Pehlivan Yusuf'a Bale yaptıracaklar

Pehlivan Yusuf'a Bale yaptıracaklar
Osmanlı İmparatorluğu’nda yaşadığı dönem dünyada ‘Korkunç Türk’ diye nam salan, grekoromen güreşte ilk Türk pehlivan olarak bilinen Koca Yusuf’un yaşamı baleyle anlatılacak.

ABD ve Avrupa’da devrin en ünlü güreşçileriyle güreş tuttu. 138 kilo sıkletinde 1.88 boyundaki serbest güreşin efsanevi isimlerinden Yusuf, iri gövdesi sebebiyle ‘Koca’ lakabını aldı.

Rakiplerini saniyeler içerisinde tuşa getirince, adı dünyada ‘Korkunç Türk’e çıktı. Osmanlı İmparatorluğu döneminde 1857-98 yılları arasında yaşayan pehlivan Koca Yusuf’un yaşamı belgesellerden sonra şimdi de balede. Samsun Devlet Opera Balesi’nde görevli iki sanatçı, bale eserinin hayata geçirilmesi için çalışmalara başladı.

Bale gösterisinin librettosunu yazan Bertan Rona, Koca Yusuf’un dramatik yaşamını sahneye taşıyacaklarını belirterek, “Yusuf, dünyanın birçok yerinde dönemin ünlü güreşçilerini yenmiş bir pehlivan. Paris’te dünya şampiyonunu yeniyor.

ABD’de  ise Amerikalı bir dünya şampiyonu ile Metropolitan Operası’nın sahnesinde güreş yapıyor. Büyük sansasyon oluşturan sakatlıklara neden olan maçtan sonra Metropolitan Operası’nın sahnesi bu tip gösterilere kapatılıyor. Bu bale dünyanın pek çok yerinde ilgi görecektir”  dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.