Panama Belgeleri halkı sokağa döktü

Panama Belgeleri halkı sokağa döktü
Dünya gündemine bomba gibi düşen Panama sızıntıları en çok İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson'u etkiledi.Binlerce kişi sokağa döküldü ve istifasını istedi.

Yüzlerce politikacı, işadamı, sporcu ve sanatçının Panamalı mali hukuk firması Mossack Fonseca aracılığıyla karıştığı off-shore işlemler ve şirketlere dair belgelerin ortaya çıkması büyük yankı uyandırdı.
Panama belgeleri sızıntısından en çok etkilenen isim İzlanda Başbakanı Gunnlaugsson oldu. Nüfusu 300 bin olan İzlanda'da binlerce kişi Gunnlaugsson'un istifası için eylem yaparak sokağa çıktı.
 
Panama Belgeleri ile sarsılan İzlanda'da protestolar başladı. Vatandaşlar arasında 'Milyar dolarları nasıl sakladın?' yazılı pankart dikkat çekti.

Söz konusu eylem sızıntı iddialarının çıktığı ülkelerde bir ilk olurken, Başbakan Gunnlaugsson'un Panama belgelerinde eşine ait denizaşırı şirket olduğu ortaya çıkmıştı. Dahası Gunnlaugsson, bu şirketi İzlanda yasaları gereği açıklamak mecburiyetinde olduğu için eşine 1 dolar karşılığında devrederek üzerinden atmıştı.

1d0ec638izlanda.jpg
Tüm bunların ortaya çıkması İzlanda'yı karıştırdı. Muhalefet Parlamento'ya erken seçim çağrısı yaparken, Panama belgelerinin ortaya çıkışı sonrası Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson üzerindeki istifa baskısı da arttı.

Binlerce kişi istifa istedi

İzlanda'nın başkenti Reykjavik'te parlamento binası önünde toplanan ve yerel basına göre sayıları yaklaşık 10 bini bulan eylemciler, Panama belgelerinde eşine ait denizaşırı (offshore) şirket olduğu ortaya çıkan Başbakan Gunnlaugsson'un istifasını istedi.
 
Protestolar Başbakan Sigmundur David Gunnlaugsson'ın üzerinde istifa baskısını artırmaya başladı.

7b0524d9avustralya2.jpgced33305fransa2.jpg

İzlanda

Başbakan Sigmundur Gunlaugsson ve hükümet üyelerinin yarısının gizli offshore şirketlerde hisseleri bulunduğu iddiaları üzerine hükümet karşıtı protestolar patlak verdi. Başbakanın istifası isteniyor.

Fransa

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, vergi kaçırmak için kullanıldığı iddia edilen offshore hesaplarının afişe edilmesini “İyi haber" olarak nitelendirdi. Hollande, “Bu bilgiler çıktıkça soruşturma ve davaların açılacağı konusunda sizi temin ederim. Bu ifşaatlar iyi haber çünkü vergi gelirlerini artıracak" dedi.
 
İzlanda'da istifa depremi yaşanırken Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, durumu 'iyi haber' olarak nitelendirdi.
 
Protestolar akşam saatlerine kadar devam etti.

593678de1_2616_3.jpg

Avustralya

Dünyanın en büyük dördüncü off-shore hukuk firması Panama Mossack Fonseca'dan sızan belgeler üzerine harekete geçen Avustralya Vergi Müdürlüğü, 800 Avustralyalının hesaplarını incelemeye aldı.
 
Belgelerin yayınlanması Avustralya Vergi Müdürlüğü'nü de harekete geçirdi.
 
Nüfusu 300 bin olan ülkede, halkın büyük çoğunluğu sokağa çıkmış oldu.

Avusturya

Avusturya Raiffeisen Bankası'nın, Ukrayna Devlet Başkanı Petro Poroşenko'nun vergi kaçırmasına yardımcı olduğu iddiası üzerine banka hakkında soruşturma açıldı.

Almanya

Başbakan Angela Merkel'in sözcüsü, “Uluslararası toplum bu tür mali oyunların üzerine gitmeli" açıklamasını yaptı. Maliye Bakanlığı, “Karanlık işler açığa çıkarılacak" açıklamasında bulundu.
 
Panama Belgeleri başta İzlanda olmak üzere Fransa, Almanya Avusturya ve İngiltere gibi pek çok ülkenin gündemine oturdu.

İngiltere

Belgelerde adı geçen Başbakan David Cameron'ın 2010'da ölen babası Ian Cameron'ın hesapları incelemeye alındı.

Norveç

Off-shore işlemlerde adı geçen DNB bankası hakkında soruşturma açıldı.

Rusya

Kremlin, Putin hakkındaki iddiaları “Putinfobik" olarak niteledi ve Putin'i karalama kampanyasınn bir parçası olduğunu ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum