ABD'den Çin'e büyük tepki!

ABD'den Çin'e büyük tepki!
ABD, Çin’in sansür uygulamaların birçok Amerikalı şirkete zarar verdiği belirterek, ülkenin bu uygulamalardan vazgeçmesini söyledi.

Çin, sahip olduğu dış dünyaya kapalı yapısıyla, günümüz dünyasında hakkında en az bilgi sahibi olan ülkelerin başında geliyor.

Nüfus sayımındaki hareketliliği açıklamaması gibi ülke içi faaliyetleri dış dünyaya bildirme yoluna gitmeyen Çin sahip olduğu ekonomi ve insan gücü ile kendi içişlerine karışılmasını bu yönle önlemiş oluyordu.

Fakat, kapalılık politikasını ülke içi ile sınırlı tutmayan Çin, ülke dışından sağlanan firma hizmetlerini de kabul etmiyordu. Yani Çin, kendi ülkesi haricindeki pek çok şirkete sansüruygulayabiliyordu.

Başta internet siteleri, sosyal medya uygulamalarına yönelik olarak uygulanan sansür politikaları, ABD’nin canını sıkmışa benziyor.

Reuters'da yer alan habere göre ABD kaynaklı olarak yayınlanan ticaret raporu’nda 2013 yılından sonra ilk kez, Çin’in internet sansürü bir ticaret engeli olarak adlandırıldı.

2013 yılından beri Xi Jinping’in Cumhurbaşkanı olmasının altı çizildiği raporda,Google ve Google’ın sağladığı pek çok hizmetin Çin’in güvenlik duvarı nedeniyleÇin kullanıcılarına aktarılamadığı ifade edildi.

İsmi belirtilmeyen bir ABD Ticaret Temsilcisi, küresel nitelikli olarak hizmet veren 25 servisten, 8’inin Çin tarafından bloke edildiğini ifade ederken, söz konusu web sitelerinin engellenmesinin küresel ticaretin verdiği hasarın büyük boyutlarda olduğunu dile getirdi.

Raporda ayrıca Çin’in geçtiğimiz on yıl içerisinde sık sık filtreleme işleminigerçekleştirmesinin, kendilerine yabancı olan internet sitelerindeki yabancı tedarikçilerden bilgi alımı konusundaki tereddütlerinin sebebiyet verdiği şeklindeki ifadelere yer verildi.

Google, Facebook, Twitter’ın Çin’in bazı noktalarında yasaklanmış olduğu biliniyor. Çinli yetkililer web sayfalarını kontrol tercihlerinin küresel terörizmkarşısında sosyal istikrarı ve siyasi güvenliği korumak amacıyla var olduğunu belirtiliyorlar.

Çin, günümüzde “Great Firewall” olarak bilinen dünyanın en gelişmiş çevrimiçi sansür mekanizmasını işletiyor.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.