ABD'de ilginç 'müslümanlık' raporu

ABD'de ilginç 'müslümanlık' raporu
ABD'de Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü tarafından yapılan araştırmanın sonuçları yayınlandı.

 

Amerikalı Müslümanların "en dindar ve vatansever" dini gruplar arasında olduğunu ortaya koydu.

ABD'de sosyal politikalar, özgürlükler ve kamu yönetimi alanlarında araştırmalar yapan Sosyal Politika ve Anlayış Enstitüsü, "Amerikalı Müslüman Anketi: 2016'da Politika, Öncelikler ve Önyargılar" başlıklı bir araştırma raporu yayımladı.

Birkaç gün önce kamuoyuna duyurusu yapılan ve Müslümanlar, Yahudiler, Protestanlar ve Katoliklerle yapılan anketleri derleyen raporda, Amerikalı Müslümanlar, son aylarda özellikle Cumhuriyetçi başkan aday adaylarının söylemlerindeki Müslüman karşıtı propagandanın aksine "örnek vatandaş" olarak değerlendiriliyor.
Rapora göre, Amerikalı Müslümanların yüzde 42'si düzenli ibadetlere devam ederken, bu oranın Protestanlarda yüzde 45 civarında olduğu görülüyor. Benzer şekilde Müslümanların yüzde 85'i kendisini "vatansever" olarak tanımlarken Protestanlarda bu oranın yüzde 84 seviyesinde olduğu kaydediliyor.

Amerikalı Müslümanlar sivillerin hedef alınmasına en fazla karşı olan dini grup

Geçen yıl özellikle Paris ve Kaliforniya eyaletinin San Bernardino şehrindeki terör saldırılarının ardından ABD'de Müslümanlara ve camilere yönelik saldırılarda ciddi artışlar kaydedilmişti. 2016 yılı başında yapılan bu araştırma, söz konusu saldırılara rağmen Amerikalı Müslümanların "vatansever ve optimist" tavırlarını sürdürdüklerine işaret ediyor.

Araştırmanın ortaya koyduğu çarpıcı sonuçlardan biri de Amerikalı Müslümanların yüzde 65'inin "sivillerin askeri unsurlar tarafından hedef alınıp öldürülmesine" karşı olmaları. Buna göre, son dönemde DAEŞ bağlantılı olarak ABD'de yükselen İslamofobi karşısında Amerikalı Müslümanların büyük çoğunluğu "şiddete karşı" pozisyonlarını muhafaza ediyor.

Aynı konuyla ilgili oran Yahudilerde yüzde 45, Katoliklerde yüzde 43 ve Protestanlarda ise yüzde 42 olarak tespit edildi.

Ankete katılanlar "komşularla ilişkiler" konusuyla ilgili sorulara da cevap verdiler ve bu alanda Amerikalı Müslümanların yüzde 38'i "komşularıyla sorunları çözmeye istekli" gözüküyor. Bu oranın Yahudilerde yüzde 40 ve Protestanlarda ise yüzde 42 olduğu hatırlatıldığında esasen ABD'de yaşayan Müslümanların içinde yaşadıkları topluma genel olarak ayak uydurmuş oldukları ortaya çıkıyor.

Genel olarak "demokrat", yakın düzeyde "bağımsız"

Kasım ayında gerçekleştirilecek başkanlık seçimleri için ön seçim süreci devam ederken raporun ortaya koyduğu sonuçlara göre, Amerikalı Müslümanların çoğunluğu kendilerini "demokrat" olarak nitelendiriyor.
Müslümanların yüzde 44'ünün, Yahudilerin ise yüzde 50'sinin kendini "demokrat" olarak tanımladığı ilgili bölümde, Protestanların yüzde 47 ile en fazla "cumhuriyetçi" oldukları da gözden kaçmadı. Ayrıca Müslümanların yüzde 41'inin de kendini "bağımsız" olarak tanımlaması bir diğer ilginç not olarak ön plana çıktı.

Demokrat aday adaylarından Hillary Clinton'ın yüzde 40 ile listenin başında yer aldığı "favori politikacı" bölümünde diğer demokrat aday adayı Bernie Sanders ise yüzde 27'lik bir kesimin desteğini alabilecek durumda gözüküyor.
Raporda ayrıca, Amerikalı Müslümanların yarısından fazlasının geçen yıl "ayrımcılığa maruz kaldığını hissettiğini" belirttiği not edilerek, böyle bir ortamda bu insanların yüzde 63'ünün, ABD'nin "olması gereken istikametine yeniden döneceğine inandıkları" kaydedildi.

Gelecek başkandan temel beklentilerin sorulduğu bölümde ise Müslümanların öncelikleri arasında "ekonomi" ve "İslamofobi ile mücadele" gibi unsurların yer aldığı belirtildi.

ABD'de özellikle seçim atmosferinin ve siyasi tartışmaların da etkisiyle cumhuriyetçi aday adaylarının söylemlerine ve zaman zaman medyaya yansıyan İslamofobi tartışması devam ediyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.