Türkiye-İran arasında ikinci perde

Türkiye-İran arasında ikinci perde
Türkiye- İran Karma Ekonomi Komisyon'u toplantısının Konya'da düzenlenen ikinci bölümünde Karma Ekonomi Komisyonu protokolü imzalandı.

Türkiye- İran Karma Ekonomi Komisyon'u 25'inci dönem toplantısının ilk bölümü dün Ankara'da yapıldı. Bugün de ikinci bölümde 'Türkiye- İran İş Formu' yapıldı.Türkiye ve İran'ın iki dost ülke olduğunu belirten Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, iki ülkenin 160 milyona yakın nüfusa sahip olduğunu ve 1.5 trilyon pazar payı bulunduğunu belirtti. 

Enerji hedefleri

Türkiye ve İran'ın birbirini tamamlayan iki ülke olduğunu belirten Yılmaz, şöyle dedi:

"İran'ın batıya açılan kapısı; Türkiye'dir. İran da bizim doğuya açılan kapısıdır. Bu açıdan birbirimizi tamamlıyoruz. Enerji de aynı şekilde Türkiye önemli bir transit ülke, İran çok önemli üretici ülke konumunda. Bunu da değerlendirmek durumundayız. 'Buradaki ürün sayısını yeterli görmüyor, artırmak istiyoruz. İlk aşamada iki taraftan da 15 ürün olmak üzere, 30 ürünü tercihli ticaret olarak mutabakata kaldık. Ticareti kolaylaştırma anlaşmasını da bu yıl içinde bitirip anlaşacağız. Bununla birlikte koyduğumuz hedeflere daha hızlı bir şekilde ulaşacağız. Yatırımlar da çok önemli. 2016 yılında her iki ülkede yatırım fırsatlarının değerlendirileceği bir forum yapacağız."

Yılmaz, "Önümüzdeki dönem daha yükselmesi için ortak bir şekilde gayret etmeye karar verdik. Türkiye ile İran arasında çok önemli petrol, doğalgaz, yenilenebilir enerji gibi alanlarla ilişkilerimizi geliştirmeye çalışıyoruz. İki ülke olarak, elektrik enerjisi takas kapasitesini artırmaya karar verdik. 450 megavat enerjiyi, 700 megavata çıkaracağız ve 1300 megavata çıkarmayı hedefliyoruz" diye konuştu.

Anlaşma imzalandı

İran İslam Cumhuriyeti Telekomünikasyon ve Bilişim Teknolojileri Bakanı Mahmoud Vaizi da konuşmasında İran ve Türkiye'nin önemli noktaları bulunduğunu belirterek, şunları söyledi:

"Tarih, kültürde köklerimiz var. Bizim köklerimiz ortaktır. Bu iki millet ve devletin birbirine bağlanması için yeterli olur. Bugün önemli bir belgeye 25'inci İran-Türkiye KEK toplantısını burada imzalayacağız. Bu iki ülkenin resmi makamlarının verdiği önemin göstergesidir. "

Protokol konuşmalarının ardından iki ülke arasında Karma Ekonomi Komisyonu protokolü imzalandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.