Marmara'ya deprem uyarısı

Marmara'ya deprem uyarısı
Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu; Marmara Denizi’nde meydana gelen son depremlerin değişik, algılanması zor işaretler ortaya çıkarttığını belirtti.

Jeofizik Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu ile DOHAD Başkanı ve Nilüfer Belediyesi Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları Proje Sorumlusu Fuat Agalday, Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey ile bir araya geldi. Nilüfer Belediyesi Halk Evi’nde gerçekleşen buluşmada proje çalışmaları ve yapılması gerekenler masaya yatırıldı. Toplantı öncesi açıklamalarda bulunan Yrd. Doç. Dr. Oğuz Gündoğdu, Marmara Denizi’nde son gerçekleşen depremlerin hoş olmayan ve algılanması zor işaretler verdiğini belirtirken, 1855 Bursa depremi sonrası beklenen yeni hareketlenme ihtimalinin de giderek arttığını söyledi. Marmara Denizi’nde yaşanan son depremlerde izlenen işaretlerin kendilerini şaşırttığını kaydeden Gündoğdu, “Bölgede son yaşanan hareketlerde sıkıntılı durum var. Önce iki kez kuzeyde 3.7 şiddetinde yaptı. Bu depremler faya değişik açı yaparak sıkışmayı ifade eden tarzda oluştu. Arkasından Adalar açığında 4.2 şiddetinde düşey tarzda bir deprem oldu ve açılmayı bize gösterdi. Bu depremler Adalar bölgesinde açılmayı, kuzeyde sıkışmayı ifade ediyor. Gölcük Depremi’nden bu yana ilk defa görülen bu durum hiç hoş değil. Hemen deprem olacak demiyoruz ama değişik, algılanması zor işaretler görüyoruz. Deprem olmadan gerekenleri söylüyoruz. Deprem olduktan sonra bunları konuşmanın faydası yok. Yöneticilerin bilimsel çalışmalara kulak vermesi ve gerekeni yapması gerekir” dedi.

“BURSA’DA DA RİSK ARTIYOR”

Tarihsel bilgiler ve elde edilen gözlemlemelerin 1855 sonrası Bursa’da tekrar bir hareketlenme ihtimalini arttırdığını ifade eden Gündoğdu, “Nilüfer Belediyesi ile yapılan çalışmalar sonucu bugün Deprem Öncü İşaretleri İzleme ve Tahmin İstasyonları sayısında 22’ye ulaştık. Parametre ve değişkenleri ölçüyoruz. Şu ana kadar büyük deprem izlerine rastlamadık. Bu proje geliştirmeye açık ve sürdürülebilirliğe açık. Bu projeyi Marmara ve Bursa’da geliştirmek istiyoruz. Bursa’yı kontrol edebilmek için Büyükşehir ve diğer merkez ilçe belediyelerinin de desteği olsaydı bugün 1855 Bursa Depremi’nin olduğu alüvyonun altını kontrol etmiş olacaktık” diye konuştu.

Asıl hedefin depremi önceden belirlemek olması gerektiğini ifade eden Gündoğdu, “Diğer amacımız fayın tam yönünü ve hareketlerini izleyebilmektir. Bugün ülkemizde bunu tespit edebilecek akademisyen ve araç gereç mevcut. Fayın yerini bilirsek ne kadar risk oluşturduğunu söyleyebileceğiz. Bursa giderek gelişiyor, büyüyor ve risk giderek artıyor. Doğalgaz geldi yangın riski var. Büyük deprem Bursa’da 1855 yılında olmuş. Gözlemlerimiz ve tarihsel bilgiler bunun 150 yılda bir tekrarlanma ihtimalinin fazla olduğunu gösteriyor. Fayın nerde ve ne kadar boyu olduğunu bilmek gerekir” dedi.

Bursa’daki diğer belediyelerin de elini taşın altına koyması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, “Buradaki tehlikeyi en aza indirecek planlamaları tüm kurumlar ortak akılla yapmalı. Kentsel dönüşüm Büyükşehir Belediyesi olmadan yapılamaz ama onlarda kendi kafasına göre kentsel dönüşüm yapmamalı. Nilüfer Belediyesi yıllardır bize destek oluyor. Bu araştırmalar sanıldığı kadar büyük paralar tutmuyor. Japonlara ve yabancı araştırmalara verilen paralarla bizim teknik adamlarımız çok iyi çalışmalar yapar” şeklinde konuştu.

“KENTSEL DÖNÜŞÜMÜ DEPREM YAPACAK”

Kentsel dönüşümün Türkiye’de istenildiği gibi yapılmadığına dikkati çeken Gündoğdu, “Kent kültürünü geliştirmek, yaşam kalitesini arttırmak, güvenliği sağlamak kentsel dönüşümün amacıdır. Şu anda Türkiye’de kentsel dönüşüme örnek verilecek bir yer yok. Bu noktada Nilüfer Belediyesi’nin “kentsel yenileme” yaklaşımına dikkat çekmek gerekir. Kentsel dönüşümü halkla birlikte yapacaksın. Binaları değil insanı yenilemek gerekir. Kentsel dönüşümü yaparken depremi göz ardı edemezsiniz. Afet öncesi ve sonrasını düşünmelisiniz. Her zaman söylerim kentsel dönüşümü deprem yapacak” diye kaydetti.

Gündoğdu, mevsim değişikliği ve aşırı sıcakların depremi tetikleme rolü olmadığını belirterek, kurulacak sistemlerle hava ve yeraltındaki farklı parametre değişikliklerini izlemek gerektiğini vurguladı.

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey de toplantıda deprem gerçeğinin halka iyi anlatılarak bilinçlendirme çalışmaları yapılması gerektiğini vurguladı. Yıllardır deprem konusunda Türkiye’ye örnek çalışmalara imza attıklarını kaydeden Bozbey, tüm kent yöneticileri ve dinamiklerinin de bu konuya gereken duyarlılığı göstermesi gerektiğini belirtti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.