Alman basınından ilginç yorum!

Alman basınından ilginç yorum!
Alman basını, Erdoğan'ın Alman komedyen Jan Böhmermann'ın yargılanması yönündeki talebinin, Merkel’i iyice köşeye sıkıştırdığını belirtiyor.

Almanya'da yayınlanan Cicero dergisi yazarı Christoph Seils, Almanya’nın birkaç gün içinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın şikayetiyle ilgili kararını vereceğini, ancak her koşulda olayın Almanya için bir kaybet-kaybet durumuyla sonuçlanacağını yazdı. Skandal ortaya çıktığında Merkel'in Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu aradığını ve metnin hakaret içerdiğini kabul ettiğini anımsatan Seils, Merkel'in kendi kendini tuzağa düşürdüğünü belirterek "Ancak Erdoğan için bu özürler yeterli olmadı. Türkiye, Alman gazeteci hakkında bir ülkenin iktidar temsilcilerine ve kurumlarına hakaret etmekten dava açılmasını talep etti" ifadelerini kullandı.

‘BAKANI DA, TOPU MERKEL'E ATTI'

Almanya Dışişleri Bakanlığı'nın birkaç hafta içinde Türkiye'ye yanıt vereceğini de kaydeden Seils, "Almanya Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier, yanıtın Adalet Bakanlığı ve Başbakanlık tarafından belirleneceğini söyledi. Böylece Steinmeier, Merkel'e 'Bu benim değil, senin problemin' mesajı verdi" diye yazdı.

'SIĞINMACI KRİZİ NEDENİYLE TEMEL DEĞERLERDEN VAZGEÇEBİLİR’

Makalesine "Eğer Merkel, Ankara'nın talebini kabul ederse, bu durum toplum nezdinde Almanya'nın Türkiye'ye bağımlı olduğu şeklinde yorumlanacak" sözleriyle devam eden Seils, Merkel'in sığınmacı krizi konusunda Türkiye ile anlaşma yapmak uğruna Avrupa'nın değerlerinden vazgeçebileceğini belirtti. Öte yandan Merkel'in önünde talebi reddetme seçeneği bulunduğuna dikkat çeken Seils, bu durumda, sığınmacı akınının durdurulması için işbirliğine ihtiyaç duyduğu partnerini kaybetme riskinin belireceğinin altını çizdi.

Seils, yazısının sonunda "Merkel, kendi kendini bir tuzağa düşürdü. Başbakan'ın ya iç siyasette ya da dış siyasette sorun yaşayacağı kesin" ifadesini kullandı.

MERKEL: TÜRKİYE BÜYÜK YÜK TAŞIYOR

Başbakan Merkel, Başbakanlıkta Meksika Devlet Başkanı Enrique Pena  Nieto ile yaptığı görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında, "Bu  soruna siyasi çözüm bulunmasının hem Türkiye, hem de AB, böylelikle Almanya'nın  da çıkarına olduğunu düşünüyorum. Sığınmacı hareketinin yasallaştırılması ve yük  paylaşımı sağlanması önemli. Türkiye, Suriye'deki iç savaşla ilgili olarak büyük  bir yük taşıyor" dedi.

'TÜRKİYE'DEN NOTA ALDIK, İNCELİYORUZ'

Hazırladığı mizah programında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a  hakaret eden Jan Böhmermann hakkında Türk hükümetinin dava açılması konusundaki  girişimi hakkında ne düşündüğü sorusuna Merkel, şu yanıtı verdi:

"Türk hükümetinden konuyla ilgili bir nota aldık. Bu, aralarında  Başbakanlığın da bulunduğu ilgili bakanlıklarda görüşülüyor. Bunu büyük bir itinayla yapıyoruz. Bu incelemeyi gelecek günlerde tamamlayacağımızı da  söylemiştik. Anayasamızda bazı temel değerler yer almaktadır. 5. madde de bununla  ilgilidir. Bu, düşünce, bilim ve tabii ki sanat alanında düşünce özgürlüğünü  kapsamaktadır. Ve bu temel değerler, sığınmacı krizi de dahil siyasi sorunlarla  ilgili görüşmelerimizden bağımsız olarak geçerlidir."

Merkel, bir süredir Alman basınında, Türkiye ile yakın işbirliğinden  dolayı demokratik değerlerden ödün vermekle eleştiriyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kendisine yönelik hakaret içeren  şiir nedeniyle Böhmermann'dan şikayetçi olmuş, bu konuda şikayet dilekçesi Mainz Savcılığına iletilmişti.

Daha önce de Türkiye'nin, Almanya Dışişleri Bakanlığına konuyla ilgili  nota verdiği açıklanmış ve Jan Böhmermann hakkında Alman Ceza Kanunu'nun 103. ve  185. maddeleri uyarınca inceleme başlatılması talebinde bulunulduğu  belirtilmişti. Alman Hükümet Sözcüsü Steffen Seibert, bu konuda birkaç gün içinde  karar vereceklerini ifade etmiş ve Şansölye Merkel'in, program beğenilsin  beğenilmesin bunun "bilinçli bir tahkir" olduğunu ifade ettiğini bildirmişti.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum