"Fenerbahçe için bacaklarımı feda ettim"

"Fenerbahçe için bacaklarımı feda ettim"
Hem Fenerbahçe'nin hem de Bursaspor'un eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig'de ilk gollerini kaydeden 79 yaşındaki eski milli oyuncu Ergun Öztuna, anılarını AA'ya anlattı.

Türk futbolunun unutulmaz isimleri arasında yer alan ve hem Fenerbahçe'nin hem de Bursaspor'un eski adıyla Türkiye 1. Futbol Ligi, son yıllardaki ismiyle Süper Lig'de ilk gollerini kaydeden eski milli oyuncu Ergun Öztuna (Puşkaş Ergun), anılarını Anadolu Ajansı'yla paylaştı. 

Henüz 17 yaşındayken Karşıyaka'da ilk 11'de sahaya çıkmaya başlayan Ergun Öztuna, sadece 2 yıl sonra dönemin en önemli milli takımlarından, Ferenc Puskas'lı Macaristan'a karşı mücadele etme şansı yakaladı.

Eski milli futbolcu, Macaristan'la oynanan müsabakalarda rakip takımın teknik direktörü Gustav Sebes'in beğenisini kazanırken, ünlü teknik adamın "İzmir'de Ergun diye iyi bir çocuk vardı" ifadesiyle de büyük bir üne kavuştu.

Anılarına Puskas'lı Macaristan'a karşı verdiği mücadeleyle başlayan Öztuna, şunları kaydetti:

"Karşıyaka'da oynadığım dönemde, Macaristan'la yapılacak karşılaşmalar için İzmir karmasına seçildim. Macarlar o dönemde ortalığı kasıp kavuruyordu. Yıldız futbolcularla dolu bir kadrosu vardı. Bana göre, Dünya Kupası'nı da Puskas'ın sakatlığı sebebiyle kazanamadılar. İstanbul'a geldiklerinde yer yerinden oynadı."

Öztuna, o dönemde yaşanan hava muhalefeti nedeniyle Macaristan'ın, İstanbul'da maç yapamadığını ve kendileriyle birlikte İzmir'e geçtiğini anlatarak, "İzmir'de, limanda öyle bir kalabalıkla karşılaştık ki, biz de şaşırdık. Müsabakaya çıktığımızda, santra yapılırken karşımda Puskas vardı. Çok heyecanlanmıştım. Maçları farklı kaybettik ama Metin Oktay'la birlikte benim adım ön plana çıktı" dedi. 

Fenerbahçe'ye transferi ve tarihe geçen goller 

Macaristan'la yapılan karşılaşmalarda ortaya koyduğu performansla dikkatleri üzerine çeken ve Genç Milli Futbol Takımı'nda da başarıyla mücadele eden Ergun Öztuna, kısa sürede İstanbul takımlarının transferdeki gözdesi haline geldi.

Hem Fenerbahçe'den hem de Galatasaray'dan transfer teklifi aldığını aktaran Öztuna, "Ailece Fenerbahçeli olduğumuz için sarı-lacivertli kulübe geldim. Taraftarlar bana 'Puşkaş Ergun' demeye başladı. Yeni sezona çok iyi başladık. İyi de bir performans ortaya koydum. Fenerbahçe'nin Türkiye 1. Futbol Ligi'ndeki ilk golünü, Ankaragücü'ne attım. Formasını giydiğim Bursaspor'da da bunu başardım ve iki kulübün tarihine geçtim" şeklinde konuştu.

Öztuna, Avrupa'dan 15 ülkenin değerlendirmeye alındığı ve genç milli takımlarda forma giyen oyunculardan oluşturulan 'En iyi 11'de kendisinin 10 numara olarak seçildiğini belirtirken, Rusya'nın unutulmaz kalecisi Lev Yashin'le ilgili bir anısını da şöyle anlattı:

"Fenerbahçe'ye gittiğimde ilk seyahat, Sovyetler Birliği'ne yapıldı. Daha sonra onlar, Türkiye'ye geldi. Yashin'le karşılıklı oynadık. Yöneticilerden Niyazi Sel, onları uğurlamaya gitti. Yashin, Fransa Futbol Federasyonunun kendisine verdiği cüzdanı 'Bunu Puşkaş Ergun'a hediye ediyorum' diyerek Niyazi Sel'e vermiş."

"Fenerbahçe için bacaklarımı feda ettim" 

Ergun Öztuna, yaşadığı sakatlıkların antrenörlük kariyerini de olumsuz etkilediğini söyledi.

Geçirdiği sakatlıklar sebebiyle bacaklarında büyük ağrı hissettiğini dile getiren Öztuna, "Fenerbahçe'de ve milli takımda yardımcı antrenör olarak görev yaptım. Takımı çalıştırmam gerekiyordu ama uzun süre ayakta duramıyordum" ifadelerini kullandı.

"Fenerbahçe için bacaklarımı feda ettim" diyen Öztuna, "Sarı-lacivertli kulüp de bana sahip çıktı. Çok ağır ameliyatlar geçirdim. Başkanımız Aziz Yıldırım da ameliyatlarım konusunda bana yardımcı oldu." şeklinde konuştu.

Fenerbahçe'nin 103 golle şampiyon olduğu 1988-1989 sezonunda teknik direktör Todor Veselinovic'in yardımcılığını üstlenen Öztuna, söz konusu dönemde Türkiye Kupası'nda Fenerbahçe'nin 3-0 geriye düşüp 4-3 kazandığı Galatasaray derbisinin devre arasında soyunma odasında yaşananlarla ilgili bir soruya, şu cevabı verdi:

"Galatasaray'la Türkiye Kupası çeyrek final rövanş maçına çıkmıştık. İlk yarı 3-0 bitti ve soyunma odasına girdik. Veselinovic, futbolculara 'rahatlayın' dedi. Herkes elini, yüzünü yıkayıp oturdu. Tekrar konuşmaya başladı, 'Kendinize gelin. Golü çabuk bulursanız, bu maç bizim lehimize biter' ifadesini kullandı. Gerçekten de golü erken bulduk ve maçı kazandık. Dünyanın en zor şeylerinden biri teknik direktör olmak. Sahada oynamak kolay." 

Tercihi Messi 

Ergun Öztuna, Barcelona forması giyen Arjantinli yıldız Lionel Messi'yi çok beğendiğini vurguladı. 

"Arda çok klas bir futbolcu" 

Ergun Öztuna, Barcelona'da forma giyen milli futbolcu Arda Turan'ın çok klas bir oyuncu olduğunu kaydetti.

Arda Turan'ın şu ana kadar gösterdiği performansla yeteneklerini tüm dünyaya ispatladığını belirten Öztuna, "Dünyanın en büyük kulübünde oynuyor. Herkese nasip olmayan bir şey. Gururumuz. Ona da layık bir çocuk. Klas bir futbolcu" değerlendirmesinde bulundu.

Arda Turan'ın Barcelona'da kendisini kabul ettirdiğini vurgulayan Öztuna, "Arda, Türkiye'nin gelmiş geçmiş en iyi futbolcularından biri" ifadesini kullandı. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.