Dijital pasaportlar yolda

Dijital pasaportlar yolda
Telefona entegre biçimde dijital pasaportlar yolda.

Bildiğimiz gibi çok yakın bir gelecekte akıllı kimliklere geçiyoruz. Hatta 22 Mart itibarı ile Kırıkkale ilimizde pilot dağıtımına başlandı.

Yeni kimlikler akıllı olacak

Geliştirilen programlar sayesinde asla kopyalanamayacak ve çalındığı takdirde bloke edilebilecek. Milli işletim sisteminin kullanılacağı yeni kimlikler, taklit ve tahrif edilemeyecek. “Akıllı Kimlik Kartı” olarak da isimlendirilen yeni nüfus cüzdanları, seyahat belgesi olarak kullanılabilecek. Kartla, e-devlet kapsamında sunulan hizmetlere internetten ulaşılabilecek. Elektronik imza özelliği de bulunacak olan kimliklerde ikinci bir elektronik imza aparatına ihtiyaç duyulmadan işlem yapılabilecek. Kimlik kartını gösteren vatandaş önce şifresini girecek, şifrenin 3 kez yanlış girilmesi durumunda kart bloke olacak.

İşte biz çipli kimliklere geçeduralım benzer bir gelişme de pasaportlarda yaşanıyor. Dünyanın bir numaralı pasaport üreticisi olan De La Rue firması, ki kendileri aynı zamanda Birleşik Krallık banknotlarını da basan şirket, dijital pasaport için düğmeye bastıklarınıaçıkladı.

Henüz nasıl bir sistem uygulanacağı konusunda kesin bir bilgilendirme yok ancak nihai aşamada pasaportlar akıllı telefonumuzda saklanacak. Muhtemelen havaalanlarında kullanılan mobil biniş kartları gibi bir sistem kurulacak olsa gerek. Nasıl ki uçağa binmeden önce, eskiden olduğu gibi yazıcıdan çıktı almakla falan uğraşmadan, qr barkod sistemyle doğrudan akıllı telefonumuzla işimizi halledip ekrandaki resmi girişte tarattırarak uçağa biniyoruz pasaportta da benzer bir uygulama olacaktır kuvvetle muhtemel. Keza yeni nesil pasaportların zaten çipli olduğunu düşünürsek akıllı telefona gömülme olasılığı da mevcut ki bu daha da kolaylaştırır işimizi.

Velhasıl dediğimiz gibi henüz geliştirilme aşamasında sistem. De La Rue CEO'su Martin Sutherland konseptlerin testine başladıklarını belirtiyor ancak kesin bir tarih vermiş değil. (yeni şafak)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.