rejimin uzun dönemli enerji stratejisinde yatıyor. İlçe, uzun süredir aktif olmayan bir doğalgaz boru hattı üzerinde yer alıyor. Ancak bu hattın yaklaşık 40 milyar metreküp kapasiteli ve bin 500 kilometre uzunluğunda İran-Irak-Suriye doğalgaz boru hattının bir parçası haline getirilmesi, iç savaştan önce konuşulan projeksiyonlar arasındaydı. 

İlerleme stratejisini enerji hatları üzerine kuran DAEŞ de bu bölgeyi terk etmek istemiyor ve çatışmalar tarihi kent yakınlarında devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.