Devlet destekli festivalde Ermenici belgesel
Ermenistan kardeş Azerbaycan'a saldırırken, Ermeniciler Türkiye'ye karşı PKK'lılarla iş tutuyor ve ülkemizde katil Ermenilere karşı tepki sesleri yükseliyor. Ancak diğer tarafta Türkiye'de birileri Van'ın Çatak ilçesine gidip, bu topraklarda Müslümanların Ermenilere "soykırım" uyguladığını ileri süren bir belgesel çekebiliyor ve bu sözde belgesel devlet destekli İstanbul Film Festivali'nde yayınlanabiliyor.
Ayşe Polat adlı Kürt kökenli sözde bir yönetmen Van'a gidip, Ermeni mirasının izini sürdü ve "Ermenilerin soykırıma tabi tutulduğunu" ileri süren "Ötekiler" adında bir belgesel filmi hazırladı. Ve bu belgesel Kültür Bakanlığı'nın desteğiyle düzenlenen 35. İstanbul Film Festivali'nde de yayınlanıyor.
İstanbul'daki Ermeni cemaatinin yayın organı Şalom, sözde yönetmen Ayşe Polat'la konuştu.
Sözde yönetmen bakın neler söylüyor:
“Çatak’ın bugün de cami yerine kilisesi olan köylerinde çoğunlukla Kürtler yaşıyor ve katliamı onlar anlatıyor. Ben de Kürt’üm; bu benim de tarihim”
“Geçmişi hatırlayan insanları arıyordum, çünkü burada kolektif bir travma yaşanmış. Üzerinde konuşulmazsa, bu travma nesiller boyu sürer. 2016’da, yüz yıl önce yaşananların izlerini gördüm. Çekim için ön çalışmalar devam ederken kimse konuşmadığından çok zorlandım. Bu sırada abim bana, biz çocukken Malatya’ya gelen bir misafirimizi hatırlattı. Babam işçi olarak Almanya’ya gittiğinde bir adamla tanışmıştı. Adamın bizim Malatyalı olduğumuzu öğrenen 70’li yaşlardaki ninesi, şehrimizdeki Ermeni kilisesini ziyaret etmek için bize gelmişti ve bizde kaldığı bir hafta boyunca 1915’te yaşananları, ailesinin nasıl öldürüldüğünü anlatmıştı. Bu hikâyelerin izleri bende yıllarca kalmış. O da unutmamak için başkalarına anlatmış. Filmdeki bir köylü, komşusundan dinlediği yaralı bir Ermeni kadının hikâyesini anlatırken, yanında oturan çocuk da onu dinliyor, benim çocukken dinlediğim gibi... Hikâyeler bu şekilde, devamlı aktarılıyor.”
"SOYKIRIM" DİYOR, "DEVLET SUÇU" DİYOR...
“İnsanlar henüz bu geçmişle yüzleşmemiş. Olaylar hâlâ tabu, saklı. Kimileri kendini mağdur konumunda görüyor, korktuğu için konuşmuyor. Diğer taraftan, geçmişin izleri her yerde, halk bunlarla yaşıyor. Bu, toplumun değil devletin suçu. Soykırımı konuşmazsak sağlıklı bir toplum olamayız, aynı şeyler tekrar yaşanabilir. Televizyonda, medyada bu konuların tartışıldığını görürlerse, orada yaşayanlar da rahatça konuşabilirler.”
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.