'1400 IŞİD'ci Avrupa'yı tehdit ediyor'

'1400 IŞİD'ci Avrupa'yı tehdit ediyor'
Terör örgütü IŞİD saflarında savaşan 1400 militanın Avrupa'ya geri döndüğü tespit edildi.

Merkezi Hollanda'nın Lahey kentinde bulunan Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, IŞİD örgütü saflarında savaşmak üzere Suriye'ye giden militanların 1400'ünün Avrupa'ya geri döndüklerini tespit etti.

Militanların büyük bölümü, sonradan Müslüman olmuş ve aynı mahallelerde yaşayan kişilerden oluşuyor.

Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, Suriye'den dönenlerin topluma yeniden kazandırılması gerektiğini vurguladı.

Merkez, bunun için de militanların rehabilitasyonu ile yeniden topluma uyumu konusundaki çalışmaların hızlandırılmasını önerdi. cezaevi personelinin de militanlara nasıl davranmaları gerektiği konusunda eğitilmeleri gerektiğine dikkat çekti.

''500'Ü KADIN 4100 AVRUPALI SAVAŞMAYA GİTTİ''

Uluslararası Terörizmle Mücadele Merkezi, 10 bilim insanından oluşan heyete Avrupa kökenli militanlar konusunda kapsamlı bir araştırma yaptırdı.

Cuma günü açıklanan rapora göre, Avrupa Birliği (AB) ülkelerinden yaklaşık 4 bin 100 kişi savaşmak için Irak ve Suriye'ye gitti. Bunların yaklaşık 500'ü kadın.

Genellikle Avrupa'daki şehirlerde yaşayan militanların ortak özelliği çok kısa sürede radikalleşmiş olmaları. Bunların büyük bölümü de sonradan Müslüman olanlardan oluşuyor.

Bir başka ortak nokta ise militanların yüzde 90'ının aynı mahallelerden olması. Bu da, gençleri şehirlerde radikalleşmeye iten aşırı sağcı bir örgütlenmenin varlığına işaret ediyor.

Birçoğunun, yaşadıkları kentlerdeki suç grupları ile bağlantısı var. Önemli bir kısmının psikolojik dengeleri bozuk. Avrupa'da kendilerine bir gelecek göremedikleri için IŞİD'e katılmayı tercih ediyorlar.

BBC TÜRKÇE

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.