Gülen dünya finans baronu çıktı

Gülen dünya finans baronu çıktı
FETÖ’ye finans sağlayan kaynakların 150 milyar dolara ulaştığı ortaya çıktı.

FETÖ’ye finans sağlayan kaynakların 150 milyar dolara ulaştığı ortaya çıktı. Örgütte ‘Kâinat imamı’ olarak tanımlanan Gülen’in kapatılmasına ısrarla karşı çıktığı dershanelerin de 15 milyar dolar kaynak sağladığı belirlendi

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca yürütülen Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ)/Paralel Devlet Yapılanması (PDY) ana dava soruşturmasında örgütün mali kaynaklarına ilişkin dudak uçuklatan bir bilanço çıktı. 160 ülkede faaliyet gösteren örgüte ait şirket, dershane, üniversite, okul ve vakıfların arasında yer aldığı finans kaynaklarının boyutunun 150 milyar doları bulduğu kaydedildi. Soruşturma kapsamında peş peşe himmet operasyonları yapılırken, örgütün diğer kaynaklarıyla ilgili olarak Mali Suçlar Araştırma Kurulu (MASAK) ve Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) uzmanlarınca hazırlanan raporlar da ana dava dosyasına eklendi. Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Bürosu'nca iddianamesi hazırlanan örgütün mali yapısıyla ilgili kritik tespitlere yer verildi.

30 MİLYAR DOLAR İPEK'TE

Dosyada yer alan bilgilere göre, örgütün finans kaynaklarının başında, Koza İpek Holding ile Kaynak Holding geliyor. "Terörizmin finansmanı" suçlamasıyla yönetimlerine kayyum atanan holdinglerin, bu bilanço içindeki paylarının yaklaşık 40 milyar dolar olduğu kaydedildi. Örgüt yöneticisi iddiasıyla hakkında tutuklama kararı bulunan firari Akın İpek'e ait Koza-İpek Holding'in 30 milyar dolar, Kaynak Holding'in ise 10 milyar dolarlık doğrudan ve dolaylı kaynak yönettiği belirlendi.

15 MİLYAR DOLARLIK RANT

Örgüt lideri iddiasıyla suçlanan ve örgüt içinde "Kainat imamı" olarak tanımlanan Fetullah Gülen'in kapatılmasına ısrarla karşı çıktığı dershanelerin ise fon kayağı sıralamasında ikinci sırada olduğu dikkat çekti. Dershanelerin 15 milyar dolar paya sahip olduğu kaydedildi.

KAYIT DIŞI PARALAR BAVULLARLA TAŞINIYOR

Soruşturmada, bu kuruluşlar üzerinden dönen bilançodan ayrı olarak, "himmet ve kurban" parası adı altında kayıt dışı kaynağa dikkat çekildi. Örgüt üyelerinden aylık olarak toplanan "himmet" dışında dini bayramlarda alınan "kurban" paralarının da kayıt dışı olarak sisteme entegre edildiği belirtildi. Bankacılık sistemi kullanılmadan toplanan ve sistem içine aktarılan paraların değişik ülkelere özellikle valizlerle taşındığına vurgu yapıldı.

ÖRGÜTÜN FİNANS KAYNAKLARI

Koza-İpek Holding: 30 milyar dolar
Kaynak Holding: 10 milyar dolar
Dershaneler: 15 milyar dolar
Üniversite, dernek, vakıf, yurt, banka, yayın: 95 milyar dolar

Sabah

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum