Ermeni Soykırımı'nı reddedene 5 yıl hapis

Ermeni Soykırımı'nı reddedene 5 yıl hapis
Kıbrıs Rum kesimi parlamentosu, 1915 Olayları'nı soykırım olarak kabul etmeyenlerin cezalandırılmasını öngören yasa tasarısını kabul etti.

Reuters'in haberiyle Kıbrıs Cumhuriyeti meclisi tarafından geçirilen yasayla, Ermeni Soykırımı'nı kabul etmemek suç oldu. Geçirilen yasanın Kıbrıs ve Türkiye arasındaki ilişkilere zarar vermesi bekleniyor.

Geçirilen yasa "soykırım, insanlığa karşı suçlar ve savaş suçlarının" inkarını suç sayarken, buna Ermeni Soykırımı da dahil edildi.

SOYKIRIM OLARAK KABUL EDEN İLK ÜLKELERDEN BİRİ

Yasanın ardından açıklama yapan Yiannakis Omirou, "bu tarihi bir gün" diyerek, yasanın "meclisin tarihsel gerçekleri korumasını" sağlayacağını öne sürdü. Kıbrıs, 1975 yılında Ermeni Soykırımı'nı kabul ederek, yaşananları soykırım olarak niteleyen ilk ülkelerden biri olmuştu.

SOYKIRIMI REDDEDENLERE 5 YIL HAPİS

Mecliste temsil edilen tüm siyasi partilerin ortaklaşa sunduğu tasarı, “soykırımı, savaş suçlarını ve insanlık aleyhinde işlenmiş suçları” tanımayanlar için cezai yaptırım öngörüyor. Onaylanan tasarıya göre, 'Ermeni soykırımı'nı reddedenler beş yıl hapis veya 10 bin euro para cezasına çarptırılacak. Eski yasa, iddiaların uluslararası mahkemeler tarafından tanınması halinde, cezayı öngörüyordu.

Oylamanın ardından konuşan Rum Meclis Başkanı Yannakis Omiru, tarihi bir karar aldıklarını belirterek, “Ermenistan bizim tarihi bağlarımız olan kardeş ülkelerden. Rum ve Ermeni halklarının kaderleri ortak. Kıbrıslı Rumlar da 1974’te Türklerin kurbanı oldu. 24 Nisan’ı milli anma günü de ilan ettik” dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.