'İngiltere'nin kararı Avrupa'yı siler'

'İngiltere'nin kararı Avrupa'yı siler'
Bayerische Landesbank'a göre, 'Brexit' oylaması sadece poundu değil, euronun elde ettiği 5 yılın en büyük çeyreklik kazancını da silebilir.

Bayerische Landesbank'a göre, 'Brexit' oylaması sadece İngiliz para birimi pound üzerinde etkili olmayacak, euronun elde ettiği son 5 yılın en büyük çeyreklik kazancını da silecek. Alman bankası, Bloomberg'in sıralamasına göre, euronun, Japon yeni, İsviçre frangı ve İsveç kronası gibi benzer para birimlerine karşı değerini ikinci çeyrek üst üste en iyi tahmin eden banka oldu.

'En büyük risk'

BayernLB’nin tahminlerini Manuel Andersch ile birlikte derleyen Wolfgang Kiener Münih'teki ofislerinde, "'Brexit' sadece İngiltere ve pound için bir risk değil euro için de bir risk. Sonucunu tahmin etmek oldukça güç, bundan dolayı da en büyük risk. Birçok kişi İngiltere'nin Avrupa Birliği'nde kalmasını istiyor, ancak kimse emin olamıyor, çünkü AB'de mülteciler var ve terörizm gibi durumlar İngiltere'nin AB'yi terketmesine neden olabilir." dedi.

'Diğer ülkeleri tetikler'

23 Haziran'daki referandum yaklaşırken ve Brüksel'de geçtiğimiz ay yaşanan eylem gibi olayların sonucu etkilemesiyle stratejistler 'Brexit'in tüm birliğe etkisini değerlendiriyor. İngiltere'nin AB'den çıkması, Avrupa projesinin sorgulanmasına ve diğer ülkelerin de benzer referandumlar düzenlemesine neden olabilir.

Euro'daki tehlike

BayernLB, en iyi tahmin sıralamasında ikinci sırada bulunan Julius Baer Group ve üçüncü sırada bulunan National Bank of Canada'ya göre euronun değer kaybedeceği tahmininde kararlı. Ancak, BayernLB'nin diğerlerinden esas olarak ayrıldığı ana konu 'Brexit'i euronun değer kaybedeceği yönündeki görüşüne ilişkin ana argüman olarak öne sürmesi. Öyle ki 'Brexit' olasılığının etkisi Fed'in bu yıl artırıma gitme olasılığı ve Avrupa Merkez Bankası'nın teşviklerini sürdürme kararlılığına göre daha ağır basıyor.

BayernLB euronun 30 Haziran itibariyle 1.09 dolar ve yıl sonunda 1.04 dolara gerileyeceğini düşünüyor. BayernLB'nin bu tahmini İngiltere'nin AB'de kalacağı varsayımını baz alıyor, ancak 'Brexit' sebepli belirsizliğin euroda düşüşe sebep olacağı savunuluyor.

Bloomberght

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.